enda

Free State of Jones

Gary Ross, USA, 2016

139 min.U/Spillefilm

Midt under Den Amerikanske Borgerkrig siger sygehjælperen Newt Knight nej. Han forlader Sydstatshæren og tager hjem – blot for at finde sit husmandssted og sine naboers forarmet af krigsskatter og en milits, der også gerne tager mere end skatten. Efter et væbnet opgør flygter han ud i Mississippis sumpe, hvor han samler et kompagni af bortløbne slaver og desertører. Det lykkes dem at fordrive militsen og oprette en fristat, der går ind for bevarelsen af Unionen og frigivelsen af slaverne. Newt lever selv sammen med husslaven Rachel, der har hjulpet frihedskæmperne med forsyninger. Ved Borgerkrigens afslutning opdager Newt og hans mænd, at kampen langt fra er slut. Racismen er udbredt og bander som Ku Klux Klan terroriserer de tidligere slaver. Men sammen med ligesindede danner Newt et ikke-raceadskilt samfund, der faktisk overlever … således at en af hans efterkommere i 1948 bliver stillet for retten for at have overtrådt datidens love mod blandede ægteskaber.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Free State of Jones
Dansk titel Free State of Jones
Instruktør Gary Ross
Medvirkende Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell
Produktionsland USA
Produktionsselskab Bluegrass Films
Dansk distribution United International Pictures
Dansk biografpremiere 15.09.2016
Premierebiografer København og omegn
CinemaxX, Palads, Lyngby, Ballerup, Gentofte, Albertslund, Kastrup, Rødovre Atlas,Valby og Værløse.

Provinsen
Aarhus (CinemaxX og BioCity), Aalborg (Aalborg Kennedy) Odense (BioCity og CinemaxX), Fredericia, Silkeborg, Svendborg, Vejle, Viborg, Klovborg, Nykøbing Mors, Rønne, Thisted, Korsør, Hadsund og Holbæk.

Øvrige
Torshavn
Aldersgrænse Tilladt for børn over 15 år
Vurdering Se Medierådets vurdering

Selskaber

Produktionsselskab Bluegrass Films
Dansk distribution United International Pictures

Instruktion

Instruktion Gary Ross

Stills

Stillfotograf Murray Close

Medvirkende

Medvirkende Matthew McConaughey
Medvirkende Gugu Mbatha-Raw
Medvirkende Keri Russell

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.