enda

Niels Skousen

(1944 – )

Skuespiller, musiker. Født 28/1 1944.

Har bl.a. optrådt med Solvognen, på Jomfru Ane Teatret, med Troels Trier og har været fast tilknyttet Mammutteatret.

Stifter af gruppen Skousen & Ingeman omkring 1970. Har siden udsendt fem soloplader.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Den betydeligste af hans to hovedroller forekommer i DRs langtidsholdbare tv-serie "Landsbyen" (1991), hvor han er Kirsten Rolffes' søn Aksel, der med en del bryderier driver slægtsgården Brydegård. Han er storebror til Søren Østergaards frække, karakterløse Frank og alvorsfuldt tynget af ansvaret.


Rollen som lidt mut landmand passer godt til Skousens udstråling, der kan have noget indadvendt forsigtigt over sig. Den skelsættende rockmusiker har mest haft biroller, der afspejler hans arbejde i det mere revyagtigt stiliserede, alternative teatermiljø. Men efter "Landsbyen" er han i vækst som alsidig naturalistisk skuespiller: overbevisende som jovial øldansker i hustruen Linda Wendels "Mimi og madammerne" (1998), god som politimand i Filmskoleafgangsfilmen "Indien" (1999) og læge i "Her i nærheden" (2000).


Allerede i 1960'erne ses han i småroller, men så kom der en pause i starten af 1970'erne, hvor han helligede sig rockmusikken. Han illuderer godt som rar skolelærer i dramaet "Den dobbelte mand" (1976), men overspiller usikkert som usympatisk centerleder i "Cirkus Casablanca" (1981).


Sin anden hovedrolle har han i Mette Knudsens og Elisabeth Rygaards feministiske tv-drama "Bank under bordet" (1983), der mere dristigt end vellykket placerer ham som voldelig ægtemand over for Anne Marie Helger. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Cykelmyggen og Minibillen 2014 Snudebillen, Bisoldat DK/Spillefilm
Julie 2011 Eddy DK/Spillefilm
Frit fald 2011 Morfar DK/Spillefilm
Far til fire - på japansk 2010 Skoleinspektøren DK/Spillefilm
Kærestesorger 2009 Historielæreren DK/Spillefilm
Oldboys 2009 Preben DK/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Hansi DK/Spillefilm
Han, hun og Strindberg 2006 Teatermand DK/Spillefilm
Rene hjerter 2006 Gamle Ole DK/Spillefilm
Far til fire - i stor stil! 2006 Folkevise DK/Spillefilm
Allegro 2005 Kok DK/Spillefilm
Far til fire - gi'r aldrig op! 2005 Skoleinspektøren DK/Spillefilm
Baby 2003 Chauffør DK/Spillefilm
John og Mia 2002 Karsten DK/Kort fiktion
At kende sandheden 2002 Busch DK/Spillefilm
Ude af rute 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Her i nærheden 2000 2. læge DK/Spillefilm
Hotellet 2000 Vagn Petersen Tv-serie
Indien 1999 Politibetjent DK/Kort fiktion
Nana 1999 Medvirkende DK/Kort fiktion
Naja fra Narjana 1999 Musik Tv-serie
Mimi og madammerne 1998 Musik, Svend DK/Spillefilm
Karrusel 1998 Pias far Tv-serie
Sofies have 1995 Musik DK/Kort fiktion
Bryllupsfotografen 1994 Christoffer Berg DK/Spillefilm
Viktor og Viktoria 1993 Musik DK/Spillefilm
Som et strejf 1993 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Sort høst 1993 Jørgen Tjener DK/Spillefilm
Snøvsen 1992 1. betjent DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Aksel Andersen, landmand, Ingeborgs søn Tv-serie
10:32 tirsdag - en kærlighedshistorie 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
På pletten 1991 Medvirkende Tv-serie
Møv og Funder 1991 Mark DK/Spillefilm
Den store badedag 1991 Dyrepasser DK/Spillefilm
Høfeber 1991 Mand fra Hjerteforeningen DK/Spillefilm
Lykken er en underlig fisk 1989 Musik DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Et skud fra hjertet 1986 Brok DK/Spillefilm
Din daglige dosis 1986 Lyd DK/Dokumentarfilm
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Mortensen DK/Spillefilm
Bank under bordet 1983 Medvirkende Tv-film
Disse ekstravagante vagabonder 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Barluder 1982 Lyd DK/Dokumentarfilm
Cirkus Børnerock 1982 Lyd DK/Dokumentarfilm
Felix 1982 Journalist DK/Spillefilm
Cirkus Casablanca 1981 Centerleder DK/Spillefilm
Mit Danmark er ikke dit Danmark 1981 Tonemester DK/Dokumentarfilm
Eldorado 1981 Tonemester DK/Dokumentarfilm
Underdogs 1980 Lyd DK/Eksperimentalfilm
Vi er gale 1980 Lyd DK/Dokumentarfilm
Modellerne 1978 Lyd DK/Dokumentarfilm
Hvem myrder hvem? 1978 Medvirkende DK/Spillefilm
Flere atomkraftværker 1976 Lyd DK/Dokumentarfilm
Inden vi vågner 1976 Lyd DK/Dokumentarfilm
Den dobbelte mand 1976 Skolelærer DK/Spillefilm
Ta' det som en mand, frue 1975 Sekretær DK/Spillefilm
Prins Piwi 1974 Butiksdetektiv Kent Eriksen DK/Spillefilm
Indeni 1973 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
En nøgle til 1970 Mikkel Tv-serie
Kærlighed 1970 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Hvorfor bliver alting anderledes altid anderledes? 1970 Medvirkende DK/Kort fiktion
En film 1969 Musik DK/Eksperimentalfilm
Den gale dansker 1969 Kaptajn DK/Spillefilm
Smil Emil 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Et ganske almindeligt eventyr 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Stillads 2 1966 Medvirkende Tv-film
Halløj i himmelsengen 1965 Fætter Louis DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.