enda

Erik Clausen

(1942 - )

Filminstruktør, skuespiller. Født 7/3 1942. Oprindeligt håndværkeruddannet som maler, men gjorde sig også som kunstmaler.



Lavede i 1970’erne – som en del af kunstner-kollektivet Røde Mor – gadecirkus med Leif Sylvester, og som medlem af Røde Mors Rockcirkus udgav han flere plader. Han var også populær på tv, bl.a. sammen med Helle Fastrup (”Clausens Verdensnyheder”), og senere – i 90'erne – dannede ærkekøbenhavneren Erik Clausen par med sangeren og ærke(nord!)jyden Niels Hausgaard i et tv-program, der i al sin underspillede enkelhed får det bedste ud af de to. Ligeledes har Clausen som foredragsholder, kommentator og på tourné med vennen Kim Larsen og Cirkus Himmelblå siden 1970’erne, brændt sig ind på danskernes nethinder. Med sine skarpe, ironiske og humoristiske udtryk har Clausen altid haft sammenhold, hensyn og respekt som sine bærende ideologiske søjler.



I Clausens verden er der ingen afstand til eller modsætning mellem opera, boksning, tryllekunst og dans. Erik Clausen optræder ofte både foran – og bagved – kameraet, endda samtidig, som skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter. Blandt hans mange markante film er "Aldrig mere i morgen" (2017), "Mennesker bliver spist" (2015), "Frihed på prøve" (2010), "Ledsaget udgang" (2007), "Villa Paranoia" (2004), "Slip hestene løs" (2000), "Tango" (1996), "Min fynske barndom" (1994), "De Frigjorte" (1993, Bodilvinder, Bedste film), "Mig og Mama Mia" (1989, Unicef Award, Honorable mention), "Rami og Julie" (1988), "Manden i månen" (1986, Bodilvinder, Bedste film), "Rocking Silver" (1983), "Felix" (1982) og "Cirkus Casablanca" (1981).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Aldrig mere i morgen 2017 Instruktion, Thorvald, Manuskript DK/Spillefilm
Mennesker bliver spist 2015 Instruktion, Herluf, Manuskript DK/Spillefilm
Frihed på prøve 2010 Instruktion, John DK/Spillefilm
Ledsaget udgang 2007 Instruktion, John DK/Spillefilm
Mit Danmark - film nr. 5 2006 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Helt vildt 2006 Benny U/Spillefilm
Villa Paranoia 2004 Instruktion, Jørgen DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Harry DK/Spillefilm
Motormagasinet 2004 Bingovært Tv-serie
Krøniken 2004 Mand Tv-serie
Bokseren 2003 Træneren DK/Kort fiktion
Slip hestene løs 2000 Instruktion, Bent A. Pedersen, vinduespudser DK/Spillefilm
Rejsekammerater 1998 Medvirkende Tv-serie
Tango 1997 Instruktion, Ole Jensen DK/Kort fiktion
En loppe kan også gø 1996 Manus, Rimkjær DK/Spillefilm
Underholdningschefen 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Min fynske barndom 1994 Instruktion DK/Spillefilm
De frigjorte 1993 Instruktion, Viggo, Drejebog DK/Spillefilm
Den store badedag 1991 Axel, Gustav Adolfs far DK/Spillefilm
Kielgasten 1990 Klovnen Bernardi, Manuskript DK/Spillefilm
Dirch Passer 1990 Medvirkende Tv-dokumentar
Tarzan Mama Mia 1989 Instruktion, Urmageren Helmuth DK/Spillefilm
En god klovn 1989 Musik DK/Dokumentarfilm
Retfærdighedens rytter 1989 Højtalerstemme DK/Kort fiktion
Rami og Julie 1988 Instruktion DK/Spillefilm
Manden i Månen 1986 Instruktion DK/Spillefilm
De flyvende djævle 1985 Dyrepasser DK/Spillefilm
Nissebanden 1984 Sprællemandssælger Tv-serie
Midt om natten 1984 Arnold DK/Spillefilm
Rocking Silver 1983 Instruktion, Frank DK/Spillefilm
Clausens garage 1983 Instruktion Tv-serie
Felix 1982 Instruktion, Svend Erik, Inger Maries søn DK/Spillefilm
Det usynlige pattebarn 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Tigerdukken 1982 Stemme Tv-film
Cirkus Casablanca 1981 Instruktion, Charles DK/Spillefilm
Fantastisk tid 1980 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Den musikalske pythonslange 1979 Instruktion Tv-film
Ludvigsbakke 1978 Cirkusdirektør Tv-serie
Mig og Charly 1978 Gøgler DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Instruktør 1995 Shanghai International Film Festival 1995 Min fynske barndom
Kritikernes Pris 2007 Moscow Int. Film Festival 2007 Ledsaget udgang
Russ. Film Clubs Fed. Prize 2007 Moscow Int. Film Festival 2007 Ledsaget udgang
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Moscow - Royal Danish Embassy 2018-09-19 Aldrig mere i morgen
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2017-08-19 Aldrig mere i morgen
Warsaw International Film Festival 2007-10-12 Ledsaget udgang
Reykjavik Film Festival 2007-09-27 Ledsaget udgang
Hamburg FilmFest GmbH 2007-09-27 Ledsaget udgang
Moscow Int. Film Festival 2007-06-21 Ledsaget udgang
Göteborg International Film Festival 2007-01-26 Ledsaget udgang
Venice International Film Festival 2005-08-31 Villa Paranoia
Goa - Int. Film Festival of India 2004-11-29 Villa Paranoia
Warsaw International Film Festival 2004-10-07 Villa Paranoia
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Villa Paranoia
Istanbul Int. Film Festival 1996-03-30 Min fynske barndom
Shanghai International Film Festival 1995-10-28 Min fynske barndom
Valladolid International Film Festival 1995-10-20 Min fynske barndom
Berlinale 1995-02-09 Min fynske barndom
Malmö, BUFF 1995-01-23 Min fynske barndom
Oulu Int. Children's Film Festival 1994-11-14 Min fynske barndom
Lübeck, Nordische Filmtage 1994-11-03 Min fynske barndom
Cannes, Festival de 1994-05-12 Min fynske barndom
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.