enda

Benny Hansen

(1944 – 1998)

Skuespiller. Født 22/2 1944, død 27/8 1998 - 54 år gammel.

Optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1965 efter at være blevet afvist på fire teaterskoler. Spillede overvejende små roller på Det kgl. Teater, hvor han var ansat indtil 1980 og medvirkede i et hav af sommerrevyer.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han kan være ædende ond, ja rent ud svinsk, men det er unægtelig undtagelsen i et figurgalleri, der mest rummer godmodige tyksakke og bøvede bodegadanskere.

Længst vil han blive identificeret med malersvenden "Fede" fra tv-serien "Matador" (1978-81), et pragteksemplar på troskyldig jovialitet og enfoldig madglæde, når han bænker sig ved stambordet hos tjener Boldt og hyggesnakker med Buster Larsens grisehandler eller Kurt Ravns "Røde".

Det blev hans største birolle blandt en hel sværm, der ofte indskrænker sig til et par bemærkninger med hans karakteristiske lidt drævende replikføring. Han fik sin største filmrolle i Hans Kristensens sorte drama "Kærlighed uden stop" (1989), hvor han med en vis effekt er den inkarnerede sadistiske ondskab og - temmelig utroværdigt - er gift med den spektakulære skønhed Ann-Mari Max Hansen. Under de givne forudsætninger magter Benny Hansen rollen, men han er endnu bedre som en infam, indeklemt eneboer i Morten Køhlerts krasse Filmskoleafgangsfilm "Fastelavnsfesten" (1995). Han vender også vrangen ud af sin hyggespreder i Anders Refns diabolske novellefilm "Seth" (1999). Og i tv-serien "Taxa" (1997-99) lægger han sin vældige tyngde i rollen som Vagn fra Husum Taxa, en hidsig, stridbar vognmand, der er blevet alkoholiker efter en traumatiserende bilulykke.

I 1960 debuterede han som teenager i det lidet sete skoledrama "Ullabella", hvor han er Gitte Hænnings bror. Og allerede i 1969 yder han to gode birollepræstationer: som en kunstmaler-bohème fuld af charme i "Stine og drengene" og som kejtet bankassistent i spændingsfilmen "Tænk på et tal".

Det førte dog mest til tynde småroller op gennem 1970'erne. Den bedste er Ole Ernsts uniformerede kollega i "Blind Makker" (1976), den værste hans latterlige 'vilde engel' i "Tre slags kærlighed" (1970). Og hans popularitet som "Fede" i "Matador" spærrede tilsyneladende for filmroller til langt op i 1980'erne. Bortset fra "Kærlighed uden stop" fik han stadig kun småroller, men Anders Refn placerede ham godt som Torkel Smed i Gustav Wied-filmen "Sort høst" (1993), og han er i sit es som jovial gårdmand i tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98).

Hans pludselige død af lungebetændelse afbrød en film- og tv-karriere, der sagtens kunne have rummet flere gode overraskelser. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Seth 1999 Stage DK/Kort fiktion
Blot en drengestreg 1998 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mulan 1998 Yao U/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Olsen-bandens sidste stik 1998 Portør DK/Spillefilm
Skat, det er din tur 1997 Leif Nymann DK/Spillefilm
Ørnens øje 1997 Fangevogter DK/Spillefilm
Strisser på Samsø 1997 Aksel Tv-serie
TAXA 1997 Vagn Tv-serie
Charlot og Charlotte 1996 Gal mekaniker (3) Tv-serie
Mørkeleg 1996 Parkbetjent DK/Spillefilm
Portland 1996 Tyk mand (ekstra optagelse) DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Stoltze Tv-serie
Hvide løgne 1995 Holst U/Spillefilm
Fastelavnsfesten 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Snøvsen ta'r springet 1994 Skydetelts-ejer DK/Spillefilm
Riget 1994 Telefonstemme DK/Spillefilm
Sort høst 1993 Torkel Smed DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1992 Kok Tv-serie
Jesus vender tilbage 1992 A bum DK/Spillefilm
Nissebanden i Grønland 1989 Sognerådsmedlem Tv-serie
Kærlighed uden stop 1989 Bent, Evas mand DK/Spillefilm
Oliver & Co 1988 Einstein U/Spillefilm
Station 13 1988 Tyge Juul, Bibis mand Tv-serie
En flicka kikar i ett fönster 1987 Simons far Tv-film
Valhalla 1986 Hymer DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Krovært Tv-serie
Strindberg - et liv 1985 Hunderup Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Daglejeren Tv-serie
Nissebanden 1984 Pølsemand Tv-serie
Hjem 1982 Medvirkende Tv-film
Pelle Haleløs 1981 Stemme U/Spillefilm
Mændenes forbund 1981 Medvirkende Tv-film
Krigsdøtre 1981 Beruset mand Tv-serie
Frakken 1980 Medvirkende DK/Kort fiktion
Historien om en moder 1979 Købmanden DK/Kort fiktion
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Truckfører DK/Spillefilm
Fruentimmerskolen 1978 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 "Fede" Tv-serie
Ret beset 1978 Bonde-Karl Tv-serie
I Skyttens tegn 1978 Kraputski DK/Spillefilm
Musepatruljen Bernard & Bianca 1977 Snus U/Spillefilm
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Byrådsmedlem DK/Spillefilm
Kære Fritz 1976 Otto Tv-film
Jul på slottet 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Evald Magnussen Tv-serie
Blind makker 1976 Pers kollega DK/Spillefilm
Bjergkøbing Grand Prix 1975 Stemme U/Spillefilm
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 En mand Tv-serie
I Tvillingernes tegn 1975 Politibetjent DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål 1975 Knallertforhandler DK/Spillefilm
Misantropen 1974 Dubois Tv-film
Den stundesløse 1973 Lars Dintfass Tv-film
Thor og Alvis 1973 Alf Tv-film
Erasmus Montanus 1973 Jacob Tv-film
I Jomfruens tegn 1973 Gines mand DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Politiobservatør DK/Spillefilm
Romantik på sengekanten 1973 Portier på ydmygt hotel DK/Spillefilm
Lyseholderen 1972 Guillaume Tv-film
Tintin og hajsøen 1972 Stemme U/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Karl hos herredsfogeden DK/Spillefilm
Motorvej på sengekanten 1972 Berthes mand DK/Spillefilm
Olsen-banden i Jylland 1971 Menig 667345 DK/Spillefilm
Tjærehandleren 1971 Landbetjenten DK/Spillefilm
Med kærlig hilsen 1971 Søvnig tjener i 1820 DK/Spillefilm
I morgen, min elskede 1971 Skuespiller DK/Spillefilm
Som brødre vi dele 1970 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
En nøgle til 1970 Tjenerelev Tv-serie
Huset på Christianshavn 1970 Flyttemand m.fl. Tv-serie
Oktoberdage 1970 Lars DK/Spillefilm
Løgneren 1970 Kommisen DK/Spillefilm
- og så er der bal bagefter 1970 Karl, regissør og chauffør DK/Spillefilm
Tre slags kærlighed 1970 Vild engel DK/Spillefilm
Præriens skrappe drenge 1970 Brooke DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Simonsen, bankassistent DK/Spillefilm
Stine og drengene 1969 Anders, kunstmaler DK/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Politichauffør DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Motorcykelbetjent DK/Spillefilm
Ta' chancen 1964 Medvirkende DK/Kort fiktion
Alle I unge elskende 1962 Ung mand Tv-film
Ullabella 1961 Valdemar, Jensens søn DK/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 Gnavpot (1982-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.