enda

Søren Spanning

(1951 – )

Skuespiller. Født 30/5 1951. Gift med skuespiller Karen-Lise Mynster (f. 1952).

Uddannet på skuespillerskolen ved Aarhus Teater 1973-76, tilknyttet teatret indtil 1980. Ansat ved Det kgl. Teater 1980-87 og igen fra 1994.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han startede som en udpræget teaterskuespiller med et lidt akavet - men nu forbedret - forhold til film- og tv-mediet. Imposant og markant af ydre synes han bedst egnet til at spille personer i overstørrelse, med et til tider forvredet format - mens rene hverdagsroller ligger mindre naturligt for ham.


Efter en lille rolle som journalist i kriminalkomedien "Kassen stemmer" (1976) fik Spanning en hovedrolle i Astrid Henning-Jensens "Øjeblikket" (1980), hvor han spiller manden, hvis kone (Anne-Mari Max Hansen) rammes af kræft. Et banalt manuskript giver ham få muligheder her.


Bedre går det i Soya-filmatiseringen "Min farmors hus" (1984) - måske fordi der er noget teateragtigt over filmen, som tilsyneladende passer Spanning fint. Filmen domineres totalt af Bodil Udsens kraftpræstation som farmoderen, men som hendes pressede søn har Spanning den rette tyngde til at give Udsen kvalificeret modspil.


I Eddie Thomas Petersens hverdagsromance "Roser og persille" (1993) har han en større birolle som Marianne Mortensens kæreste, en glat forretningsmand - spillet med præcision og vid, på grænsen til det satiriske, men alligevel med et menneske bagved. Filmen er en nedredigeret udgave af tv-serien "Tango for tre", som blev sendt på TV2 i 1994.


Der ligger måske en forrygende filmskurk gemt i ham - i hvert fald giver han gode prøver på sit talent for rollefaget i to nylige tv-serier: Strisser på Samsøs (1997-98) afsnit otte, "Malerens muse", hvor han har det påkrævede gyselige format som en egocentrisk maler, der af sin mandlige elsker afsløres som 'skabshetero'. Og i en større rolle som Pernille Højmarks psykopatiske ex-mand Klaus i DRs "Taxa" (1997-99) rammer han sikkert dobbelttonen af venlig pænhed og underliggende voldelig farlighed. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Afvej 2015 Hans Jørgen DK/Kort fiktion
Det korte liv 2014 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ud, spring over, ind 2013 Far DK/Kort fiktion
Det regner med frikadeller 2: Madkampen 2013 Tim Lockwood U/Spillefilm
Skytten 2013 Henrik Hvid, chefredaktør DK/Spillefilm
Borgen 3 2013 Lars Hesselboe Tv-serie
Lærkevej: Til døden os skiller 2012 Torben DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Münter DK/Spillefilm
ParaNorman 2012 Mr. Prenderghast U/Spillefilm
Kung Fu Panda 2 2011 Shifu U/Spillefilm
Rango 2011 Roadkill, Bad Bill U/Spillefilm
Savanne banden 2011 Villy U/Spillefilm
Borgen 2 2011 Lars Hesselboe Tv-serie
Alice i Eventyrland 2010 Stemme U/Spillefilm
Borgen 1 2010 Lars Hesselboe Tv-serie
To på flugt - et hårrejsende eventyr! 2010 Stemme U/Spillefilm
Det regner med frikadeller 2009 Tim Lockwood U/Spillefilm
Flugten 2009 Jesper Bech DK/Spillefilm
Coraline 2009 Hr. Bobinsky U/Spillefilm
Lærkevej 2009 Torben Tv-serie
Kung Fu Panda 2008 Mester Shifu U/Spillefilm
Dragejægerne 2008 Lensflair U/Spillefilm
Asterix og de olympiske lege 2008 Majestix U/Spillefilm
Sommer 2008 Steen, psykologen Tv-serie
Livvagterne 2008 Lilholt Tv-serie
Hvor er Winkys hest? 2007 Stemme U/Spillefilm
Bee Movie - det store honningkomplot 2007 Layton T. Montgomery U/Spillefilm
En Grimm historie 2007 Troldmand U/Spillefilm
Guldhornene 2007 Odin DK/Spillefilm
Asterix og vikingerne 2006 Majestix U/Spillefilm
Boog & Elliot - vilde venner 2006 Ian U/Spillefilm
Jagten på masken 2005 Dr. Neuman U/Spillefilm
Jul i Valhal 2005 Odin Tv-serie
H.C. Andersens eventyr 2004 Kancelli Tv-serie
Strings 2004 Erito DK/Spillefilm
Den nye mand 2003 Dr. Arildskov DK/Kort fiktion
Junglebogen 2 2003 Bagheera U/Spillefilm
Looney Tunes - Back in Action 2003 Damian Drake U/Spillefilm
Lykkevej 2003 Personalechef DK/Spillefilm
Peter Pan - Tilbage til Ønskeøen 2002 Kaptajn Klo U/Spillefilm
Karlsson på taget 2002 Far U/Spillefilm
Asterix & Obelix - Mission Kleopatra 2002 Criminalis i dansk version U/Spillefilm
En vild familie 2002 Jomo U/Spillefilm
Et juleeventyr 2001 Charles Dickens/Scrooge U/Spillefilm
Chihiro og heksene 2001 Chihiros far U/Spillefilm
Den serbiske dansker 2001 Chefredaktør Tagesen Tv-film
Atlantis: Det forsvundne rige 2001 Kaptajn Rourke U/Spillefilm
Hotel Pandemonium 2000 Hektor Poulsen DK/Kort fiktion
Skjulte spor 2000 Hermann Agger, psykolog Tv-serie
Hotellet 2000 Jens Kirk Andersen Tv-serie
Manden med tubaen 1999 Dirigent DK/Kort fiktion
Pokémon 1999 Mewto U/Spillefilm
Brødrene Mortensens jul 1998 Benny Mortensen Tv-serie
Karrusel 1998 Mand i bil Tv-serie
Disney's Flubber 1997 Wilson Croft U/Spillefilm
TAXA 1997 Claus Tv-serie
Renters rente 1996 Advokat Tv-serie
101 dalmatinere i levende live 1996 Robert U/Spillefilm
Krummernes jul 1996 Bent Tv-serie
Bryggeren 1996 Medvirkende Tv-serie
Verden er vaad og lys 1995 Medvirkende Tv-film
Uro 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Pigen med de grønne øjne 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Øjenvidnet 1994 Medvirkende Tv-film
Livet vil leves 1994 Stemme DK/Dokumentarfilm
Tango for tre 1994 Jørgen Tv-serie
Alle tiders jul 1994 Kong Valdemar Tv-serie
Krummerne 3 - Fars gode idé 1994 Betjent 1 DK/Spillefilm
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Roser og persille 1993 Jørgen DK/Spillefilm
Mørklægning 1992 Henning, filminstruktør Tv-serie
Kald mig Liva 1992 Mogens Lorentzen, PH's ven Tv-serie
Blændet 1992 Medvirkende Tv-serie
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Betjent 1 DK/Spillefilm
Auf Wiedersehen 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Frihed lighed stemmeret 1990 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Hvor lidt er for meget 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
To som elsker hinanden 1988 Viggo Stuckenberg Tv-serie
Strindberg - et liv 1985 Hr. Schiwe Tv-serie
Anthonsen 1984 Georg Helm Tv-serie
Min farmors hus 1984 Far DK/Spillefilm
Midt om natten 1984 Partisekretær DK/Spillefilm
Det parallelle lig 1982 Medvirkende DK/Spillefilm
Misantropen 1981 Medvirkende Tv-film
Helligtrekongersaften 1981 Medvirkende Tv-film
Har du set Alice? 1981 Davids bror DK/Spillefilm
Øjeblikket 1980 Leif, Lines mand DK/Spillefilm
Faster er død 1978 Medvirkende Tv-film
Strandvaskeren 1978 Afhøringsbetjent Tv-serie
Kassen stemmer 1976 Journalist DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.