enda

Paprika Steen

(1964 – )

Skuespiller, instruktør. Født 3/11 1964. Datter af musiker og kapelmester Niels Jørgen Steen og skuespiller Avi Sagild. Søster til musiker og skuespiller Nikolaj Steen.

Uddannet på Odense Teaters elevskole i 1988-92. Har flere gange medvirket i Dr. Dantes produktioner og har været knyttet til Det Kongelige Teater. Bedrev sammen med Martin Brygmann, Hella Joof og Peter Frödin satiriske musikalske forestillinger op gennem 90'erne – i 1997 under navnet Lex og Klatten på TV 2.

Som filmskuespiller slog Steen igennem i Thomas Vinterbergs debut 'De største helte' (1996), hvorefter hun medvirkede i en række auteurfilm op gennem 90'erne, blandt andet Lars von Triers 'Idioterne' (1998), Vinterbergs Cannes-vinder 'Festen' (1998), Susanne Biers 'Den eneste ene' (1999) og Søren Kragh-Jacobsens 'Mifunes sidste sang' (1999).

I 00'erne medvirkede hun i film som 'Elsker dig for evigt' (2002) og 'Okay' (2002), for hvilke hun modtog både en Bodil- og en Robert-statuette. Resten af årtiet bød på roller i blandt andet 'Adams æbler' (2005) og 'Applaus' (2009), som sikrede hende en Robert-statuette og en Bodil-nominering.

I 10'erne medvirkede hun i 'Superclàsico' (2011), for hvilken hun modtog en Bodil-statuette, 'Dirch' (2011), den amerikanske indiefilm 'Keep the Lights On' (2012), Susanne Biers 'Den skaldede frisør' (2012) og 'Stille Hjerte' (2014).

Steen debuterede som instruktør med 'Lad de små børn ...' (2004), der vandt priser på flere internationale filmfestivaler. Hun fulgte op med 'Til døden os skiller' (2007) og 'Den tid på året' (2018), der havde premiere på Toronto Filmfestival og siden vandt en Bodil.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den tid på året 2018 Instruktion, Medvirkende DK/Spillefilm
Gidseltagningen 2017 Naja Toft Tv-serie
Antboy 3 2016 Alicia Dufort DK/Spillefilm
Undercover 2016 Hanne DK/Spillefilm
Kolbøttefabrikken 2014 Acacia DK/Spillefilm
Stille hjerte 2014 Heidi DK/Spillefilm
Partiets mand 2014 Kirsten Hækkerup Tv-serie
Weekendfar 2013 Helle DK/Kort fiktion
Keep the Lights On 2012 Karen U/Spillefilm
Den skaldede frisør 2012 Benedikte DK/Spillefilm
Superclásico 2011 Anna DK/Spillefilm
Dirch 2011 Oversættelseskonsulent DK/Spillefilm
Alting bliver godt igen 2010 Siri DK/Spillefilm
Sammys store eventyr 2010 Vera U/Spillefilm
Applaus 2009 Thea, Martha, Hvem er bange for Virginia Woolf DK/Spillefilm
Den du frygter 2008 Sigrid DK/Spillefilm
Mikkel og guldkortet 2008 Birgitte Tv-serie
Til døden os skiller 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Vikaren 2007 Ulla Harms DK/Spillefilm
Kommissæren og havet 2007 Medvirkende Tv-serie
Min skøre familie Robinson 2007 Mille U/Spillefilm
Snart kommer tiden 2006 Rebekka DK/Kort fiktion
Tilbageblik på Festen 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Adams æbler 2005 Sarah DK/Spillefilm
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Lad de små børn... 2004 Instruktion DK/Spillefilm
Drengen der ville gøre det umulige 2003 Hunbjørnen DK/Spillefilm
Rembrandt 2003 Charlotte DK/Spillefilm
Forsvar 2003 Pernille Karmark Tv-serie
Okay 2002 Nete DK/Spillefilm
Stuart Little 2 2002 Fru Little U/Spillefilm
Elsker dig for evigt 2002 Marie DK/Spillefilm
Prop & Berta 2001 Berta DK/Spillefilm
Den vægelsindede 2000 Lucretia Tv-film
Find dig selv 2000 Karina DK/Kort fiktion
Max 2000 Zeborah DK/Spillefilm
Hjælp! Jeg er en fisk 2000 Moderen DK/Spillefilm
Dancer in the Dark 2000 Kvinde på nattevagt DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Helga Krogh Tv-serie
Solen er så rød 1999 Medvirkende DK/Kort fiktion
Stuart Little 1999 Fru Little U/Spillefilm
En verdensomsejling under bordet 1999 Katrine Tv-film
Den lille ridder 1999 Stemme DK/Kort fiktion
Mifunes sidste sang 1999 Pernille DK/Spillefilm
Den eneste ene 1999 Stella DK/Spillefilm
Skybrud 1999 Medvirkende Tv-film
Kirikou og troldkvinden 1998 Karaba U/Spillefilm
Festen 1998 Helene DK/Spillefilm
Fyrtårnet 1998 Souci Tv-film
Idioterne 1998 Fin dame DK/Spillefilm
De ydmygede 1998 Sig selv/Overklassekvinde DK/Dokumentarfilm
Hannibal & Jerry 1997 Mor DK/Spillefilm
Kvinde kat værst 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
De største helte 1996 Lisbeth, Louises mor DK/Spillefilm
Den store kul-tur 1996 Elisabeth Tv-film
Kun en pige 1995 Rapkæftet syerske DK/Spillefilm
Juletestamentet 1995 Mie, Huberts kone Tv-serie
Jeg ville ønske for dig... 1995 Vibse Mortensen Tv-serie
Fæhår & Harzen 1995 Lajla Tv-serie
Frække Frida og de frygtløse spioner 1994 Lonni DK/Spillefilm
Frihedens skygge 1994 Medvirkende Tv-serie
Tre små historier 1993 A baby baboon, Bent DK/Kort fiktion
Sidste omgang 1993 Søsters stemme DK/Kort fiktion
Sort høst 1993 Pige på Ravnsholt DK/Spillefilm
Rami og Julie 1988 Medvirkende DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Best Actress 2009 Karlovy Vary International Film Festival 2009 Applaus
Juryens Special Pris 2009 Hamptons Film Festival 2009 Applaus
Best Actress 2009 Mumbai Film Festival 2009 Applaus
Bedste kvindelige skuespiller 2004 Karlovy Vary International Film Festival 2004 Lad de små børn...
Speciel Omtale 2004 Karlovy Vary International Film Festival 2004 Lad de små børn...
Baltischer Filmpreis 2004 Lübeck, Nordische Filmtage 2004 Lad de små børn...
Special Pris 2004 Lübeck, Nordische Filmtage 2004 Lad de små børn...
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Hamburg FilmFest GmbH 2019-02-25 Den tid på året
Les Arcs European Film Festival 2018-12-15 Den tid på året
London Film Festival 2018-10-10 Den tid på året
Toronto International Film Festival 2018-09-06 Den tid på året
Reykjavik Film Festival 2008-09-25 Til døden os skiller
München International Film Festival 2008-06-20 Til døden os skiller
Vilnius International Film Festival 2008-04-03 Til døden os skiller
Stockholm International Film Festival 2007-11-15 Til døden os skiller
Los Angeles, AFI Int. Festival 2007-11-01 Til døden os skiller
London Film Festival 2007-10-17 Til døden os skiller
Toronto International Film Festival 2007-09-06 Til døden os skiller
Haifa International Film Festival 2005-10-18 Lad de små børn...
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2005-04-12 Lad de små børn...
Vilnius International Film Festival 2005-04-01 Lad de små børn...
Sofia International Film Festival 2005-03-04 Lad de små børn...
Tallinn Black Nights Film Festival 2004-11-27 Lad de små børn...
Stockholm International Film Festival 2004-11-18 Lad de små børn...
Los Angeles, AFI Int. Festival 2004-11-04 Lad de små børn...
Lübeck, Nordische Filmtage 2004-11-04 Lad de små børn...
Sao Paulo Int. Film Festival 2004-10-22 Lad de små børn...
London Film Festival 2004-10-20 Lad de små børn...
Busan International Film Festival 2004-10-07 Lad de små børn...
Ghent Flanders Int. Film Festival 2004-10-05 Lad de små børn...
Rio de Janeiro Film Festival 2004-09-23 Lad de små børn...
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Lad de små børn...
Karlovy Vary International Film Festival 2004-07-02 Lad de små børn...
Cannes, Festival de 2004-05-12 Lad de små børn...
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.