enda

Kirsten Lehfeldt

(1952 - )

Skuespiller. Født 10/12 1952. Har levet sammen med skuespiller Stig Hoffmeyer siden 1975, med hvem hun har datteren Mille Hoffmeyer Lehfeldt.

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole 1973-76 med efterfølgende ansættelse på teatret. Fra 1981 i København, hvor hun har optrådt i en lang række hovedroller på skiftende scener. Har siden begyndelsen af 90'erne i kunstnerisk henseende dannet par med Søs Egelind, bl.a. i underholdningsshowet "Latterens lange arm" fra 1992 (fulgt op i 1994), hvor de fremstiller de to mandfolk Carsten og Helge.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun var 34 år, før dansk film fik øje på hende. Men hendes klejne statur og foranderlige barneansigt var med til at lægge noget forsonende impulsivt skær over den enfoldige sygeplejerske Henriette (kaldet Henry), der falder så pladask for Torben Jensens dumme svin af en læge i Helle Ryslinges "Flamberede hjerter" (1986).


Det er samtidig en rolle, hvor Kirsten Lehfeldt kan spille på hele sit omfattende repertoire som rørende hverdagspige, sprælsk klovn og rapkæftet livsnyder. Filmen lader hende fare ud ad rigeligt mange tangenter, men tilbage står et vindende, stærkt portræt af standhaftighed og livsmod på trods.


Da hun stod badet i virak, anmelderroser og belæsset med Bodil og Robert, var det ikke til at vide, at hendes folkekære Henry skulle blive hendes eneste dominerende hovedrolle på film i 15 år. Kun i Helle Ryslinges film nr. to, "Sirup" (1990), har hun fået en rolle, der tilnærmelsesvis kan sammenlignes med Henry - som fup-kunstneren Peter Hesse Overgaards tålmodige malerkæreste Ditte, der kæmper med at punktere hans selvbedrag.


Igen et ramsaltet, uforfængeligt kvindeportræt, der desværre står ret isoleret blandt en række nydelige birollepræstationer i ret intetsigende roller. Hun er tiltalende som den uglesete luder Frk. Thomsen i "Barndommens gade" (1986), og hun får en ganske pudsig folkekomediefigur ud af sin provinsielle receptionist i "Mord i Paradis" (1988).


I Leif Magnussons lidet sete, men talentfulde "En verden til forskel" (1989) tegner hun ætsende præcist en 'ond stedmor' - et eksempel på, at hun sagtens kan være andet end sjov og sympatisk. Hun er Frits Helmuths forsømte kone i den overstyrede Leif Panduro-film "Høfeber" (1991) og slutter så (kun foreløbigt, må man håbe) filmkarrieren af med en mindre rolle som præstefrue i børnefilmen "Det skaldede spøgelse" (1992).


Til gengæld har hun foldet sig energisk ud andre steder, f. eks. på tv. Hun begyndte allerede i 1984 som glad nisse i julekalenderserien "Nissebanden" (1984), og hun fremstiller Mille, kusinen, der vender hjem fra New Zealand i den langtidsholdbare tv-serie "Landsbyen" (1991). Desuden er hun Kulsoen i DRs mislykkede serie "Gøngehøvdingen" (1991).


Hun leverer veloplagt komik som den snobbede, velhavende nabo Ruth, der i den sjove parodi-serie "Flemming og Berit" (1994) er vidne til titelparret Søs Egelinds og Peter Schrøders kalamiteter. I DRs lørdagsatire "Klikk" var hun på hold med bl.a. Søs Egelind, og hun gik sammen med hende i den satiriske serie "Kongeriget" (1998) og "Kongeriget II" (2000), hvor hun vittigt, virtuost og groft spiller tilbagevendende parodiske typer, f. eks. moster Elly. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Alle for tre 2017 Sagsbehandler DK/Spillefilm
Arvingerne 3 2017 Lone Ramsbøll Tv-serie
Familien Jul - i nissernes land 2016 Lærer Berit DK/Spillefilm
Den anden verden 2016 Heksen Tv-serie
Far til fires vilde ferie 2015 Fru Sejersen DK/Spillefilm
En chance til 2015 Julie DK/Spillefilm
Mænd og høns 2015 Doktor Abbott DK/Spillefilm
Arvingerne 2 2015 Lone Ramsbøll Tv-serie
Ditte & Louise - Sæson 1 2015 Sig selv Tv-serie
Klassefesten 2: Begravelsen 2014 Torbens mor DK/Spillefilm
Arvingerne 1 2014 Lone Ramsbøll Tv-serie
Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage 2014 Konferencier #1 DK/Spillefilm
Tarok 2013 Elisabeth Laursen DK/Spillefilm
Europamestrene 2013 Medvirkende Tv-serie
Skovens hemmelige rige 2013 Mary Katherine/M.K. U/Spillefilm
Tomgang 2013 Karen Tv-serie
Piraterne! 3D 2012 Dronning Victoria U/Spillefilm
Arthur 3: De to verdener 2010 Daisy U/Spillefilm
Camping 2009 Bodil DK/Spillefilm
Storm 2009 Fru Andersen DK/Spillefilm
Væk fra Spjald 2007 Inger DK/Kort fiktion
Til døden os skiller 2007 Ellen DK/Spillefilm
Shrek den tredje 2007 Dronningen U/Spillefilm
Arthur og minimoyserne 2006 Granny/Mammi U/Spillefilm
Fidibus 2006 Mor DK/Spillefilm
Garfield 2 2006 Stemme U/Spillefilm
Peddersen & Findus 3 - Nissemaskinen 2005 Ingeborg U/Spillefilm
Solkongen 2005 Tommys mor DK/Spillefilm
Robotter 2005 Aunt Fanny U/Spillefilm
Tid til forandring 2004 Lea DK/Spillefilm
Shrek 2 2004 Dronning Lillian U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Fru Krage Tv-serie
Møgunger 2003 Anna DK/Spillefilm
Frøernes spådom 2003 Skildpadde U/Spillefilm
Inspector Gadget 1999 Borgmester Wilson U/Spillefilm
Kongeriget 1998 Medvirkende, Manuskript Tv-serie
Kaos i opgangen 1997 Birgit Iversen Tv-serie
Aberne og det hemmelige våben 1995 Flamingo DK/Spillefilm
Flemming og Berit 1994 Iben Tv-serie
Gøngehøvdingen 1992 Kulsoen Tv-serie
Det skaldede spøgelse 1992 Præstefrue DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Mille, Aksels kusine Tv-serie
Høfeber 1991 Elise, dommerens kone DK/Spillefilm
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Jul i den gamle trædemølle 1990 Iben Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Sirup 1990 Ditte DK/Spillefilm
Parløb 1990 Gitte Tv-serie
En verden til forskel 1989 Bente, Daniels samleverske DK/Spillefilm
Walter og Carlo i Amerika 1989 Fræk pige DK/Spillefilm
Jydekompagniet 1988 Gerd, sagsbehandler DK/Spillefilm
Rødtotterne og Tyrannos 1988 Minas mor DK/Spillefilm
Mord i Paradis 1988 Receptionist DK/Spillefilm
Flamberede hjerter 1986 Henriette, kaldet Henry DK/Spillefilm
Barndommens gade 1986 Frk. Thomsen, nabo DK/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Ulla, Georgs kone DK/Spillefilm
Nissebanden 1984 Pil Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.