enda

Peter Steen

(1936 - 2013)

Skuespiller. Født 22/1 1936, død 7/2 2013.

Optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1960 og ansat ved teatret indtil 1974. Siden freelance med en kort tilbagevenden til Det kgl. fra 1996-98.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han lignede prototypen på den romantiske elsker, da han i 1960'erne stormede frem som dansk films og teaters 'unge mand'. Høj, slank og flot og - på film - også elegant. Men hans gemyt var ikke til ukomplicerede elskerroller - "jeg var rædselsfuld," siger han selv om sin præstation som prinsen i John Prices Drachmann-filmatisering "Der var engang" (1966).


Til gengæld afslører han straks en vibrerende moderne følsomhed i sin debutfilm som Yvonne Ingdals handlesvage bejler i "To" (1964) og forgylder en kedelig rolle med sine fine udtryk for tøvende tvetydighed. Han viser en vis sans for kynisme som en af marionetterne i Ebbe Langbergs og Mogens Brandts kunstige kriminalkonstruktion "Mord for åbent tæppe" (1964), og han er tiltalende 'ung mand af i dag' i farcen "Naboerne" (1966).


Så kom to fejltagelser fra samme år, Der var engang og "Pigen og greven" ("Herregårdsfilm er ikke min genre," indrømmede han i 1967 over for en inkvisitorisk Braad Thomsen). Men han viser igen diskret følsomhed som Yvonne Ingdals gamle skolekammerat i "Historien om Barbara" (1967), og hans lidt forfjamskede greve, der betages af folkets pige Daimi i "Jeg er sgu min egen" (1967) viser, at han også behersker komediestilen.


I Palle Kjærulff-Schmidts og Klaus Rifbjergs ambitiøse forsøg på en moderne Dyrehavsbakke-vaudeville, "I den grønne skov" (1968), har han den bærende, men utaknemmelige rolle som den blide, handlesvage Moritz. Han illuderer udmærket, men mangler den påkrævede poetiske udstråling. Bedre lykkes hans generte kavalér Kjartan i Erik Ballings og Rifbjergs "Der var en lørdag aften" (1968) - igen i samspil med Daimi (hvis talent han roste stærkt).


Fra nu af vekslede han mellem hovedroller (ret få) og mindre karakterroller, der af og til er udprægede karikaturer som hans kriminalassistent Mortensen i de to første Olsenbande-film. Han slipper - trods sin hovedrollebyrde - nogenlunde uskadt ud af Kirsten Stenbæks collage-katastrofe "Den gale dansker" (1969) takket være sin elegante musikalitet, og i den Leif Panduro-skrevne tv-serie "Smuglerne" (1971) viser han en ny side af talentet som den afstumpede, afblegede diskoteks-sheik hr. Blom.


Gradvis tegnede et mønster sig: han er bedst i udprægede karakterroller. F. eks. synker han til bunds sammen med filmen som en fad herredsfoged i Blicher-filmatiseringen "Præsten i Vejlby" (1972), og han kan ikke klare sig på sit glatte ansigt som anti-atomkraft-journalist i "Skytten" (1977), hans sidste filmhovedrolle.


Derimod viser han megen ægte følelse som bløddyret Bertram i Leif Panduros og Palle Kjærulff-Schmidts tv-film "Bertram og Lisa" (1975), en af hans fineste præstationer. Og året efter udvider han sit skurkeregister som narkokonge på Nørrebro i "Gangsterens lærling" (1976), et kynisk-ironisk portræt af en dæmonisk manipulator - udvendigt, men ganske effektfuldt.


I de fleste af sine senere biroller nøjes han med at demonstrere sin autoritet og gode smag. Til gengæld har tv-serierne givet ham et spektakulært come-back. Med årene har han fået en særlig evne til at projicere iskold magt og bruger den med effekt i tv-serien "Taxa" (1997-99), hvor han ses i fem afsnit i rap (23-27) som chef for det advokatfirma, hvor Nina (Ann-Eleonora Jørgensen) bliver ansat. Seriens overskurk Torben Jensen bliver til en lille bjæffende terrier sammenlignet med Steen, der giver advokat Strandberg de store, stærke hundes aura af uforstyrrelig ro.


Men mindst lige så god er han som den gennemkorrumperede politimester Gordan i tv-serien "Edderkoppen" (2000). Her gør han sin hidtil bedste brug af bundfrossen arrogance og har samtidig lagt en maske, som giver associationer til et mørnet porøst træ, der er ved at blive ædt op indefra. Klart seriens bedste skurkeportræt. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Peter Steen: Tak skæbne (2003).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Springet 2005 Idas far, 70 år DK/Spillefilm
Unge Andersen 2005 Gamle H.C. Andersen DK/Spillefilm
Min søsters børn i Ægypten 2004 Hans DK/Spillefilm
Arven 2003 Niels DK/Spillefilm
Reconstruction 2003 Mel David DK/Spillefilm
Forsvar 2003 Erik Frank Tv-serie
Skjulte spor 2000 Henrik Holten, politikommisær Tv-serie
Edderkoppen 2000 Ingvar Gordan Tv-serie
Bornholms stemme 1999 Jannick DK/Spillefilm
Olsen bandens første kup 1999 Iversen Tv-serie
Laslos tema 1998 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den blå munk 1998 Mand med hund DK/Spillefilm
Karrusel 1998 Niels Skovsted Tv-serie
TAXA 1997 Ulrik Strandberg Tv-serie
Bella min Bella 1996 Henrik DK/Spillefilm
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Ugeavisen 1990 Manus Tv-serie
300 mil til himlen 1989 Embedsmanden DK/Spillefilm
Station 13 1988 Betjent Tv-serie
Sådan er det bare 1987 Morten Tv-serie
Crash 1984 Far Tv-serie
Otto er et næsehorn 1983 Brandmester DK/Spillefilm
Udvikling 1982 Ivan Steengaard Tv-serie
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Den ubetænksomme elsker 1982 Adrian Lorck DK/Spillefilm
Det parallelle lig 1982 Kriminalassistent DK/Spillefilm
Fet og Pet 1980 Medvirkende Tv-film
Frit efter Magritte 1980 Medvirkende Tv-film
Danmark er lukket 1980 Alberto DK/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Hallandsen DK/Spillefilm
Ret beset 1978 Ridefoged Tv-serie
Strandvaskeren 1978 Direktør for Danmarks Akvarium Tv-serie
Lille spejl 1978 Max, Gurlis mand DK/Spillefilm
Troubadouren 1977 Karl, Manus Tv-film
Louises hus 1977 Bo Tv-film
Sofies skolegang 1977 pastor Tv-film
Skytten 1977 Niels Winther, redaktør DK/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Betjent DK/Spillefilm
En ægtemand 1976 Manus Tv-film
En by i provinsen 1976 Preben Falk-Larsen Tv-serie
Gangsterens lærling 1976 Vincent DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 Feldwebel DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Politiassistent Jørgensen DK/Spillefilm
Bertram og Lisa 1975 Bertram Tv-film
Dr. Lemmas problem 1975 Medvirkende Tv-film
Skyggen 1975 Stemme DK/Kort fiktion
En landsbydegns dagbog 1975 Junker Kresten Tv-film
Snart dages det brødre 1974 Louis Pio Tv-film
Fra Hofteatret: Sorte øjne 1974 Medvirkende Tv-film
Misantropen 1974 Clitandre Tv-film
Mr. President 1974 Medvirkende Tv-film
Den første kreds 1972 Volodin DK/Spillefilm
Den indre forurening tre gange daglig 1972 Speaker DK/Dokumentarfilm
Mascarade 1972 Leander Tv-film
Sejle op ad åen 1972 Klaus Tv-film
Lenin, din gavtyv! 1972 Lenin DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Erik Sørensen, herredsfoged DK/Spillefilm
Familien med de 100 børn 1972 Posten DK/Spillefilm
Nattens frelse 1971 John Old Tv-film
Olsen-banden i Jylland 1971 Løjtnant DK/Spillefilm
Udviklinger 1970 Robert Tv-film
Sulevælling I 1970 Dave Simmonds Tv-film
Mellem fem og syv 1970 Manus Tv-film
Smuglerne 1970 Svend Åge Blom, gangster Tv-serie
Huset på Christianshavn 1970 Arkitekt Vigum Tv-serie
Rend mig i revolutionen 1970 Diplomatstemme DK/Spillefilm
Tror De på hekse 1969 Medvirkende DK/Kort fiktion
Frk. Julie 1970 1969 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kirsebærhaven 1969 Medvirkende Tv-film
Tag trappen gorilla 1969 Medvirkende Tv-film
Den gale dansker 1969 Rasmus DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Berg, bankassistent DK/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Kriminalassistent Mortensen DK/Spillefilm
Man skal ingenting forsværge 1968 Medvirkende Tv-film
Tartuffe 1968 Medvirkende Tv-film
I den grønne skov 1968 Mowitz DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Kriminalassistent Mortensen DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Kjartan DK/Spillefilm
Interval 1967 Medvirkende DK/Kort fiktion
Historien om Barbara 1967 Finn DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Christian DK/Spillefilm
Antigone 1967 Medvirkende Tv-film
Valsedrømme 1967 Løjtnant Niki Tv-film
Der var engang 1966 Prinsen af Danmark DK/Spillefilm
Læn Dem ikke ud 1966 Medvirkende Tv-film
Pigen og greven 1966 Grev Ditmar Gyldenstjerne DK/Spillefilm
Naboerne 1966 Ludvig DK/Spillefilm
Jeppe her på bjerget 1966 Medvirkende Tv-film
Mille, Marie og mig 1965 Chefen Tv-film
Regnvejr og ingen penge 1965 Monty Tv-serie
Et fjernsynsmareridt 1964 Medvirkende Tv-film
Bureauslaven 1964 Medvirkende Tv-film
Mit hjerte er i højlandet 1964 Medvirkende Tv-film
Mord for åbent tæppe 1964 Jørgen Bang, skuespiller DK/Spillefilm
To 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Når enden er go' 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Problemet - piger 1963 Ted Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.