enda

Tyske Transporter paa danske Statsbaner under Besættelsen

Danmark, 1946

15 min.Dokumentariske optagelser

Ufærdig DSB-film: Tyske transporter på danske statsbaner under besættelsen. Dampfærgen Helsingborg ankommer til Helsingør med tyske soldater, der er på vej på orlov. Under krigen sejlede færgen kun på ruten mellem 11. oktober 1942 og 28. april 1943, så optagelserne stammer fra denne periode. De tyske soldater bliver transporteret videre af dampfærgen Christian IX, som sejler på Storebælt, mellem Korsør og Nyborg. Tyske civile flygtninge indkvarteres, formentlig i gennemgangslejren i Kolding, hvorfra der fra efteråret 1945 til 1949 blev hjemsendt næsten 200.000 tyske flygtninge med danske tog. Lejrene lå i Vamdrup og Hejlsminde, og de første transporter blev foretaget af Kolding Sydbaner.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Tyske Transporter paa danske Statsbaner under Besættelsen
Dansk titel Tyske Transporter paa danske Statsbaner under Besættelsen
International titel German Transports by the Danish State Railways during the Occupation
Emneord DSB, Tog, Jernbaner, Besættelsestiden, Anden Verdenskrig, Transport, Flygtninge, Flygtningelejre, Kolding, 1940-1949
Fotograf Poul Eibye, Fritz Olsen
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Poul Eibyes Filmsteknik
Dansk distribution DSB
Tekniske data Sort-hvid, Stum

Selskaber

Produktionsselskab Poul Eibyes Filmsteknik
Rekvirent DSB
Dansk distribution DSB

Foto

Foto Poul Eibye
Foto Fritz Olsen

Speaker

Speaker Aksel Dahlerup

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.