'Ustyrlig' udtaget til Toronto

FESTIVAL. Malou Reymanns anden spillefilm 'Ustyrlig' får verdenspremiere i programmet Discovery på Toronto Filmfestival. Desuden får Ali Abbasis Cannes-vinder 'Holy Spider' sin nordamerikanske premiere på den toneangivende festival.

Spillefilmen 'Ustyrlig' får verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen, der er Nordamerikas mest prominente filmbegivenhed og løber fra 8. til 18. september.

Her skal Malou Reymanns drama deltage i debutantprogrammet Discovery, hvor festivalen præsenterer instruktører, som man skal holde øje med, og som vil tegne fremtiden for international film.

'Holy Spider' er også udtaget og får sin amerikanske premiere i Special Presentations, der viser film af nogle af verdens førende filmskabere.

Ustyrlig

Dramaet udspiller sig i år 1933, hvor samfundet har meget bestemte forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. 17-årige Maren er vild og uregerlig, og hun bliver derfor sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Opholdet har den modsatte effekt på Maren, som får tændt en gnist i Sørine, der efter seks år på anstalten ellers har tilpasset sig tidens normer. Langsomt får de opbygget en fortrolighed og et venskab, der ender med at få konsekvenser for dem begge.

Manuskriptet har Malou Reymann skrevet med Sara Isabella Jønsson.

Reymann, der har en baggrund som skuespiller, spillefilmdebuterede som instruktør med 'En helt almindelig familie' i 2020. Filmen vandt Big Screen Award ved verdenspremieren på Rotterdam Filmfestival. Reymann modtog også Carl Th. Dreyer-prisen for sit arbejde med filmen. 

På rollelisten er Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Lene Maria Christensen, Anders Heinrichsen og Danica Curcic.

Filmen er produceret af Matilda Appelin for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen får dansk premiere den 9. marts 2023.

Holy Spider

Udtaget til Toronto er også Ali Abbasis 'Holy Spider', der havde verdenspremiere på Cannes Festivalen.

Her modtog Zar Amir Ebrahimi prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle som journalisten, der graver sig ned i den mørke underverden i den hellige iranske by Mashhad for at efterforske mordene på byens prostituerede.

Iranskfødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, havde sin spillefilmdebut med gyseren 'Shelley', der blev udtaget til Berlinalen. Hans anden spillefilm, den svensk-danske 'Grænse', vandt i 2018 hovedprisen i Un Certain Regard på Cannes.

Abbasi har skrevet manuskript til 'Holy Spider' sammen med Afshin Kamran Bahrami. Filmen er produceret af Jacob Jarek for Profile Pictures med støtte fra Filminstituttet. Der er dansk premiere den 13. oktober.

Om Toronto Filmfestivalen

Toronto Filmfestivalen er en af Nordamerikas største og regnes som en vigtig platform for europæiske film.

Festivalens samlede program udmeldes over de kommende uger.

Toronto Filmfestival løber fra 8. til 18. september.