enda

Kim Larsen

(1945 – 2018)

Musiker, skuespiller. Født 23/10 1945, død 30/9 2018.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Den danske nationalskjald har haft en filmkarriere, der ikke står mål med hans oplagte skuespillertalent og kraftige personligheds-udstråling, som både kan gå i retning af det forsorent gavtyveagtige og det intenst lidenskabelige. En hovedrolle i den selvskrevne "Midt om natten" (1984) plus to småroller er foreløbig det ret magre resulatet af ofte luftede filmdrømme.


Han debuterede i en lille rolle i Franz Ernsts "Ang.: Lone" (1970) som en gemytlig, men ikke særlig betryggende fyr fra datidens alternative miljø, ven med Katrine Jensenius, der foretager en ulovlig abort på hovedpersonen Lone. Og han har nogle pudsige udtryk som medlem af rockgruppen Speedway i den kombinerede tegne- og realfilm "Prins Piwi" (1974), hvor han ses sammen med sin medmusikere fra Gasolin.


Han skrev "Midt om natten"s to hovedroller Arnold og Benny, begge arbejdsløse blikkenslagere, til Erik Clausen og sig selv og fungerer godt som den lidt skeptiske, træge Benny over for Clausens mere idérige gå-på-mod. Og han har både fine udtryk for forelskelsen i "Susan Himmelblå" og for vreden og trodsen, da rockere og politikere gør tilværelsen usikker for minifristaden Haveje. Det er dog som helhed mere Larsens sange end hans dramatiske præstation, der gør filmen mindeværdig.


Kim Larsen kan iøvrigt opleves som sanger og musiker i "Skæve dage i Thy" (1971) om Thy-lejren, "Kloden rokker" (1978) om Roskildefestivalen, i Torben Skjødt Jensens kalejdoskopiske 'rockhistorie' "Som et strejf" (1993), hvor han er frontfigur, og i samme instruktørs novellefilm "Hvileløse hjerte" (1996), hvor han synger titelsangen.


Film, der rummer underlægningsmusik af Larsen og Gasolin, er "Ang.: Lone" (1970), "Prins Piwi" (1994), "Christiania" (1977). Og Larsen alene har skrevet kendingsmelodierne til Erik Clausen-filmene "Tarzan Mama Mia" (1989) og "De frigjorte" (1993) samt musik til tv-serien "Anthonsen" (1984). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mennesker bliver spist 2015 Titelsang DK/Spillefilm
Frihed på prøve 2010 Musik DK/Spillefilm
Cykelmyggen og dansemyggen 2007 Børge Bøf, Komponist (Ode til Sensitiva) DK/Spillefilm
Ledsaget udgang 2007 Musik DK/Spillefilm
Gasolin' 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Fik du set det, du ville? Del 1 1997 Musik Tv-dokumentar
Fik du set det, du ville? Del 2 1997 Musik Tv-dokumentar
Fik du set det, du ville? Del 3 1997 Musik Tv-dokumentar
Fik du set det, du ville? Del 4 1997 Musik Tv-dokumentar
De frigjorte 1993 Musik DK/Spillefilm
Kielgasten 1990 Komponist, Manuskript DK/Spillefilm
Tarzan Mama Mia 1989 Musik DK/Spillefilm
Campingplads 1989 Komponist DK/Dokumentarfilm
Midt om natten 1984 Manus, Musik, Benny DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Musik Tv-serie
66 scener fra Amerika 1982 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Rend mig i traditionerne 1979 Komponist (titelnummer) DK/Spillefilm
Kloden rokker 1978 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Prins Piwi 1974 Musiker (Speedway) DK/Spillefilm
Stærekassen 1972 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Ang.: Lone 1970 Venindens ven DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.