enda

Erik Crone

(1946 – )

Producer. Født 22. november 1946. Erik Crone startede sin karriere i 1960'erne på Laterna Film, hvor han var produktionsleder på film som Gert Fredholms Scherfig-filmatisering "Den forsvundne fuldmægtig" (1971) og Henrik Stangerups "Farlige kys" (1972). I 1972 grundlagde han, sammen med sin daværende kone Nina Crone, produktionsselskabet Crone Film. Han forlod selskabet i 1976.



I 1976 blev Erik Crone direktør for Lademann Film, der eksisterede frem til 1978. Crone indtog stillingen som konsulent på Det Danske Filminstitut 1979-83, hvor han, efter en kort omvej til en post som programdirektør på TV 2, virkede som direktør 1988-1990. Crone arbejdede herefter nogle år som selvstændig filmproducent, indtil han i 1996 blev ansat som direktør for Nordisk Film, hvor han sad frem til 2001.



Fra 2001 stod Crone i spidsen for etableringen af den regionale filmfond FilmFyn og blev i 2003 ansat som den nystiftede fonds første direktør, en post han sagde farvel til i 2008.



Som producer har Crone stået bag en lang række betydelige titler i dansk film, som for eksempel Hans Kristensens "Flugten" (1973), Esben Høilund Carlsens "Nitten røde roser" (1974), Ole Roos' "Hærværk" (1977), Anders Refns "De flyvende djævle" (1985), Jan Troells "Hamsun" (1996), Tom Hedegaard "Olsen-bandens sidste stik" (1998) og Kaspar Rostrups "Her i nærheden" (2000).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dan Dream 2017 Location scout DK/Spillefilm
De standhaftige 2016 Location scout DK/Spillefilm
En chance til 2015 Location scout DK/Spillefilm
Lang historie kort 2015 Location manager, Location scout DK/Spillefilm
En du elsker 2014 Location manager DK/Spillefilm
Antboy 2013 Location manager DK/Spillefilm
Proto 2012 Executive producer DK/Kort fiktion
Far til fire - til søs 2012 Location manager DK/Spillefilm
Far til fire - tilbage til naturen 2011 Location manager DK/Spillefilm
Det erotiske menneske 2010 Executive producer DK/Spillefilm
Unge Andersen 2005 Executive producer DK/Spillefilm
Adams æbler 2005 Konsulent DK/Spillefilm
En som Hodder 2003 Executive producer DK/Spillefilm
Jeg er Dina 2002 Executive producer U/Spillefilm
At kende sandheden 2002 Executive producer DK/Spillefilm
Så hvid som sne 2001 Executive producer U/Spillefilm
Det største i verden 2001 Co-producer U/Spillefilm
Grev Axel 2001 Co-producer DK/Spillefilm
Her i nærheden 2000 Produktion DK/Spillefilm
Hånden på hjertet 2000 Executive producer U/Spillefilm
Magnetisørens femte vinter 1999 Co-producer DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Producer DK/Spillefilm
Et hjørne af paradis 1997 Producer DK/Spillefilm
Hamsun 1996 Produktion, Producer DK/Spillefilm
Den russiske sangerinde 1993 Produktion DK/Spillefilm
Europa 1991 Finansieringskonsulent DK/Spillefilm
De flyvende djævle 1985 Produktion DK/Spillefilm
Bag jalousien 1984 Producer U/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Producer DK/Spillefilm
Hærværk 1977 Produktionschef DK/Spillefilm
Terror 1977 Produktionschef DK/Spillefilm
Hjerter er trumf 1976 Produktion DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 Produktion DK/Spillefilm
Normannerne 1976 Produktion DK/Spillefilm
Per 1975 Produktion DK/Spillefilm
Gæstearbejdere 1974 Produktion DK/Spillefilm
Nitten røde roser 1974 Produktionschef DK/Spillefilm
Flugten 1973 Produktion, Produktionsleder DK/Spillefilm
Er kongen død? 1973 Assistent DK/Dokumentarfilm
Farlige kys 1972 Produktionsleder DK/Spillefilm
Mor, jeg har patienter 1972 Produktionsleder DK/Spillefilm
Nadveren 1971 Klip DK/Eksperimentalfilm
Den forsvundne fuldmægtig 1971 Produktionsleder DK/Spillefilm
Christa 1971 Produktionsassistent U/Spillefilm
Et døgn med Ilse 1971 Produktionsassistent DK/Spillefilm
Kære Irene 1971 Produktionsassistent DK/Spillefilm
Krag-filmen 1969 Foto DK/Eksperimentalfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Special Pris Polsk Filminstitut 2000 Torun, Camerimage 2000 Her i nærheden
Special Prize Polish Film Committee 2000 Torun, Camerimage 2000 Her i nærheden
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Lübeck, Nordische Filmtage 2006-11-01 Hamsun
Lübeck, Nordische Filmtage 2002-10-31 Her i nærheden
Sao Paulo Int. Film Festival 2001-10-19 Her i nærheden
Jerusalem Int. Film Festival 2001-07-18 Her i nærheden
Sydney Film Festival 2001-06-08 Her i nærheden
Seattle International Film Festival 2001-05-17 Her i nærheden
Torun, Camerimage 2000-12-02 Her i nærheden
Valladolid International Film Festival 2000-10-20 Her i nærheden
Busan International Film Festival 2000-10-06 Her i nærheden
Warsaw International Film Festival 2000-10-05 Her i nærheden
Hamburg FilmFest GmbH 2000-09-25 Her i nærheden
Karlovy Vary International Film Festival 2000-07-05 Her i nærheden
Cannes, Festival de 2000-05-10 Her i nærheden
Berlinale 2000-02-09 Her i nærheden
Torun, Camerimage 1999-11-27 Magnetisørens femte vinter
London Film Festival 1999-11-01 Her i nærheden
Ghent Flanders Int. Film Festival 1999-10-05 Magnetisørens femte vinter
Cannes, Festival de 1999-05-12 Magnetisørens femte vinter
Berlinale 1999-02-10 Magnetisørens femte vinter
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.