enda

Anne Marie Helger

(1946 - )

Skuespiller. Født 12/2 1946.

Blev optaget på Aalborg Teaters elevskole i 1965, men forlod uddannelsen til fordel for ansættelse ved Jomfru Ane Teatret. Var op gennem 70'erne med i diverse teatergrupper med politisk engagement, som f.eks. Solvognen. Derudover en lang række roller i cabareter og musicals og fik stor succes i makkerskabet med Peter Larsen og deres forrygende "Discountdrama" midt i 80'erne. Har siden optrådt med monologer og som værtinde i diverse talkshows, bl.a. "Det lile hus på motorvejen" (1991).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Anne Marie Helger optræder på film for det meste som en neddæmpet version af den skarptandede og åbenlyst politiske provokatør og satiriker, hun er kendt som i offentligheden.


Kun i Christian Braad Thomsens "Koks i kulissen" (1983) møder man den ufortyndede Helger. Filmen, som hun er medforfatter af, er baseret på Dameattraktioner,hendes sceneshow med Helle Ryslinge, og den følger parret på turné med den udfordrende kvindecabaret. Kombination af bred folkekomedie og sort, barok humor spiller op til Helgers særlige talent for grove kvinde-jokes.


Hendes øvrige filmfigurer er mindre anarkistiske. Hun debuterer i "Strømer" (1976) som den venstreorienterede pige, der til en fest kommer op at skændes med Jens Okkings tilknappede politimand. Flere biroller følger: hun er bagerdame i "Johnny Larsen" (1978) og - mere fremtrædende - den stramtandede guvernante frk. Jansen i "Slægten" (1978), en god naturalistisk præstation.


I de næste ti år medvirker hun kun i småroller i to film, men vender så stærkt tilbage i Erik Clausens "De frigjorte" (1993). Hér spiller hun den noget overspændte kvinde, som Clausens kriseramte middelmand har en mislykket affære med. Helger rammer både sin yndlingstype og sit yndlingsoffer - overklassefruen - i plet og viser sin gennemslagskraft i de komiske scener.


Herefter gør hun sig mest i børnefilm. I "Viktor og Viktoria" (1993) er hun troldemor, og i "Cirkus Ildebrand" (1995) spiller hun den excentriske dame, som hjælper en flok børn mod nogle ondsindede byggespekulanter. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn 2018 Den hvide mus Karen DK/Spillefilm
Ballerina 2017 Stemme U/Spillefilm
Den lille grå traktor Fergie 2016 Edith U/Spillefilm
Whole 2014 Platypus DK/Kort fiktion
Cykelmyggen og Minibillen 2014 Græshoppen Sensitiva DK/Spillefilm
Forbrydelsen III 2012 Sarahs mor Tv-serie
Frøken Mærkværdig og karrieren 2011 Mor U/Kort fiktion
Savanne banden 2011 Vilma U/Spillefilm
Limbo 2011 Irma Tv-serie
Forbrydelsen II 2009 Vibeke Lund Tv-serie
Cykelmyggen og dansemyggen 2007 Sensitiva de Luxe DK/Spillefilm
Forbrydelsen 2007 Vibeke Lund Tv-serie
Næste skridt 2007 Kunstner DK/Spillefilm
Jungledyret Hugo 3 - fræk, flabet og fri 2007 Donna Prima DK/Spillefilm
Fru Eilersen og Mehmet 2006 Fru Eilersen DK/Kort fiktion
Krig og kager 2006 Stemme DK/Kort fiktion
Flugten fra hønsegården 2000 Mrs. Tweedy i dansk version U/Spillefilm
Babar: Elefanternes konge 1999 Madame U/Spillefilm
Fanny farveløs 1997 Fru Helger DK/Kort fiktion
Y's fantom farmor 1996 Fantom Farmor Tv-serie
Fart dræber 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Cirkus Ildebrand 1995 Mirabella DK/Spillefilm
Fæhår & Harzen 1995 Åse Severin Tv-serie
Aberne og det hemmelige våben 1995 Moster DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1993 Stemme DK/Kort fiktion
Bulldozer 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
De frigjorte 1993 Karen DK/Spillefilm
Viktor og Viktoria 1993 Medvirkende DK/Spillefilm
Jungledyret 1993 Isabella, Sabina DK/Spillefilm
Bjarne og Brittas vidunderlige verden 1991 Stemme Tv-serie
Fuglekrigen i Kanøfleskoven 1990 Skade DK/Spillefilm
Kirsebærhaven 89 1990 Edith Nicolaisen Tv-serie
Bjarne og Britas vidunderlige verden 1-5 1990 Stemme DK/Kort fiktion
Da Lotte blev usynlig 1988 Gudrun Henriksen Tv-serie
Nana 1988 Skolesekretær Tv-serie
Himmel og helvede 1988 Ekspeditrice DK/Spillefilm
Strit og Stumme 1987 Rottepigen DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Anita Rasmussen Tv-serie
Sidste akt 1987 Linda White DK/Spillefilm
Kedsomhedens gåde 1986 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Prinsessen og den flyvende skomager 1986 Stemme U/Spillefilm
Crash 1984 Mor Tv-serie
Årets længste dag 1984 Fru Hansen Tv-film
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Bank under bordet 1983 Medvirkende Tv-film
Koks i kulissen 1983 Manus DK/Spillefilm
Det hemmelige Danmark 1981 Medvirkende Tv-film
Torvet 1981 Juletræskøber Tv-serie
Kniven i hjertet 1981 Kunde på posthus DK/Spillefilm
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Johnny Larsen 1979 Bagerjomfru DK/Spillefilm
Ret beset 1978 Sanne Tv-serie
Slægten 1978 Frk. Jansen, guvernante DK/Spillefilm
Nyt legetøj 1977 Varietésangerinde DK/Spillefilm
Strømer 1976 Marianne DK/Spillefilm
Det moderne menneskes muligheder for sjælelige oplevelser i en teknisk tid 1971 Kvinde Tv-film
De to i ledvogterhuset 1969 Rie, hans kone Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.