Stærkt dansk præg på svensk Cannes-film Gräns

CANNES 2018. Meta Film spiller en fremtrædende rolle i produktionen af det svenske drama 'Gräns', der er udtaget til Un certain regard på Cannes Festivalen. Instruktør Ali Abbasi, der er uddannet på Den Danske Filmskole, fortsætter desuden samarbejdet med holdet bag sin danske debut, 'Shelley'.

Når den svenske spillefilm 'Gräns' (engelsk 'Border') drager til Cannes den 8. maj, får en række danske filmfolk plads i rampelyset. Filmen er udtaget til Un certain regard, Cannes Festivalens sektion for originale stemmer.

Ali Abbasi, der er født i Iran men siden flyttet til Sverige, instruerer hermed sin anden spillefilm efter den danskproducerede gyser 'Shelley' om en barnløst par og deres rumænske rugemor.

Handlingen i 'Gräns', et mørkt kærlighedsdrama med overnaturlige elementer, kredser om toldbetjenten Tina, som har en sjette sans, når det drejer sig om at udpege smuglere. Det er næsten, som om hun kan lugte sig til, når nogen forsøger at skjule noget. Rygtet om hendes evner spreder sig hos politikollegerne, og hun ansættes til at finde beviser mod en kriminel ring. Men da den mystiske Vore stiger af færgen, hvor hun arbejder, tvivler hun for første gang på sine fornemmelser. Tina aner, at Vore skjuler noget, men hun kan ikke sætte fingeren på hvad.  

Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, har skrevet manuskript sammen med Isabella Eklöf og John Ajvide Lindqvist baseret på Lindqvists roman. Eklöf debuterede tidligere på året som spillefilminstruktør med den danskproducerede 'Holiday', der havde verdenspremiere på Sundance Filmfestivalen, mens Lindqvist især er kendt for sit forlæg og manus til den roste 'Lad den rette komme ind' fra 2008. 

Holdet fra 'Shelley'

Meta Film Stockholm producerer filmen sammen med svenske Spark Film & TV og Kärnfilm. Den er samproduceret med Meta Film i Danmark, der blev etableret i 2010 af producer Meta Louise Foldager Sørensen. Ud over søsterselskabet i Stockholm har Foldager Sørensen også selskabet Meta Film London.

Danske kræfter ses i en lang række tekniske og kreative funktioner. Nina Bisgaard producerer filmen sammen med sine svenske kolleger Piodor Gustafsson og Petra Jönsson, mens der er flere gengangere fra holdet bag Abbasis 'Shelley': Nadim Carlsen som fotograf, Olivia Neergaard-Holm som klipper (sammen med Anders Skov), Peter Hjorth som VFX-supervisor, Rune Sand som tonemester og Martin Dirkov som komponist. Desuden er Molly Malene Stensgaard klippekonsulent og Mikael Windelin postproducer, mens Morten Jacobsen har stået for makeup-effekter.

'Gräns' er støttet via Det Danske Filminstituts minor-ordning, der giver støtte til danske produceres arbejde på udenlandske projekter. Filmen forventes at få premiere i Sverige i efteråret 2018, mens den danske premiere endnu ikke er fastlagt.

Cannes annoncerede det meste af årets program den 12. april og udmelder de sidste titler i løbet af de kommende uger. Cannes Festivalen løber 8.-19. maj. Se mere på festival-cannes.com.
 

Støtte til minor koproduktioner

Det Danske Filminstitut støtter internationale koproduktioner for at styrke samarbejdet på tværs af grænser og dermed inspirere til kompetenceudvikling i den danske filmbranche.