enda

Gabriel Axel

(1918 - 2014)

Instruktør, skuespiller. Født 18/4 1918 (G. Mørch) i Århus, død 9/2 2014 - 95 år gammel.

Opvokset i Paris, men flyttede som 18-årig til Danmark og uddannede sig som møbelsnedker. I 1942 blev han optaget på Det kgl. Teaters elevskole og kunne som nyslået skuespiller tre år senere vende tilbage til Frankrig, hvor han havde engagementer ved skiftende teatre - også som instruktørassistent, bla. hos den legendariske læremester Louis Jouvet på Théâtre de L'Athéné. I 1948 gift med franske Lucie. Fra 1950 bosatte Gabriel Axel sig igen i Danmark og indledte her en omfattende karriere som skuespiller og iscenesætter, der både indbefattede teater, radio og tv, samt film.

Instruktør på tv-teatret fra fjernsynets start i 1951, hvor han instruerede 48 tv-spil frem til 1968, deriblandt tv-udgaven af Knud Sønderbys "En kvinde er overflødig" (1955), som han også lavede to år efter i en filmudgave, igen med Clara Pontoppidan i hovedrollen. Fra 1955 instruktør ved Nordisk Film, hvor han fik en meget rost debut med den socialrealistiske "Altid ballade". Flittig instruktør af komedier og farcer, inden han i 1967 udsendte den stort anlagte nordiske saga-film "Den røde kappe", der repræsenterede Danmark i konkurrencen i Cannes samme år.


Efter en håndfuld mere eller mindre erotiske film og flere folkekomedier indledte han i 1977 en flittig karriere som instruktør af franske tv-film, kulminerende i 1985 med en historisk serie i fem afsnit á halvanden time, "Les Colonnes de ciel" (Himlens søjler).
Vendte i 1987 tilbage til Danmark for at instruere sit drømmeprojekt gennem mere end 15 år, Karen Blixen-filmatiseringen "Babettes gæstebud". Efter visning ved Cannes-festivalen blev filmen en verdenssucces og vandt i 1988 en Oscar for bedste udenlandske film. Hans efterfølgende film, ungdomsdramaet "Christian" (1989), "Prinsen af Jylland" (1994) efter Saxo-krøniken om Amled og det stumme marokkanske kærlighedsdrama "Leïla" (2001), vandt ikke den samme genklang.


Sideløbende med sin instruktørkarriere har Axel medvirket i en snes danske film, for det meste farverige biroller i folkekomedier fra 1950'erne og 60'erne. Hovedrolle som elegant fidusmager i "Jeg - en marki" (1967).

Skrevet af Morten Piil.

Litteratur: Karin Mørch: Gabriels gæstebud: portræt af en filmmager (Gyldendal, 2008).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Leïla 2001 Instruktion DK/Spillefilm
Prinsen af Jylland 1994 Instruktion U/Spillefilm
Christian 1989 Instruktion DK/Spillefilm
Babettes gæstebud 1987 Instruktion DK/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Instruktion DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Instruktion DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål 1975 Instruktion DK/Spillefilm
Nu går den på Dagmar 1972 Tilskuer DK/Spillefilm
Med kærlig hilsen 1971 Instruktion DK/Spillefilm
Amour 1970 Instruktion DK/Spillefilm
Det kære legetøj 1968 Instruktion DK/Spillefilm
Boubouroche 1968 Instruktion Tv-film
I klemme 1968 Instruktion Tv-film
Orange soufflé 1968 Instruktion Tv-film
Jeg - en marki 1967 Marcel de Sade DK/Spillefilm
Den røde kappe 1967 Instruktion DK/Spillefilm
Frieriet 1966 Instruktion Tv-film
Om tobakkens skadelige virkninger 1966 Instruktion Tv-film
Dyden går amok 1966 Pastor Deje DK/Spillefilm
Regnvejr og ingen penge 1965 Instruktion Tv-serie
Retten på vrangen 1965 Instruktion Tv-film
En ven i bolignøden 1965 von Bengeldorff, embedsmand i udenrigsm. DK/Spillefilm
Ægget 1964 Instruktion Tv-film
Dannevirkenatten 1964 Instruktion Tv-film
Pernilles korte frøkenstand 1964 Instruktion Tv-film
Paradis retur 1964 Instruktion DK/Spillefilm
Tre piger i Paris 1963 Instruktion DK/Spillefilm
Vi har det jo dejligt 1963 Instruktion DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Instruktion DK/Spillefilm
Oskar 1962 Instruktion DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Monsieur Baptiste DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Instruktion Tv-film
En dør må være åben eller lukket 1961 Instruktion Tv-film
Skærmydsler 1961 Instruktion Tv-film
Mester Pierre Pathelin 1961 Instruktion Tv-film
Peters baby 1961 Brigadier Lompard DK/Spillefilm
Flemming og Kvik 1960 Instruktion DK/Spillefilm
Selskabsrejsen 1960 Instruktion Tv-film
Den evige ægtemand 1960 Instruktion Tv-film
Apollon fra Bellac 1960 Instruktion Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Instruktion Tv-film
Ole Lukøje 1960 Instruktion Tv-film
Helle for Helene 1959 Instruktion DK/Spillefilm
X-60 1959 Instruktion Tv-film
Guld og grønne skove 1958 Instruktion DK/Spillefilm
Boubouroche 1958 Instruktion Tv-film
Møde ved midnat 1958 Instruktion Tv-film
Munken går i enge 1958 Instruktion Tv-film
Styrmand Karlsen 1958 Pierre DK/Spillefilm
Det tvungne giftermål 1957 Instruktion Tv-film
De røde tjørne 1957 Instruktion Tv-film
Henrik og Pernille 1957 Instruktion Tv-film
En kvinde er overflødig 1957 Instruktion DK/Spillefilm
Det er så yndigt 1956 Instruktion Tv-film
En mindefest 1956 Instruktion Tv-film
Dronninger af Frankrig 1956 Instruktion Tv-film
Frøken Julie 1956 Instruktion Tv-film
Vand fra Eufrat 1956 Speaker DK/Dokumentarfilm
Her er mit hjem 1956 Fr. version DK/Dokumentarfilm
Kispus 1956 Skrædderen i 'Trold kan tæmmes' DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Instruktion DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1955 Instruktion Tv-film
En skefuld katarsis 1955 Instruktion Tv-film
Marguerite 1955 Instruktion Tv-film
Motivet 1955 Instruktion Tv-film
En caprice 1955 Instruktion Tv-film
Scapins gavtyvestreger 1955 Instruktion Tv-film
En kvinde er overflødig 1955 Instruktion Tv-film
Der kom en dag 1955 Stenert DK/Spillefilm
Bruden fra Dragstrup 1955 Taxachaufføren DK/Spillefilm
Livet er skønt 1954 Instruktion Tv-film
Hvem ved? 1954 Instruktion Tv-film
Lapointe og Ropiteau 1954 Instruktion Tv-film
Tran 1954 Instruktion Tv-film
En svanesang 1954 Instruktion Tv-film
Li'som lidt ensom 1954 Instruktion Tv-film
Acharnerne 1954 Instruktion Tv-film
Jyske kyst 1954 Fransk version DK/Dokumentarfilm
Kongeligt besøg 1954 Den stumme DK/Spillefilm
Jan går til filmen 1954 Filminstruktør DK/Spillefilm
Det er så yndigt at følges ad 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Ferdinandsen DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
En bjørn 1953 Instruktion Tv-film
Et spil 1953 Instruktion Tv-film
Hallo, derude 1953 Instruktion Tv-film
Falske nøgler 1953 Instruktion Tv-film
Kong Renés datter 1953 Instruktion Tv-film
Vi som går køkkenvejen 1953 Professoren DK/Spillefilm
Aften 1952 Instruktion Tv-film
Pantalones bryllup 1952 Instruktion Tv-film
Forlovelse indgået 1952 Instruktion Tv-film
Skyggedans 1952 Instruktion Tv-film
Vi arme syndere 1952 Værtshusgæst DK/Spillefilm
Døden 1951 Instruktion Tv-film

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Shown in Un certain Regard 1987 Cannes, Festival de 1987 Babettes gæstebud
Prix Oecumenique 1987 Cannes, Festival de 1987 Babettes gæstebud
Bedste Instruktør, Ungdomsjury 1988 Brussels International Film Festival 1988 Babettes gæstebud
Le grain d' or 1988 Brussels International Film Festival 1988 Babettes gæstebud
Bedste Film, Presse Jury 1988 Brussels International Film Festival 1988 Babettes gæstebud
Bedste Film, Ungdomsjury 1988 Brussels International Film Festival 1988 Babettes gæstebud
Grand Jury Pris 1988 Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1988 Babettes gæstebud
Publikums Prisen 1988 Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1988 Babettes gæstebud
Oscar, Best Foreign Language Film 1988 Los Angeles, Oscar Academy 1988 Babettes gæstebud
Best Creation of Female Part 1988 Digne Women's Film Festival 1988 Babettes gæstebud
Bedste Kvindelige Skuespillere 1988 Digne Women's Film Festival 1988 Babettes gæstebud
Bedste Udenlandske Spillefilm, BAFTA 1989 BAFTA, British Academy Awards 1989 Babettes gæstebud
Bedste Kvindelige Skuespillere 1989 BAFTA, British Academy Awards 1989 Babettes gæstebud
Best Foreign Language Film 1989 BFFS, British Federation of Film Societies 1989 Babettes gæstebud
6th Favorite Foreign Language Film Ever 2000 Landmark Theatres Popular Poll 2000 Babettes gæstebud
Eventpris 1996 Abu Dhabi Danish Film Arrangement 1996 Babettes gæstebud
Nominated Best Foreign Film 1989 Paris French Film Academy, César 1989 Babettes gæstebud
Robert, Bedste Kvindelige Hovedrolle 1988 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 1988 Babettes gæstebud
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2013-05-27 Babettes gæstebud
San Sebastian International Film Festival 2012-09-21 Babettes gæstebud
FOR TEST USE ONLY - festival 2012-04-17 Babettes gæstebud
Galway International Film Festival, Film Fleadh 2010-07-06 Babettes gæstebud
Hong Kong International Film Festival 2009-08-05 Babettes gæstebud
Lübeck, Nordische Filmtage 2008-10-29 Babettes gæstebud
Distributørvisning 2008-04-25 Babettes gæstebud
Cork Film Festival 2007-10-14 Babettes gæstebud
New York Scandinavian House 2007-09-19 Babettes gæstebud
Taipei Film Festival 2007-06-22 Babettes gæstebud
Bukarest EU-Filmfestival 2007-04-26 Babettes gæstebud
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2007-03-21 Babettes gæstebud
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Babettes gæstebud
Distributørvisning 2006-10-25 Babettes gæstebud
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006-10-01 Babettes gæstebud
Cinemateket 2006-05-16 Babettes gæstebud
Berlinale 2006-02-09 Babettes gæstebud
Dijon Int. Festival of Cinema & Gastronomy 2005-11-02 Babettes gæstebud
Dijon Int. Festival of Cinema & Gastronomy 2004-11-17 Babettes gæstebud
Damascus Int. Film Festival 2003-12-06 Babettes gæstebud
Copenhagen International Film Festival 2003-08-13 Babettes gæstebud
Rome Vatican Screening 2003-05-08 Babettes gæstebud
New York Scandinavian House 2001-10-03 Babettes gæstebud
Riga "...And The Word Became Film" 2001-04-14 Babettes gæstebud
Rønshoved Højskole 2001-02-01 Babettes gæstebud
Sheffield Cinema Showroom 2000-06-21 Babettes gæstebud
Københavns Universitet 2000-02-01 Babettes gæstebud
Ottawa National Gallery 1999-12-30 Babettes gæstebud
London Gabriel Axel Retrospective 1999-07-02 Babettes gæstebud
Rabat EU Film Festival 1998-11-16 Babettes gæstebud
International Film Festival of Wales 1998-11-13 Babettes gæstebud
Lübeck, Nordische Filmtage 1998-11-05 Babettes gæstebud
London National Film Theatre 1998-08-24 Babettes gæstebud
Greifswald Nordischer Klang 1998-05-06 Babettes gæstebud
Damaskus Danish Film Week 1998-05-03 Babettes gæstebud
Haderslev The Well Told Story 1998-03-16 Babettes gæstebud
Kuala Lumpur EU Film Festival 1997-09-30 Babettes gæstebud
Freiburg Script Workshop 1997-06-04 Babettes gæstebud
Ljubljana Retrospective of European Film 1997-05-15 Babettes gæstebud
Cotonou EU Film Festival 1997-05-03 Babettes gæstebud
New York Danish Film Event 1997-04-11 Babettes gæstebud
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1997-03-13 Babettes gæstebud
Riga Danish Cultural Institute 1996-10-01 Babettes gæstebud
Mexico Muestra de Cine Danés en America 1996-04-30 Babettes gæstebud
Kiel Festival Cinarchea 1996-04-18 Babettes gæstebud
Nicaragua Muestra de Cine Danés 1996-04-01 Babettes gæstebud
Costa Rica Muestra de Cine Danés 1996-03-05 Babettes gæstebud
Niamey EU Film Festival 1996-01-15 Babettes gæstebud
Niger EU Film Festival 1996-01-15 Babettes gæstebud
Johannesburg Scandinavian Film Festival 1995-11-20 Babettes gæstebud
Corsica, Lama Film Festival 1995-08-01 Babettes gæstebud
Prague Brno EU Film Festival 1995-04-21 Babettes gæstebud
Paris Danish Cultural Week 1995-03-29 Babettes gæstebud
Ouagadougou European Film Week 1994-04-04 Babettes gæstebud
Porto University of Porto, Nordic Culture Festival 1993-11-15 Babettes gæstebud
Nairobi EU Film Festival 1993-10-13 Babettes gæstebud
København Open Air 1993-08-09 Babettes gæstebud
Warsaw Danish Film Week 1993-07-05 Babettes gæstebud
Sofia Bulgarska Nacionalna Filmoteka 1993-05-15 Babettes gæstebud
Kuala Lumpur EU Film Festival 1992-12-17 Babettes gæstebud
Latvia Baltic Films 1992-11-15 Babettes gæstebud
London Barbican Centre 1992-11-12 Babettes gæstebud
Poznan Nordic Film Week 1992-04-04 Babettes gæstebud
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1992-03-11 Babettes gæstebud
Poznan Nordic Film Week 1991-11-25 Babettes gæstebud
Utrecht Dutch Film Days 1991-09-18 Babettes gæstebud
Copenhagen Sommerbio 1991-07-15 Babettes gæstebud
Moscow Danish Film Week 1991-04-20 Babettes gæstebud
Rome The Italian Cultural Institute 1991-04-16 Babettes gæstebud
New York American-Scandinavian Foundation 1991-04-11 Babettes gæstebud
New York Nordic Film Festival 1991-03-11 Babettes gæstebud
Gijon International Film Festival 1990-07-20 Babettes gæstebud
København Open Air 1990-06-11 Babettes gæstebud
København Frue Plads Turistarrangement 1990-06-10 Babettes gæstebud
Algeria Danish Film Week 1990-01-16 Babettes gæstebud
Barcelona Danish Film Week 1989-10-16 Babettes gæstebud
Montreal Danish Film Week 1989-09-03 Babettes gæstebud
Manila Kulturmanifestation 1989-04-10 Babettes gæstebud
Belgrade International Film Festival 1989-01-27 Babettes gæstebud
New Delhi Filmotsav 1989-01-10 Babettes gæstebud
Lanester Danish Film Week 1988-11-08 Babettes gæstebud
Vancouver International Film Festival 1988-09-30 Babettes gæstebud
Digne Women's Film Festival 1988-09-20 Babettes gæstebud
Vevey International Comedy Film Festival 1988-08-22 Babettes gæstebud
Minneapolis, Rivertown Int. Fi 1988-04-29 Babettes gæstebud
Los Angeles, Oscar Academy 1988-04-11 Babettes gæstebud
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1988-03-02 Babettes gæstebud
Berlinale 1988-02-12 Babettes gæstebud
Rotterdam, International Film Festival 1988-01-28 Babettes gæstebud
Brussels International Film Festival 1988-01-14 Babettes gæstebud
London Film Festival 1987-11-12 Babettes gæstebud
Cork Film Festival 1987-09-25 Babettes gæstebud
Toronto International Film Festival 1987-09-10 Babettes gæstebud
Brussels Kvalitetsfilmarrangement 1987-07-01 Babettes gæstebud
Rimini Europa Cinema 1987-07-01 Babettes gæstebud
La Rochelle Intern. Film Festival 1987-06-27 Babettes gæstebud
Cannes, Festival de 1987-05-07 Babettes gæstebud
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.