enda

Eva Mulvad

(1972 - )

Instruktør, fotograf, producer. Født 22. marts 1972.


Som ung havde Eva Mulvad journalistdrømme, begyndte at skrive og arbejdede blandt andet for Politiken, Euroman og Månedsbladet Press. Dette førte hende til DR's P4, og i perioden 1994-97 arbejdede hun som freelancejournalist i Danmarks Radio. Hun har også studeret statskundskab på Københavns Universitet, inden hun kom ind på Den Danske Filmskoles tv-uddannelse.


Efter endt uddannelse i 2001 fortsatte hun som freelanceinstruktør for diverse produktionsselskaber og DR. Blandt andet med "Den sidste dans" (2005), som er et gribende og fandenivoldsk indblik i det at blive gammel, og "Kolonien" (instrueret sammen med Judith Lansade i 2006), om en danskerkoloni i Argentina.


Det store gennembrud kom i 2006 med "Enemies of Happiness" om den kvindelige politiker Malalai Joya i Afghanistan. Filmen vandt blandt andet Silver Wolf-prisen på IDFA-filmfestivalen i Amsterdam og World Cinema Jury Prize på Sundance Film Festival. I 2007 grundlagde Eva Mulvad sit eget produktions- og distributionsselskab Danish Documentary Production A/S sammen med instruktørkollegaerne Phie Ambo og Pernille Rose Grønkjær. Kort efter blev instruktøren Mikala Krogh og produceren Sigrid Dyekjær også medejere, og de fem havde nu kontrol over egne produktioner og frihed til at udfolde sig indenfor egne rammer.


Der gik nogle år, inden Eva Mulvad igen instruerede, men i 2011 kom der hele to film fra hendes hånd: "Det gode liv" og "Med døden til følge" - begge med en lang og snørklet produktionshistorie. "Det gode liv" portrætterer en mor og hendes datter, der har levet i sus og dus, indtil manden/faderens død. De må acceptere, at familieformuen er væk, og at de er efterladt på samfundets bund i en lille lejlighed i Portugal. Filmen er optaget over en periode på tre år og deltog i 2010 i hovedkonkurrencen på IDFA. Året efter vandt den prisen for bedste lange dokumentarfilm på festivalen i Karlovy Vary 2011. I "Med døden til følge" kommer vi helt tæt på en mordsag om en mand, der har slået sin bedste ven ihjel med et samuraisværd. Som den første nogensinde fik Eva Mulvad lov til at filme i en dansk retssal. Det tog tre år at få tilladelsen.


"Slottet" (2014) portrætterer beboerne på Vemmetofte Kloster, der er rammen for meget eksklusive seniorboliger. Tiden synes at være gået i stå og en del af beboerne lever i en tidslomme med mere lyst til at se bagud end fremad. Ind imellem egne instruktørprojekter fungerer Eva Mulvad som executive producer og klippekonsulent på andres film.


Eva Mulvad er en af sin generations mest markante dokumentarister. Hun formår at komme tæt på sine hovedpersoner i vidt forskellige miljøer, uden at udlevere dem. Hun er eksponent for 00'ernes meget personlige dokumentarfilm, der gør flittigt brug af virkemidler fra fiktionsfilmens iscenesatte verden, og hun er ofte selv fotograf på sine film. Hun opfatter sine hovedpersoner som karakterer i en scenisk fremstilling, der skal fortælles med poesi, skønhed og følelser, og hun er mere inspireret af fiktion end af journalistik.
Eva Mulvad har blandt andet modtaget Sten Baadsgaard-prisen i 2005 for programmet "Den sidste dans", Den Gyldne Havfrue (uddelt of foreningen WIFT) i 2006 og DFIs dokumentarpris, Roos prisen, i 2011.


En række af Eva Mulvads film kan ses på www.filmstriben.dk.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Kirsebæreventyret 2018 Instruktion, Manuskript, Fotograf, Executive producer DK/Dokumentarfilm
En familie på flugt 2018 Instruktion DK/Dokumentarfilm
A Modern Man 2017 Instruktion, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Den anden side 2017 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Gadens børn - et år med håb 2017 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Slottet 2014 Instruktion, Manuskript, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Ekstra Bladet: uden for citat 2014 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Klumpfisken 2014 Klippekonsulent DK/Spillefilm
Så meget godt i vente 2014 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Ai Weiwei The Fake Case 2013 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Kidd life 2012 Klippekonsulent DK/Dokumentarfilm
Med døden til følge 2011 Instruktion, B-fotograf DK/Dokumentarfilm
Det gode liv 2011 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ballroom Dancer 2011 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel 2011 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Roskilde 2008 Co-instruktør DK/Dokumentarfilm
One Day 2007 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Vores lykkes fjender 2006 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kolonien 2006 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Mellemtiden 2001 Instruktion DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Nestor Almendros Prisen 2007 New York Human Rights Watch Film Festival 2007 Vores lykkes fjender
Best Documentary Award 2011 Karlovy Vary International Film Festival 2011 Det gode liv
Silver Wolf Award 2006 Amsterdam, IDFA 2006 Vores lykkes fjender
Speciel Mention 2007 SilverDocs AFI Documentary Festival 2007 Vores lykkes fjender
World Cinema Jury Prize: Documentary 2007 Sundance Film Festival 2007 Vores lykkes fjender
Speciel Mention 2007 Prague, One World Human Rights Film Festival 2007 Vores lykkes fjender
Doc Alliance Award 2011 CPH:DOX 2011 Det gode liv
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Tel Aviv Docaviv Int. Documentary Film Festival 2018-05-17 A Modern Man
Warszawa, Against Gravity 2018-05-11 A Modern Man
ZagrebDox 2018-02-25 A Modern Man
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2018-01-23 A Modern Man
Montreal, Rencontres Int. du Documentaire 2017-11-09 A Modern Man
Bergen International Film festival 2017-09-26 A Modern Man
Message to Man 2017-09-15 A Modern Man
Sheffield Doc/Fest 2017-06-09 A Modern Man
Sydney Film Festival 2017-06-07 A Modern Man
München Documentary Festival 2017-05-04 A Modern Man
CPH:DOX 2017-03-16 A Modern Man
Message to Man 2014-09-20 Det gode liv
Thessaloniki Documentary Festival 2012-03-09 Med døden til følge
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Med døden til følge
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2012-01-24 Med døden til følge
CPH:DOX 2011-11-03 Det gode liv
Lübeck, Nordische Filmtage 2011-11-02 Det gode liv
Jihlava International Documentary Film Festival 2011-10-25 Det gode liv
Bergen International Film festival 2011-10-19 Det gode liv
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2011-10-17 Det gode liv
Aarhus, Nordisk Panorama 2011-09-23 Det gode liv
DMZ South Korea 2011-09-22 Det gode liv
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2011-09-15 Det gode liv
Karlovy Vary International Film Festival 2011-07-01 Det gode liv
CPH:DOX 2011-06-17 Det gode liv
Cape Town, Encounters South African Int. Documentary Film Festival 2011-06-09 Det gode liv
Sydney Film Festival 2011-06-08 Det gode liv
Tel Aviv Docaviv Int. Documentary Film Festival 2011-05-12 Det gode liv
Warszawa, Against Gravity 2011-05-06 Det gode liv
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2011-04-28 Det gode liv
San Francisco Int. Film Festival 2011-04-21 Det gode liv
New York Tribeca Film Festival 2011-04-20 Det gode liv
Nyon, Visions du Réel 2011-04-07 Det gode liv
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2011-04-06 Det gode liv
Thessaloniki Documentary Festival 2011-03-11 Det gode liv
Amsterdam, IDFA 2010-11-18 Det gode liv
CPH:DOX 2010-11-04 Det gode liv
Moscow - Royal Danish Embassy 2010-04-22 Roskilde
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2010-04-07 Roskilde
Reykjavik Film Festival 2009-09-17 Roskilde
ZagrebDox 2009-02-23 Roskilde
Göteborg International Film Festival 2009-01-23 Roskilde
Warsaw International Film Festival 2008-10-10 Roskilde
Sheffield Doc/Fest 2007-11-07 Vores lykkes fjender
Lübeck, Nordische Filmtage 2007-10-31 Kolonien
Lisbon Int. Documentary Film Festival 2007-10-18 Vores lykkes fjender
Tehran, Cinéma Vérité, Documentary Film Festival 2007-10-15 Vores lykkes fjender
Oulu Nordisk Panorama 2007-09-21 Vores lykkes fjender
Rio de Janeiro Film Festival 2007-09-20 Vores lykkes fjender
Melbourne Film Festival 2007-07-25 Vores lykkes fjender
Cape Town, Encounters South African Int. Documentary Film Festival 2007-07-13 Vores lykkes fjender
Wellington - New Zealand Film Festival 2007-07-13 Vores lykkes fjender
Jerusalem Int. Film Festival 2007-07-06 Vores lykkes fjender
SilverDocs AFI Documentary Festival 2007-06-12 Vores lykkes fjender
Sydney Film Festival 2007-06-08 Vores lykkes fjender
Warszawa, Against Gravity 2007-05-11 Vores lykkes fjender
München Documentary Festival 2007-05-02 Vores lykkes fjender
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2007-04-19 Vores lykkes fjender
Istanbul Int. Film Festival 2007-03-31 Vores lykkes fjender
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2007-03-22 Vores lykkes fjender
London, Human Rights Watch Film Festival 2007-03-22 Vores lykkes fjender
New York Human Rights Watch Film Festival 2007-03-21 Vores lykkes fjender
Hong Kong International Film Festival 2007-03-20 Vores lykkes fjender
Thessaloniki Documentary Festival 2007-03-16 Vores lykkes fjender
Prague, One World Human Rights Film Festival 2007-02-28 Vores lykkes fjender
ZagrebDox 2007-02-26 Vores lykkes fjender
Göteborg International Film Festival 2007-01-26 Vores lykkes fjender
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2007-01-24 Vores lykkes fjender
Amsterdam, IDFA 2007-01-20 Vores lykkes fjender
Sundance Film Festival 2007-01-18 Vores lykkes fjender
Amsterdam, IDFA 2006-11-23 Vores lykkes fjender
CPH:DOX 2006-11-10 Kolonien
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.