enda

Birger Larsen

(1961 - 2016)

Instruktør. Født 22/12 1961 i Hvidovre, død 26/10 2016. Autodidakt filminstruktør.


Birger Larsen begyndte sin karriere som børneskuespiller i 1978 i rollen som Claus i Søren Kragh-Jacobsens "Vil du se min smukke navle?" Samarbejdet med Kragh-Jacobsen inspirerede den unge Birger Larsen til entrere scenen bag kameraet , og han var sidenhen assistent på filmene "Guldregn" og "Skyggen af Emma". Han arbejdede også som lysassistent for Lars von Trier og Nils Malmros.


Birger Larsens debutfilm som instruktør "Lad isbjørnene danse" (1990) modtog både Robert og Bodil-prisen for årets bedste film og bedste mandlige hovedrolle. Det satte for alvor gang i en meget produktiv instruktørkarriere, som udfoldede sig inden for alle formater. Af spillefilm kan nævnes "Karlsvognen" (1992), "Superbror" (2009), som blev kåret til årets bedste børnefilm ved Buster Filmfestivalen, og blev udtaget til filmfestivalen i Berlin i 2010, og "Fortidens skygge" (2012). Kortfilmen "Ska' vi være kærester?" (1996) indbragte en Oscar-nominering. Og inden for tv-serie formatet var Birger Larsen med fra "TAXA" (1997), "Nikolaj og Julie" (2002), konceptuerende instruktør på "Forbrydelsen" (2007) og "Den som dræber" (2010).


Larsens sidste film blev "Klassefesten 3 - Dåben" (2016), der er efterfølgeren til de meget populære "Klassefesten" (Niels Nørløv Hansen, 2011) og "Klassefesten - Begravelsen" (Mikkel Serup, 2014).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Klassefesten 3 - Dåben 2016 Instruktion DK/Spillefilm
Fortidens skygge 2012 Instruktion DK/Spillefilm
Den som dræber 2010 Instruktion Tv-serie
Superbror 2009 Instruktion DK/Spillefilm
Forbrydelsen 2007 Instruktion Tv-serie
Wallander - det næste skridt 2005 Instruktion U/Spillefilm
Skagerrak 2003 Instruktør, 2. unit DK/Spillefilm
Den 5. kvinde 2002 Instruktion Tv-serie
Nikolaj og Julie 2002 Instruktion Tv-serie
TAXA 1997 Instruktion Tv-serie
Ørnens øje 1997 Instruktør, 2. unit DK/Spillefilm
Ska' vi være kærester? 1996 Instruktion DK/Kort fiktion
Frihedens skygge 1994 Instruktion Tv-serie
Længe leve friheden 1993 Instruktion Tv-film
Karlsvognen 1992 Instruktion DK/Spillefilm
Min kone forstår mig ikke 1990 Instruktion Tv-film
Lad isbjørnene danse 1990 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighed uden stop 1989 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Huller i suppen 1988 Klip DK/Spillefilm
Guldregn 1988 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Himmel og helvede 1988 Instruktør, 2. unit DK/Spillefilm
Tonny Toupé show 1985 Billardspiller med solbriller, Instruktørassistent Tv-serie
Forbrydelsens element 1984 Belyser, 2. unit DK/Spillefilm
Skønheden og udyret 1983 Belysningsassistent DK/Spillefilm
Vil du se min smukke navle? 1978 Claus DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Sydsvenskans & BUFF Award 2010 Malmö, BUFF 2010 Superbror
Publikumspris 2010 Tokyo Kinder Film Festival - Kineko 2010 Superbror
Special Mention 2010 Lübeck, Nordische Filmtage 2010 Superbror
CIFEJ Jurypris 2010 Oulu Int. Children's Film Festival 2010 Superbror
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Oulu Int. Children's Film Festival 2011-11-21 Superbror
Madrid International Film Festival for children and youth 2011-11-14 Superbror
Jerusalem International Children's Film Festival 2011-08-15 Superbror
Busan International Kids’ Film Festival 2011-08-12 Superbror
Leeds International Film Festival For Children And Young People 2011-04-11 Superbror
Antwerpen European Youth FF of Flanders 2011-03-05 Superbror
Bologna - Movie in the Rucksack 2011-01-17 Superbror
Tallinn Black Nights Film Festival 2010-11-19 Superbror
Oulu Int. Children's Film Festival 2010-11-15 Superbror
Belfast Cinemagic 2010-11-11 Superbror
Lübeck, Nordische Filmtage 2010-11-03 Superbror
London Children's Film Festival 2010-10-30 Superbror
London Film Festival 2010-10-13 Superbror
Warsaw International Film Festival 2010-10-08 Superbror
Espoo Ciné International Film Festival 2010-08-20 Superbror
Tokyo Kinder Film Festival - Kineko 2010-08-19 Superbror
Bucheon International Fantastic Film Festival 2010-07-15 Superbror
Troia Int. Film Festival (Setúbal) 2010-06-04 Superbror
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2010-05-30 Superbror
Kristiansand International Children's Film Festival 2010-04-27 Superbror
Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 2010-04-20 Superbror
Stockholm Film Festival Junior 2010-04-19 Superbror
Malmö, BUFF 2010-03-16 Superbror
Montreal International Children's Film festival 2010-02-27 Superbror
Berlinale 2010-02-11 Superbror
Distributørvisning 2009-09-24 Superbror
BUSTER 2009-09-18 Superbror
Rimouski Carrousel Int. Youth F.F. 2006-09-25 Ska' vi være kærester?
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006-05-25 Ska' vi være kærester?
Cape Town World Cinema Festival 2005-11-11 Ska' vi være kærester?
Bergen Nordisk Panorama 2005-09-23 Ska' vi være kærester?
Lego Exhibition / Passport to Denmark 2001-03-02 Ska' vi være kærester?
Barcelona European Short FF in Open Air 2000-09-19 Ska' vi være kærester?
Malmö Lund SMUFF 1999-11-15 Ska' vi være kærester?
Malmö Lund SMUFF 1999-11-08 Ska' vi være kærester?
Uppsala Int. Short Film Festival 1999-10-18 Ska' vi være kærester?
Halifax Atlantic Film Festival 1999-09-17 Ska' vi være kærester?
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.