enda

Hvis ikke os, hvem så

Andres Veiel, Tyskland, 2011

124 min.U/Spillefilm

I begyndelsen af 60'erne kaster de universitetsstuderende Bernward Vesper og Gudrun Ensslin sig ud i en lidenskabelig kærlighed i den kvælende atmosfære af et provinsielt Vesttyskland. Dedikeret til magten af det skrevne ord finder Bernward og Gudrun et bogforlag, hvis første udgivelse paradoksalt nok er en kontroversiel publikation af Bernwards fars tidligere arbejde, alment kendt og udstødt som værket af en berygtet nazistisk forfatter. Bernward forsvarer sin fars evner, selv om han står i skyggen og lider under sin fars suspekte fortid. Gudrun stiller også indgående spørgsmål til sin egen fars rolle under Hitlers Tredje Rige. Påvirkelige overfor den stigende rastløshed over samtiden, maner det unge par sig op og langer ud efter den voksende konformisme og benægtelse, der hersker omkring dem. Efter deres tumultagtige forhold er tæt på en brat afslutning på grund af Bernwards utroskab, begynder de på en frisk, da de i 1964 flytter til Vestberlin. Her forener de kræfter med venstreorienterede forfattere og politiske aktivister og bliver en del af den voksende globale opstand med mottoet: "Hvis ikke os, hvem så; Hvis ikke nu, hvornår så?"
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Hvis ikke os, hvem så
Original titel Wer wenn nicht wir
Instruktør Andres Veiel
Manuskript Andres Veiel
Producer Thomas Kufus
Fotograf Judith Kaufmann
Klipper Hansjörg Weißbrich
Komponist Annette Focks
Scenograf Christian M. Goldbeck
Medvirkende August Diehl, Lena Lauzemis, Alexander Fehling
Produktionsland Tyskland
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber ARD Degeto Film
Dansk distribution Miracle Film Distribution
Dansk biografpremiere 22.09.2011
Premierebiografer Vester Vov Vov, Grand, Café Biografen (Odense), Ishøj Bio, Værløse Bio, Biffen (Aalborg), Øst for Paradis (Århus), Gentofte Kino, Scala (Gudhjem)
Vurdering Tilladt for børn over 11 år
Begrundelse Filmen, som er fortalt i et roligt tempo, rummer scener med voldsomme skænderier, mennesker i stor fortvivlelse, selvmutilation, samt politivold mod demonstranter. I en scene påfører en kvinde sig selv lidelser ved at sætte sig overskrævs på knuste glasskår. I en anden scene ses en blødende demonstrant efter voldsom konfrontation med politiet. I en tredje scene eksploderer en brevbombe pludseligt på chokagtig vis. Scernerne er dog ikke udpenslede, og selv om filmen rummer passager med sorg og fortvivlelse, er filmen fortalt i et roligt tempo, hvilket har en formildende effekt. Filmen vurderes derfor kun at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Selskaber

Produktionsselskaber ARD Degeto Film
Dansk distribution Miracle Film Distribution

Instruktion

Instruktion Andres Veiel

Manus

Manus Andres Veiel

Produktion

Producer Thomas Kufus

Foto

Foto Judith Kaufmann

Klip

Klip Hansjörg Weißbrich

Musik

Musik Annette Focks

Produktionsdesign

Produktionsdesign Christian M. Goldbeck

Medvirkende

Bernward Vesper August Diehl
Gudrun Ensslin Lena Lauzemis
Andreas Baader Alexander Fehling

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Dato
Anmeldelse Weekendavisen Bo Green Jensen 2011-09-23
Anmeldelse Berlingske Tidende Louise Kidde Sauntved 2011-09-22
Anmeldelse Kristeligt Dagblad Palle Schantz Lauridsen 2011-09-22
Anmeldelse Metroexpress Frederik Asschenfeldt Vandrup 2011-09-22
Anmeldelse Politiken Sophie Engberg Sonne 2011-09-22
Anmeldelse BT Ann Lind 2011-09-22