enda

Split

M. Night Shyamalan, USA, 2017

116 min.U/Spillefilm

Selvom Kevins betroede psykiater Dr. Fletcher kender til 23 af hans personligheder, holder én sig stadig skjult, klar til at dukke op til overfladen og dominere alle de andre. Da Kevin bortfører tre teenagepiger, anført af den handlekraftige, observante Casey, begynder han langsomt at miste kontrollen over de mange personligheder, som alle forsøger at få overtaget.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Split
Original titel Split
Instruktør M. Night Shyamalan
Medvirkende James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Kim Director
Produktionsland USA
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Universal Pictures, Blinding Edge Pictures
Dansk distribution United International Pictures
Dansk biografpremiere 26.01.2017
Premierebiografer Palads, Falkoner, Fields, Empire og CinemaxX i København, Århus (NFB & CinemaxX), Odense (NFB & CinemaxX), Ålborg (NFB City Syd & Kennedy), Albertslund, Ballerup, Esbjerg, Frederikssund, Gentofte, Grenå, Herning, Hillerød (NFB), Holbæk, Horsens, Kolding, Lyngby, Nykøbing Falster, Næstved (NFB & Bio), Randers, Roskilde, Rødovre (Atlas), Rønne, Sønderborg, Thisted, Tåstrup, Valby, Vejle, Viborg og Åbenrå
Vurdering Tilladt for børn over 15 år
Begrundelse Filmen har en ildevarslende og angstpræget stemning. Den indeholder en række voldsomme scener med trusler, tilfangetagelser, voldelige overfald og bestialske drab. I store dele af filmen befinder en gruppe unge piger sig indespærret og i en hjælpeløs tilstand sammen med en truende og ustabil voksen. Da der desuden hersker usikkerhed omkring hovedfigurernes skæbne gennem det meste af filmen, vurderes det at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Selskaber

Produktionsselskaber Universal Pictures, Blinding Edge Pictures
Dansk distribution United International Pictures

Instruktion

Instruktion M. Night Shyamalan

Stills

Stillfotograf Linda Kallerus

Medvirkende

Medvirkende James McAvoy
Medvirkende Anya Taylor-Joy
Medvirkende Kim Director

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Dato
Anmeldelse Weekendavisen Bukdahl, Lars 2017-01-27
Anmeldelse BT Krogsgaard Christensen, Jeppe 2017-01-26
Anmeldelse Berlingske Tidende Krogsgaard Christensen, Jeppe 2017-01-26
Anmeldelse Politiken Grundahl, Joakim 2017-01-26