enda

Johan Jacobsen

(1912 – 1972)

Instruktør, producent. Født 14/3 1912 (Johan Herman Jacobsen), død 7/7 1972 - 60 år gammel. I en årrække gift med instruktør Annelise Hovmand, ægteskabet opløst i 1966. Søn af skuespillerinde Christel Holch (1887-1969) og teater- og biografdirektør Jacob Jørgen Jacobsen (1865-1955), som i 1925 fik biografbevilling til Colosseum på Nørrebro.



Som 17-årig ansat i filmudlejningsselskabet First National. Efter et par år dér, blev han assistent for A.W. Sandberg og Lau Lauritzen Sr. på Palladium og lærte filmhåndværket helt fra bunden. Efter et par års ophold på filmstudier i London og Paris debuterede Johan Jacobsen i 1938 som instruktør med "Under Byens Tage", som han overtog fra Sandberg, da denne var blevet syg og efterfølgende døde. Over en årrække instruerede Johan Jacobsen 14 spillefilm for Palladium, indtil han i 1947 selv begyndte at producere film. I 1950 grundlagde han sit eget selskab og filmatelier, Flamingo Studio, beliggende i Nærum og fik i 1954 produktionsbevilling til Triangel-Teatret. Selskabet klarede sig hæderligt op gennem 50'erne, men fra og med Annelise Hovmands "Frihedens pris" (1960) gik det ned ad bakke. I 1966 måtte Johan Jacobsen på grund af økonomiske vanskeligheder opgive biografbevillingen, som blev overdraget til Mogens Skot-Hansen, der samtidig overtog Flamingostudierne, hvor han startede kortfilmproduktion under navnet Laterna Film.



Johan Jacobsen har instrueret kunstnerisk værdifulde og originale film som "Otte Akkorder" (1944), "Soldaten og Jenny" (1947), "3 Aar efter" (1948) og ikke mindst kammerspillet "En fremmed banker på" (1959). Her tørnede han voldsomt sammen med censuren, der forlangte de stærkt erotiske scener mellem Birgitte Federspiel og Preben Lerdorff Rye klippet ud. Johan Jacobsen måtte acceptere et kompromis, der endte med at koste filmen 17 sekunder.



I midten af 60'erne, inden Flamingo Studio blev afviklet, erhvervede han filmrettighederne til Karen Blixens "Den afrikanske farm" og arbejdede hårdt på at realisere dette værk som en international storfilm. Flere stjerner var på tale til hovedrollen, bl.a. Vanessa Redgrave, og Jacobsen og Hovmand rejste til Kenya på en måneds research, men opgaven var for stor at løfte for det lille skrantende filmselskab.


Producent-eventyret efterlod Johan Jacobsen med en større gæld, og jobtilbudene hang ikke på træerne. I en periode ernærede han sig ved at skrive noveller til ugeblade. I 1970 var han kortvarigt biografdirektør for Nørreport Bio. De sidste år af sit liv ledede han Simon Spies' biograf Merkur Teatret.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Søskende 1966 Instruktion, Produktion DK/Spillefilm
Norden i flammer 1965 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Fremrykket møde 1964 Instruktion, Speaker, Klip DK/Dokumentarfilm
Dronningens vagtmester 1963 Instruktion, Producent DK/Spillefilm
Sekstet 1963 Produktion DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Produktion DK/Spillefilm
Frihedens pris 1960 Produktion DK/Spillefilm
En fremmed banker på 1959 Instruktion, Foto, Producer DK/Spillefilm
Krudt og klunker 1958 Produktion DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Produktion DK/Spillefilm
Splintret emaille 1956 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den store gav-tyv 1956 Instruktion DK/Spillefilm
Vi som går stjernevejen 1956 Instruktion DK/Spillefilm
Blændværk 1955 Instruktion, Produktion DK/Spillefilm
Filmforum S 09 1955 Medvirkende Lydoptagelser
Hvorfor stjæler barnet? 1955 Produktion DK/Dokumentarfilm
Den lille pige med svovlstikkerne 1953 Instruktion, Manus, Produktion DK/Kort fiktion
Skatteøens hemmelighed 1953 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Man burde ta' sig af det 1952 Speaker DK/Dokumentarfilm
Alt dette og Island med 1951 Instruktion, Produktionsleder (Danmark og Norge) DK/Spillefilm
Naalen 1951 Instruktion, Produktion DK/Spillefilm
Som sendt fra himlen 1951 Instruktion, Producer DK/Spillefilm
En dag i radioen 1950 Instruktion, Produktion DK/Dokumentarfilm
Min kone er uskyldig 1950 Instruktion, Produktion DK/Spillefilm
Kongefilmen Frederik IX 1949 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Tre år efter 1948 Instruktion DK/Spillefilm
Næste Gang er det dig 1948 Instruktion, Speaker, Produktion DK/Dokumentarfilm
Soldaten og Jenny 1947 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Sig selv DK/Spillefilm
Brevet fra Afdøde 1946 Instruktion DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Instruktion DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Instruktion, Stikker DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Instruktion DK/Spillefilm
Da Freden kom til Danmark 1945 Produktion DK/Dokumentarfilm
Otte Akkorder 1944 Instruktion DK/Spillefilm
De tre Skolekammerater 1944 Instruktion DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Som du vil ha' mig - ! 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Instruktion DK/Spillefilm
Baby paa Eventyr 1942 Instruktion DK/Spillefilm
Tag det som en Mand - ! 1941 Instruktion DK/Spillefilm
Tobiasnætter 1941 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Instruktion DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Instruktion DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Dansende ung mand DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.