enda

Steen Springborg

(1954 – )

Skuespiller. Født 19/4 1954.

Optaget på elevskolen ved Aarhus Teater som 17-årig. 1974-79 ansat ved Det kgl. Teater. Siden engagementer ved skiftende scener, overvejende indenfor morskabsteater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


På film og tv kendes Springborg i to meget forskellige udgaver. Der er unge Springborg - en uskyldigt udseende, ufærdig yngling med en antydning af noget dekadent ved sin drengeudstråling. Og der er den ældre Springborg, der har lagt adskillige kilo til sin vækst og især ses i rollen som kynisk og afstumpet materialist.


Den dugfriske Springborg spiller med stor sikkerhed og kameratække Bent Christensens tryllekunstnerassistent i Kirsten Thorups og Ole Roos' tv-spil "Sæsonen slutter" (1971), hvor han er den naive figur i et erotisk trekantsspil, der også omfatter Anne-Lise Gabold. Springborg gik på Aarhus Teaters elevskole, da han spillede rollen og var de næste år et fremstormende teatertalent - ansat på Det Kgl. Teater i en alder af blot 20 år. Han filmdebuterede med en statist-lille rolle som glad festdeltager i Ole Ernst-krimien "Per" (1975), og samme år nomineres han til en Bodil for sin birolle i kriminalfilmen "Kun sandheden", hvor han har et par velspillede dramatiske scener som en af filmens mordmistænkte.


13 år efter ses han i en stor farcerolle, der ligger på linie med hans nu stadig større engagement i det mere lette teater-repertoire. "Elvis Hansen - en samfundshjælper" (1988) er en rendyrket dansk folkefarce, hvor Springborg med manisk energi spiller titlens øldrikkende, arbejdsløse mandschauvinistist, der konstant griner larmende af sine egne platfodede vittigheder. Et revynummer smurt alt for tyndt ud.


Tre år efter har han en lille, fint tegnet rolle som skolelærer i Besættelsesfilmen "Drengene fra Skt. Petri" (1991), og han er god som en ækel pamper og kulturrådsformand i afsnit fire af tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98). Skurkerollerne synes at ligge for ham, for han er næsten lige så overbevisende ubehagelig som opportunistisk chefredaktør i tv-serien "Edderkoppen" (2000). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Big Hero 6 2014 Robert Callaghan U/Spillefilm
Postmand Per - Filmen 2014 Hr. Brun U/Spillefilm
Dicte 2 2014 Carl Ferdinand Poulsen Tv-serie
1864 - brødre i krig 2014 Lassen DK/Spillefilm
1864 2014 Lassen Tv-serie
Monsters University 2013 Professor Knight U/Spillefilm
Tomgang 2013 Tonny Tv-serie
Alice i Eventyrland 2010 Filurkat U/Spillefilm
Fastelavn 2007 Rainer DK/Kort fiktion
Arthur og minimoyserne 2006 Davido U/Spillefilm
Familien Gregersen 2004 Faren DK/Spillefilm
Sandtrolden 2004 Hr. Peasemarsh U/Spillefilm
Afgrunden 2003 Kødgrosseren DK/Spillefilm
Skatteplaneten 2002 Mr. Arrow U/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Kava-direktør Tv-serie
Shrek 2001 Robin Hood U/Spillefilm
102 dalmatinere 2000 Jean-Pierre Le Pelt U/Spillefilm
Peddersen & Findus - Fornemt besøg 2000 Konge (da. vers.) U/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Taulov Tv-serie
Pas på mor 1998 Henrik Jacobsen Tv-serie
Strisser på Samsø 1997 Bent Bøgh Tv-serie
Pigen med de grønne øjne 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Alle tiders jul 1994 Medvirkende Tv-serie
Kærlighed ved første desperate blik 1994 Carl DK/Spillefilm
Drengene fra Sankt Petri 1991 Lærer Ib Junkersen DK/Spillefilm
Babar - elefanternes konge 1989 Stemme U/Spillefilm
Den lille havfrue 1989 Køkkenchef Louis U/Spillefilm
Kærlighed på bumpet vej 1989 Steff DK/Kort fiktion
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Elvis Hansen DK/Spillefilm
Bill og Daphne 1987 Henning Tv-serie
Alle elsker Debbie 1987 Café-ejer Tv-serie
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Nissebanden 1984 TV-Reporter Tv-serie
Sigurd Fafnersbane 1981 Stemme DK/Kort fiktion
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Fruentimmerskolen 1978 Medvirkende Tv-film
Elverhøj 1978 Medvirkende Tv-film
Jean de France 1977 Medvirkende Tv-film
Louises hus 1977 Claus Tv-film
Figaros bryllup 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 H. E. Blücker-Olsen Tv-serie
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Barselstuen 1976 Medvirkende Tv-film
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Kun sandheden 1975 Alf Rasmussen DK/Spillefilm
Per 1975 Festdeltager DK/Spillefilm
Laila Løvehjerte 1972 Kent Tv-film
Sæsonen slutter 1971 Hans Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.