enda

Pernille Højmark

(1960 - )

Skuespiller. Født 21/5 1960.

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole 1980-83. Er ved siden af skuespillerkarrieren sangerinde i gruppen Sweethearts, som hun stiftede med sin mand, bassisten Kim Kidholm i 1987.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun tynges ikke af forfængelighed, men går lige til biddet. Det livsnære er hendes styrke, når hun - ofte rap i kæften og rå i mælet - spiller en kvinde af folket, der har prøvet lidt af hvert. Men under den umiddelbart bryske facon er der altid en stærk åre af menneskelighed, og ofte fornemmer man den hårde overflade som et skjold over en søgende åbenhed.


Det er på tv, hun har markeret sig stærkest. Med socialrealistiske hovedroller som hårdt prøvet kassedame i "Superdame" (1991) og enlig arbejdsløs i "Eva" (1994) - begge tv-film af Vibeke Gad - formede hun figurer, som fører direkte frem til den storbyseje alene-mor og vognmand Lotte, der i DR-serien "Taxa" (1997-99) blev hendes endelige folkelige gennembrud som skuespiller.


Hun medvirker i samtlige 56 afsnit, underbygger seriens storbyrealistiske atmosfære som kvinden, der har prøvet lidt af hvert, og bliver dermed et godt identifikationspunkt for et stort kvindeligt publikum. Desillusioneret, men samtidig impulsiv og håbefuld giver hun selv de mest romantiske scener et asfaltråt strejf og overbeviser totalt om ægtheden i sin figur, der langsomt udvikler sig til det mere modne og ender med at realisere drømmen om større selvstændighed.


Efter en minirolle i komedien "Når engle elsker" (1985) markerer hun sig for første gang som Kirsten Lehfeldts sygeplejerske-kollega og veninde i "Flamberede hjerter" (1986), hvor hun viser sin naturlige replik og en vis sødme i en lidt svagt defineret rolle.


Hun er igen sød sygeplejerske i "Himmel og helvede" (1988), men mere kød er der på hovedrollen i Carsten Frombergs talentfulde 50 minutters afgangsfilm fra Filmskolen 1989, "Kærlighed på en bumpet vej", hvor hun spiller fire år ældre end sin alder som en 32-årig kvinde forelsket i Sune Otterstrøms 16-årige Mik fra opgangen.


Ellers ses hun i velspillede biroller. I Helle Ryslinges satire "Sirup" (1990) placeres hun mod sin type som kunstnerkollektivets evigt udglattende moderlige indslag. Blandt hendes senere roller er Jomfru Helmer i Anders Refns "Sort høst" (1993) klart den bedste - et skarpt og hvast elskerinde-portræt. Og en stærk præstation er også hendes udviklingshæmmede Sara i Vibeka Gads tv-film "Tusindfryd" (1998) efter Martha Christensens roman. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn 2018 Tegner / Bille DK/Spillefilm
En vred mand 2015 Kromutter DK/Kort fiktion
Den fremmede 2015 Bordelmutter DK/Kort fiktion
Sammys store eventyr 2 2012 Consuelo U/Spillefilm
Kristian 2009 Pernille Højmark Tv-serie
Den grimme ælling og mig 2006 Pip Olga DK/Spillefilm
Bambi 2 2006 Mena U/Spillefilm
Kirikou og de vilde dyr 2005 Karaba U/Spillefilm
Fartstriber 2005 Fie U/Spillefilm
Nanny McPhee - den fortryllende barnepige 2005 Mrs. Quickly U/Spillefilm
Klovn 2005 Pernille Højmark Tv-serie
Villa Paranoia 2004 Mette DK/Spillefilm
Strings 2004 Eike DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Karen Jensen Tv-serie
Zafir 2003 Dorthe, rideinstruktør DK/Spillefilm
Er du skidt, skat? 2003 Anette Tv-serie
En kort en lang 2001 Ellen DK/Spillefilm
Ved verdens ende 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Cirkeline - Ost og kærlighed 2000 Gabriella DK/Kort fiktion
Seth 1999 Kirsten DK/Kort fiktion
Tusindfryd 1998 Sarah Tv-film
Skat, det er din tur 1997 Jane DK/Spillefilm
TAXA 1997 Lotte Tv-serie
Tøsepiger 1996 Lene DK/Spillefilm
Skyernes skygge rammer mig 1996 Vulgær dame DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Regine Tv-serie
Eva 1994 Eva Tv-film
- kalder Katrine! 1994 Solvej DK/Kort fiktion
Lasse Lasse lille 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gigolo 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Sort høst 1993 Jomfru Helmer DK/Spillefilm
Abelone 1992 Medvirkende Tv-film
Superdame 1991 Line Tv-film
Drengene fra Sankt Petri 1991 "Feltmadras" DK/Spillefilm
Begær, lighed og broderskab 1990 Lis Berg Tv-serie
Sirup 1990 Pia DK/Spillefilm
Kærlighed på bumpet vej 1989 Tinna DK/Kort fiktion
Falsk forår 1988 Medvirkende Tv-film
Himmel og helvede 1988 Sygeplejerske DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Flamberede hjerter 1986 Pia DK/Spillefilm
Når engle elsker 1985 Ekspedient i skotøjsforretning DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.