Tre film valgt til dansk Oscar-shortlist

OSCAR 2019. Tre danske film er mandag blevet udpeget som mulige bud på Danmarks kandidat til en nominering i kategorien for bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen. De tre film er 'Lykke-Per' af Bille August, 'Den skyldige' af Gustav Möller og 'Vinterbrødre' af Hlynur Pálmason.

En dansk Oscar-komité bestående af repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut afgør hvert år, hvilken film der indstilles til det videre kapløb om en Oscar-nominering i kategorien for bedste udenlandske film (Foreign Language Film).

Afgørelsen foregår i to runder, og den første fandt sted mandag den 27. august, hvor komitéen udpegede tre indledende kandidater. Anden runde, hvor komiteen peger på deres endelige valg, finder sted torsdag den 20. september.

De tre film udpeget til shortlisten er 'Lykke-Per' af Bille August, 'Den skyldige' af Gustav Möller og 'Vinterbrødre' af Hlynur Pálmason.

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, siger om valget:

"Vi har peget på tre titler, som vi mener alle har potentialet til at appellere til Oscar-akademiets medlemmer. Tre film, heriblandt to spillefilmdebutanter, der på hver sin måde har chancen for at sætte et aftryk i det kommende nomineringskapløb."

"Bille August er et internationalt navn, og han nåede som bekendt hele vejen til Oscarstatuetten med 'Pelle Erobreren'. 'Lykke-Per' er et velproduceret drama med episk format, som vi mener også har gode chancer for at stå distancen."

"Gustav Möllers 'Den skyldige' har ramt plet som en nervepirrende spændingsfilm, men ikke bare det. Filmen er et kompromisløst bud på, hvordan få virkemidler kan skabe stor oplevelsesmæssig effekt. Det har både publikum, kritikere og festivaler varmt kvitteret for."

"Hlynur Pálmasons 'Vinterbrødre' er et rent sansebombardement i lyd og billeder, der forløser skæbnedramaet om to brødre på markant kreativ vis. Det er en nyskabende film, der har fanget den internationale filmverdens opmærksomhed." 

Om de tre film

’Lykke-Per’ er skrevet af Bille August og Anders Frithiof August, baseret på Henrik Pontoppidans roman om den jyske præstesøn Peter Sidenius, der drager til København på jagt efter lykken. Filmen er produceret af Karin Trolle og Thomas Heinesen for Nordisk Film. Bille August vandt i 1989 en Oscar i kategorien bedste udenlandske film for Martin Andersen Nexø-filmatiseringen ’Pelle Erobreren'.

’Den skyldige’ foregår over en enkelt nat og følger en politimands jagt på en kvindes kidnapper med alarmcentralens telefon som eneste redskab. Filmen vandt publikumsprisen på den prestigefyldte Sundance Filmfestival og har fået en begejstret modtagelse af pressen, herhjemme og internationalt. Mere end 137.000 biografbilletter er solgt i Danmark, og i Frankrig har 190.000 allerede set thrilleren, der får amerikansk premiere i oktober. Manus er skrevet af Gustav Möller og Emil Nygaard Albertsen, og producer er Lina Flint for Nordisk Film Spring.

'Vinterbrødre' er et drama om to brødre i konflikt med sig selv, hinanden og de andre arbejdere på et øde kalkværk. Filmen, der netop er blevet nomineret til Nordisk Råds Filmpris, vandt blandt andet for Bedste Film ved årets Robert- og Bodiluddelinger samt sidste års hovedpris på CPH PIX. Også internationalt har kritikerne og en række prominente festivaler taget godt imod filmen, der desuden er solgt til distribution i flere store filmlande som USA, England og Frankrig. Hlynur Pálmason har selv skrevet manuskriptet, og producere for danske Masterplan Pictures er Julie Waltersdorph Hansen og Per Damgaard Hansen. 

'Lykke-Per' får dansk premiere 30. august. 'Den skyldige' havde premiere 14. juni, og 'Vinterbrødre' 7. december.

'Lykke-Per' er støttet via Public Service Puljen, mens debutfilmene 'Den skyldige' og 'Vinterbrødre' er støttet via talentordningen New Danish Screen.

Den danske Oscar-komité

Komitéen består i år, ud over formand Claus Ladegaard, af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Komité-medlemmerne mødes igen torsdag den 20. september for at afgøre, hvilken film der skal være Danmarks Oscar-kandidat. Resultatet offentliggøres samme dag sidst på eftermiddagen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i Foreign Language-kategorien. Sidste år lå det samlede antal indstillede film på et rekordhøjt antal, nemlig 92.

Akademiets regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2017 til 30. september 2018, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

For yderligere oplysninger

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' Foreign Language-komité, der skal vælge seks film til en shortlist. En eksekutiv komité tilføjer yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ni film.

Kort før jul offentliggøres den foreløbige liste med de ni film. Den præcise dato for dette er aldrig officiel. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres. 

De fem nomineringer offentliggøres tirsdag den 22. januar. Det 91. Academy Awards Show finder sted søndag den 24. februar.


Ti år med danske Oscar-indstillinger til kategorien Foreign Language
/ efter prisuddelingsåret

2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret 
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros 
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret 
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret 
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet 
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder 
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz 
2009 To verdener / Niels Arden Oplev 

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm, men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.

Læs mere