enda

Testament of Youth

James Kent, Storbritanien, 2014

129 min.U/Spillefilm

I foråret 1914 kæmper den unge, viljestærke og selvstændige Vera Brittain for at komme ind og studere på Oxford, til trods for sine konservative forældres store modstand. Hun inspireres især af sin bror og hans venner, men i særdeleshed den karismatiske Roland Leighton, der deler hendes drøm om at blive forfatter. Men hendes drøm om at studere på Oxford med Roland, som hun er blevet forelsket i, falder til jorden, da England erklærer Tyskland krig og en generation af unge mænd melder sig under fanerne, mens Vera opgiver sine studiedrømme og melder sig som sygeplejerske på Europas blodige slagmarker. Et coming-of-age drama om kærlighed, krig, tab og erindringer. Filmen er baseret på Vera Brittains erindringer, og bogen er blevet et klassisk vidnesbyrd om første verdenskrig, set fra en kvindes synspunkt.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Biblioteksressourcer
Dansk titel Testament of Youth
Instruktør James Kent
Medvirkende Alicia Vikander, Kit Harington, Hayley Atwell
Produktionsland Storbritanien
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber BBC Films
Dansk distribution Nordisk Film Biografdistribution
Dansk biografpremiere 25.06.2015
Premierebiografer Dagmar Teatret, Palads Nordisk Film Biografer, Falkoner Nordisk Film Biografer, Kinopalæet Nordisk Film Biografer, Atlas Biograferne Rødovre, Viften Rødovre, Albertslund, Baltoppen, Gentofte, Kastrup, Park Bio, Holte, Værløse, Metropol Nordisk Film Biografer Aarhus, Nordisk Film Biografer Aalborg, Nordisk Film Biografer Odense, Café biografen Odense, Fredericia, Hjørring Biocenter, Holstebro, Horsens, Middelfart, Roskilde, Silkeborg, Slagelse, Svendborg, Vejle, Viborg, Frederikshavn, Haderslev, Holbæk, Ikast, Kalundborg, Klovborg, Nyborg, Rødby, Skive, Struer, Thisted, Varde, Hornslet, Nykøbing Mors, Rødding, Ishøj, Tønder, Malling, Odder, Korsør og Tórshavn.
Vurdering Tilladt for børn over 15 år
Begrundelse Filmen har en gennemgående gribende og til tider også dramatisk stemning. Den indeholder flere scener fra et felthospital under 1. Verdenskrig, hvor man ser hårdt sårede og lemlæstede soldater, der kæmper for deres liv. Disse scener er til tider voldsomt blodige. I flere scener ser man ligeledes lig og mennesker med manglende lemmer. I en scene ser man en kvinde, der leder efter en mand blandt en masse døde og sårede mænd, der alle har været udsat for sennepsgas. I en anden ser man en kvinde, der forsøger at redde en mands liv. Manden bløder voldsomt fra halsen. I flere andre scener ser man en kvinde, der får overbragt nyheden om nærtståendes død. Det vurderes på baggrund af filmens knugende og tiltagende desperate stemning og på baggrund af de blodige og voldsomme scener, at filmen vil kunne virke angstfremkaldende på de yngste i aldersgruppen 11-15. Filmen får derfor en 15-års-grænse.

Selskaber

Produktionsselskaber BBC Films
Dansk distribution Nordisk Film Biografdistribution

Instruktion

Instruktion James Kent

Stills

Stills Laurence Cendrowicz

Medvirkende

Medvirkende Alicia Vikander
Medvirkende Kit Harington
Medvirkende Hayley Atwell

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Dato
Anmeldelse Information Christian Monggaard 2015-06-26
Anmeldelse Weekendavisen Bo Green Jensen 2015-06-26
Anmeldelse BT Niels Lind Larsen 2015-06-25
Anmeldelse Berlingske Tidende Jacob Wendt Jensen 2015-06-25
Anmeldelse Ekstra Bladet Jacob Oersted 2015-06-25
Anmeldelse Morgenavisen Jyllandsposten Johannes H Christensen 2015-06-25
Anmeldelse Politiken Soeren Vinterberg 2015-06-25