enda

John Hahn-Petersen

(1930 – 2006)

Skuespiller. Født 4/11 1930, død 4/1 2006.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1954-56, efter at have arbejdet i ØK i tre år. Ansat på Aarhus Teater 1960-65. Medstifter af Svalegangen i Århus (sammen med Preben Harris). Har spillet et mangfoldigt udvalg af roller, men har haft et særligt talent for og engagement i 'det absurde teater' (Ionesco, Beckett, Pinter, Dario Fo og Alfred Jarry).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han har først og fremmest to fremragende præstationer i tv-serier at takke for sin popularitet - Stein i "Matador" (1978-81) og taxa-formanden Verner Boye-Larsen i "Taxa" (1997-99). Men han har spillet et kæmperepertoire på teatret (og tidligere også på tv-teatret) og vundet stor respekt for alsidighed og kunnen.


Hans distinkte, nasale diktion og hele aura af kontrol befordrer ikke umiddelbart den spontaneitet, der gør sig på film, men Erik Balling vender denne begrænsning til en fordel i "Matador", hvor Hahn-Petersen som den jødiske bankassistent Stein får gjort det pertentligt pligtopfyldende og selvudslettende til sympatiske karaktertræk ved typen: den i ét og alt loyale og autoritetstro medarbejder.


Han giver pedanten sjæl, og noget modnet og fint trænger igennem hans manér. På samme måde udsletter hans Verner i "Taxa" de gamle begrænsninger og viser ham robust og klædeligt livsmærket. Et afrundet portræt, der rækker fra det joviale over det aggressive til det ægte dæmoniske og viser figurens modning fra knudemand med seriøse alkoholproblemer til et mere afklaret, harmonisk menneske med nyt livsenergi.


I billedmedierne kneb det i starten for ham at trænge igennem på grund af en mangel på overfladecharme - "køn er jeg ikke", måtte han tidligt erkende. Kritikeren Jens Kistrup talte om "det venligt forkommende ydre med de lidt våde øjne og næsen, som leder tanken hen på en yngre ørn, der har fået en over næbbet". Og det stænk af galskab, der på scenen kunne bøde på hans lidt tørre almindelighed, slog ikke igennem på film, hvor han lagde ud med banale roller og ofte spillede dem noget udvendigt og gemytløst.


Han har strejf af komisk betuttet naivitet som en af de tre jagtkammerater i den anstrengte komediefarce "Dyden går amok" (1966), hans eneste hovedrolle på film. Hans mindre roller er især korrekte personer af en vis status - ingeniør ("Thorvald og Linda"), ministersekretær ("Oviri" ), betjent ("Barndommens gade" ), læge ("Sort høst"), præst ("Nonnebørn"). En undtagelse er præstationen som Buster Larsens krematoriekollega i thrilleren "Det parallelle lig" (1982). Langt bedre roller får han på tv, f. eks. en hovedrolle som den arbejdsløse fisker Anton Humble i "Vores år" (1980), Palle Kjærulff-Schmidts og Klaus Rifbjergs 1970'er-signalement i fire afsnit. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De tre musketerer 2006 Fader DK/Spillefilm
Peter Plys og hafferlaffen 2005 Peter Plys U/Spillefilm
De frygtløse - The muuhvie 2004 Sheriff Sam Brown U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Stemme Tv-serie
Krøniken 2004 Direktør Berg Tv-serie
Grislings store eventyr 2003 Grisling U/Spillefilm
Sinbad - Legenden fra de syv have 2003 Kong Dymas U/Spillefilm
Junglebogen 2 2003 Oberst Hathi U/Spillefilm
Looney Tunes - Back in Action 2003 Agent, WB-guard 1 U/Spillefilm
Forsvar 2003 Dommer Jørgen Balslev Tv-serie
Lilo & Stitch 2002 Jumba U/Spillefilm
Humørkortstativsælgerens søn 2002 Medvirkende DK/Spillefilm
En vild familie 2002 Radcliffe U/Spillefilm
Et juleeventyr 2001 Mr. Leach U/Spillefilm
Atlantis: Det forsvundne rige 2001 Mr. Harcourt U/Spillefilm
Tigerdyrets familiefest 2000 Peter Plys U/Spillefilm
Flugten fra hønsegården 2000 Fowler i dansk version U/Spillefilm
Toy Story 2 1999 Hr. Potato Head U/Spillefilm
Drengen og jern-kæmpen 1999 General Roga U/Spillefilm
Hanuman - Abernes Tempel 1998 Stemme U/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Det magiske sværd - Jagten på Camelot 1998 Griffin U/Spillefilm
Hornbæk ifølge Holger 1997 Holger Drachmann DK/Dokumentarfilm
TAXA 1997 Verner Tv-serie
Strisser på Samsø 1997 Lægen Tv-serie
Lykkefanten 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Nonnebørn 1997 Præst DK/Spillefilm
Riget II 1997 Nivesen DK/Spillefilm
Disney's Flubber 1997 Dommer/Præst U/Spillefilm
Den fantastiske rejse II 1996 Hunden Sherry U/Spillefilm
101 dalmatinere i levende live 1996 Præst U/Spillefilm
Balladen om Holger Danske 1996 Kaliffen/fortæller DK/Spillefilm
Toy story 1995 Potato Head U/Spillefilm
Sommeren 1995 Preben U/Spillefilm
Sprængt nakke 1995 Medvirkende Tv-film
Babe - den kække gris 1995 Stemme U/Spillefilm
Frihedens skygge 1994 Retslægen Tv-serie
Alle tiders jul 1994 Medvirkende Tv-serie
The swan princess 1994 Stemme U/Spillefilm
Brainstorm 1993 Medvirkende U/Kort fiktion
Sort høst 1993 Doktoren DK/Spillefilm
Mumitrolden og kometen 1992 Stemme U/Spillefilm
Mørklægning 1992 Gudmundsen, billedarkivar Tv-serie
Mumitrolden og hans venner 1992 Stemme U/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1992 Borgmester Nansen Tv-serie
Jesus vender tilbage 1992 The prison priest DK/Spillefilm
Sofie 1992 Cohn, slagter DK/Spillefilm
Fædre og sønner 1991 Nikolaj Kirsanov Tv-film
Landsbyen 1991 Bak-Nielsen, bankdirektør Tv-serie
Skønheden og udyret 1991 Clocksworth U/Spillefilm
De nøgne træer 1991 Bådværkstedslederen DK/Spillefilm
Høfeber 1991 Fisker DK/Spillefilm
Dr. Dip 1990 Coma Kjeldsen Tv-serie
Retfærdighedens rytter 1989 Fezzor DK/Kort fiktion
Baby Doll 1988 Evas far DK/Spillefilm
Sorg-agre 1987 Medvirkende Tv-film
Sådan er det bare 1987 Direktør ved medarbejdersamtale Tv-serie
Bill og Daphne 1987 Trafiksagkyndig Tv-serie
En hård dags nat 1987 Medvirkende DK/Kort fiktion
Barndommens gade 1986 Betjent DK/Spillefilm
Oviri 1986 Sekretær i Koloniministeriet DK/Spillefilm
Klitgården 1985 Revisor-Nielsen Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Rasbaki Tv-serie
Tommelise 1983 Stemme DK/Kort fiktion
Det parallelle lig 1982 Larsen, Thomsens kollega DK/Spillefilm
Thorvald og Linda 1982 Ingeniøren DK/Spillefilm
Historien om Kim Skov 1981 Skoleinspektør DK/Kort fiktion
Vores år 1980 Anton Humble Tv-serie
Opgang 1979 Bent Andersen Tv-serie
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Politiassistent DK/Spillefilm
Matador 1978 Stein Tv-serie
Ret beset 1978 Tillids-Thorvald Tv-serie
Strandvaskeren 1978 Lund, kontorchef Tv-serie
Du er ikke alene 1978 Lærer Justesen DK/Spillefilm
I hovedet på erhvervschefen 1977 Medvirkende Tv-film
Støvler og sko 1976 Medvirkende Tv-film
Det begyndte med Mathilde 1976 J.L. Heiberg Tv-film
Henrik og Pernille 1976 Medvirkende Tv-film
Brandtomten 1976 Medvirkende Tv-film
Evighedens frø - H.C. Andersens sidste år 1975 Medvirkende Tv-film
Anne og Paul 1975 Bertil Tv-film
Olsen-banden på sporet 1975 Mand fra skattevæsenet DK/Spillefilm
Mr. President 1974 Medvirkende Tv-film
Fra Hofteatret: Sorte øjne 1974 Medvirkende Tv-film
Snart dages det brødre 1974 Sommer Tv-film
Den sårede filoktet 1974 Møller Tv-film
Gæstearbejdere 1974 Medvirkende DK/Spillefilm
Forandringen (-r) 1973 Medvirkende
Muld og marv 1973 Medvirkende Tv-serie
Her bor de gale 1973 Holger Tv-film
Bagagerummet 1972 Villy Skinner Tv-film
Sandkassen 1972 Faderens søn Tv-film
Javel, hr. bøddel 1971 Jacobsen Tv-film
Kommunisten 1971 Sektionsleder Tv-film
Den lige vej 1970 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fru Mimi 1969 Medvirkende Tv-film
Huset på grænsen 1969 Medvirkende Tv-film
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Ung vrede 1967 Medvirkende Tv-film
Gidslet 1967 Medvirkende Tv-film
Gengangerne 1967 Osvald Alving Tv-film
Stillads III 1967 Medvirkende Tv-film
Dyden går amok 1966 Edward, magister DK/Spillefilm
Hellere en tyv i huset end en kurre på tråden 1966 Tyven Tv-film
Koll 1966 Medvirkende Tv-film
Brecht om Brecht 1966 Medvirkende Tv-film
Leg med ilden 1966 Medvirkende Tv-film
Hvem er jeg? 1966 Medvirkende Tv-film
Philip Hotz bliver rigtig vred 1965 Medvirkende Tv-film
Krapps sidste bånd 1963 Medvirkende Tv-film
Hustruen 1961 Medvirkende Tv-film
Tro, håb og trolddom 1960 Medvirkende DK/Spillefilm
Den skønne ungdom 1959 Medvirkende Tv-film
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Petersen, kontorist DK/Spillefilm
Lady og vagabonden 1955 Trofast, hun i fængslet (1997-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.