enda

Sven Gyldmark

(1904 – 1981)

Komponist. Født 21/4-1904, død 5/10 1981.

Sven Rudolf Sidenius Gyldmark (født Nielsen) var Danmarks flittigste og mest produktive filmkomponist fra 1940’erne til 1970’erne med musik og sange til op mod 200 danske film. Rekordåret var 1955, hvor han skrev musik til hele 9 spillefilm.

Allerede da Sven Gyldmark kom i skole som 6-årig skal han have spillet harmonium til den fælles morgensang på skolen. Han voksede op med musikalske brødre, og i 1921-36 spillede han sammen med to af dem, Leonard og Hugo (sidstnævnte tog senere navneforandring til Sid Merriman) klaver i Gyldmark-trioen. De spillede på restauranter, i teatre og til stumfilm. I biografens mørke lærte han, at musikken skal understøtte billederne, ellers forstyrrer den filmen. Allerede i stumfilmtiden komponerede Gyldmark musik til et par Palladium-film, blandt andet tre Fy og Bi-film. Men det var en af hans musiklærere, Emil Reesen, der første gang inviterede ham til at komponere filmmusik til en talefilm, ’Plat eller Krone’ (1937), også på Palladium. Efter nogle år med arbejde inden for reklamefilm og diverse revyer, tog Gyldmarks filmkarriere fart i 1942, og derfra var han næsten ustoppelig.

I 1940’erne skrev han blandt andet musik til flere film med Marguerite Viby, der sang hans sange, fx i ’Frøken Vildkat’ (1942) og ’Teatertosset’ (1944) – begge instrueret af Alice O’Fredericks. Det var dog i 1950’erne hans filmmelodier for alvor blev landeplager. ’De røde heste’ (1950) blev startskuddet til ASAs talrige Morten Korch-filmatiseringer instrueret af Alice O’Fredericks, alle med Gyldmarks iørefaldende musik og sange som fx ’Du er min øjesten’ fra ’Flintesønnerne’ (1956) og ’Er du dus med himlens fugle’ fra ’Vagabonderne fra Bakkegården’ (1958). I 1953 begyndte ASA og Alice O’Fredericks også at producere ’Far til fire’-filmene med voldsomt populære sange som ’Det er sommer, det er sol og det er søndag’ (’Far til fire’, 1953), ’Hej for dig og hej for mig’ (’Far til fire i sneen’, 1954) og ’Til julebal i Nisseland’ (’Far til fire i byen’, 1956). Familiefilmene med Lilleper blev efterfulgt af ’Min søsters børn’-serien i 1960’erne med Annelise Reenberg i instruktørstolen og for Saga Studio.

Sven Gyldmark kunne dog andet end at skrive lette og glade filmsange. Han skrev blandt andet underlægningsmusik til det realistiske drama ’Afsporet’ (1942) Bodil Ipsens filmdebut med hjælp fra Lau Lauritzen Jr., samt Lau Jr’s 2. verdenskrigsfilm ’De røde Enge’ (1945), ’Støt står den danske sømand’ (1948) og kriminalfilmen ’Bundfald’ (1957). For den sidste fik han året efter en æres-Bodil for filmens impressionistiske musik, som den første filmkomponist nogensinde.

Sven Gyldmark var helt bevidst om, at en films musik kun er et element af mange, der skal gå op i en højere enhed, for at filmen lykkes. Filmens (klippe-)rytme skal fx understøttes af musikken. I de travle 1940’ere og 1950’ere var der ca. en uge til at skrive filmens score, og Gyldmark var kendt for altid at levere til tiden. Angiveligt skulle han have skrevet sin musik ved skrivebordet og ikke ved klaveret.

Ved siden af filmarbejdet fortsatte han med at skrive masser af revysange og var fast leverandør til Cirkusrevyen i 25 år og var desuden kapelmester ved Folketeatret 1942-49. Evergreens i den genre er blandt andet ’Solitudevej’ med Elga Olga (Fra revyen Cirkus Ib, 1953) og ’Hvem har du kysset i din gadedør’ med Dirch Passer og Daimi (fra Cirkusrevyen, 1967).

Et glimt at Gyldmark som sig selv ses i ’Lise kommer til byen’ (1947), der til dels foregår på et filmset.

”Når det drejer sig om Schlagere, gælder det om at vide, hvem der skal synge dem, og hvor i Filmen de skal indlægges, for der er jo stor Forskel paa, om det er til Marguerite Viby eller til Liva Weel.” (Aftenbladet 4/8-1942)
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Styrmand Karlsens flammer 1979 Musik Tv-film
Sønnen fra Vingården 1975 Musik DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegård 1974 Musik DK/Spillefilm
Fætrene på Torndal 1973 Musik DK/Spillefilm
Manden på Svanegården 1972 Musik DK/Spillefilm
Far til fire i højt humør 1971 Musik DK/Spillefilm
Guld til præriens skrappe drenge 1971 Musik DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Musik DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Musik DK/Spillefilm
- og så er der bal bagefter 1970 Musik DK/Spillefilm
Præriens skrappe drenge 1970 Musik DK/Spillefilm
Tre slags kærlighed 1970 Musik DK/Spillefilm
Der kom en soldat 1969 Musik DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Musik DK/Spillefilm
Pigen fra Egborg 1969 Musik DK/Spillefilm
Sjov i gaden 1969 Musik DK/Spillefilm
Ta' lidt solskin 1969 Musik DK/Spillefilm
Dyrlægens plejebørn 1968 Musik DK/Spillefilm
Jeg - en kvinde 2 1968 Musik DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Musik DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 Musik DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på bjørnetjeneste 1968 Musik DK/Spillefilm
Cirkusrevyen 67 1967 Musik DK/Spillefilm
Brødrene på Uglegaarden 1967 Musik DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Musik DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Musik DK/Spillefilm
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Musik DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Musik DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Musik DK/Spillefilm
Jeg - en elsker 1966 Musik DK/Spillefilm
Krybskytterne på Næsbygaard 1966 Musik DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Musik DK/Spillefilm
Jeg - en kvinde 1965 Musik DK/Spillefilm
Jensen længe leve! 1965 Musik DK/Spillefilm
Næsbygaards arving 1965 Musik DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Musik DK/Spillefilm
Passer passer piger 1965 Musik DK/Spillefilm
Alt for kvinden 1964 Musik DK/Spillefilm
Kampen om Næsbygaard 1964 Musik DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Musik DK/Spillefilm
Sikke'n familie 1963 Musik DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 Musik DK/Spillefilm
Frøken Nitouche 1963 Arrangement DK/Spillefilm
Det stod i avisen 1962 Musik DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Musik DK/Spillefilm
Der brænder en ild 1962 Musik DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Musik DK/Spillefilm
Lykkens musikanter 1962 Musik DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Musik DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Musik DK/Spillefilm
Far til fire med fuld musik 1961 Musik DK/Spillefilm
Den grønne elevator 1961 Musik DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Musik DK/Spillefilm
Løgn og løvebrøl 1961 Musik DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Musik DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Musik U/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Musik DK/Spillefilm
Det skete på Møllegaarden 1960 Musik DK/Spillefilm
Baronessen fra benzintanken 1960 Musik DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Musik DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Musik DK/Spillefilm
Elefanter på loftet 1960 Musik DK/Spillefilm
Onkel Bill fra New York 1959 Musik DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Musik DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Musik DK/Spillefilm
Vi er allesammen tossede 1959 Musik DK/Spillefilm
Far til fire på Bornholm 1959 Musik DK/Spillefilm
Mor skal giftes 1958 Musik DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Musik DK/Spillefilm
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Musik DK/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 Musik DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Musik DK/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Musik DK/Spillefilm
6-dagesløbet 1958 Musik DK/Spillefilm
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Musik DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Musik DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Musik DK/Spillefilm
Far til fire og onkel Sofus 1957 Musik DK/Spillefilm
Amor i telefonen 1957 Musik DK/Spillefilm
Der var engang en gade 1957 Musik DK/Spillefilm
Mig og min familie 1957 Musik DK/Spillefilm
Lutter løjer 1957 Musik Antologi
Bundfald 1957 Musik DK/Spillefilm
Færgekroen 1956 Musik DK/Spillefilm
Kristiane af Marstal 1956 Musik DK/Spillefilm
Flintesønnerne 1956 Musik DK/Spillefilm
Tante Tut fra Paris 1956 Musik DK/Spillefilm
Taxa K 1640 efterlyses 1956 Musik DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 Musik DK/Spillefilm
Et sogn søger sammen 1956 Musik DK/Dokumentarfilm
Det var på Rundetårn 1955 Musik DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Musik DK/Spillefilm
Bruden fra Dragstrup 1955 Musik DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 Musik DK/Spillefilm
Fy og Bi på Eventyr 1955 Musik Antologi
Min datter Nelly 1955 Musik DK/Spillefilm
Mod og mandshjerte 1955 Musik DK/Spillefilm
Tre finder en kro 1955 Musik DK/Spillefilm
Far til fire på landet 1955 Musik DK/Spillefilm
Gengæld 1955 Musik DK/Spillefilm
I kongens klæ'r 1954 Musik DK/Spillefilm
Arvingen 1954 Musik DK/Spillefilm
Glade dage 1954 Musik Antologi
Hendes store aften 1954 Musik DK/Spillefilm
Sukceskomponisten 1954 Musik DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Musik DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Musik DK/Spillefilm
Ved Kongelunden 1953 Musik DK/Spillefilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Musik DK/Spillefilm
Farlig ungdom 1953 Musik DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Musik DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Musik DK/Spillefilm
Far til fire 1953 Musik DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Musik DK/Spillefilm
Rekrut 67 Petersen 1952 Musik DK/Spillefilm
Det store løb 1952 Musik DK/Spillefilm
Her er vi igen 1952 Musik Antologi
Ta' Pelle med 1952 Musik DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Musik DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Musik DK/Spillefilm
Hold fingrene fra mor 1951 Musik DK/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Musik DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Musik DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Musik DK/Spillefilm
Dorte 1951 Musik DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Musik DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Musik DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Musik DK/Kort fiktion
Vores fjerde Far 1951 Musik DK/Spillefilm
Vor friheds arv 1951 Musik DK/Dokumentarfilm
Den opvakte jomfru 1950 Musik DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Musik DK/Spillefilm
Historien om Hjortholm 1950 Musik DK/Spillefilm
I gabestokken 1950 Musik DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Musik DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Musik DK/Spillefilm
Det gælder os alle 1949 Musik DK/Spillefilm
Vi vil ha' et barn 1949 Musik DK/Spillefilm
Den stjålne minister 1949 Musik DK/Spillefilm
Hr. Petit 1948 Musik DK/Spillefilm
Støt står den danske sømand 1948 Musik DK/Spillefilm
Værelse søges! 1948 Musik DK/Dokumentarfilm
Familien Swedenhielm 1947 Musik DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Musik, Sig selv DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Musik DK/Spillefilm
Jag älskar dig, Karlsson! 1947 Musik U/Spillefilm
Stjerneskud 1947 Orkester DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Musik DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Musik DK/Spillefilm
Jeg elsker en anden 1946 Musik DK/Spillefilm
Onsdagsväninnan 1946 Musik U/Spillefilm
Ferd'nand paa Bjørnejagt 1945 Musik DK/Kort fiktion
De kloge og vi gale 1945 Musik, Dirigent DK/Spillefilm
Affæren Birte 1945 Musik DK/Spillefilm
Klingende toner 1945 Musik DK/Dokumentarfilm
De røde Enge 1945 Musik DK/Spillefilm
Panik i Familien 1945 Musik DK/Spillefilm
Stamgæstens Middag 1945 Musik DK/Reklamefilm
Drømmen om i morgen 1945 Musik DK/Kort fiktion
Ferd'nand paa Fisketur 1944 Musik DK/Kort fiktion
Frihed, Lighed og Louise 1944 Musik DK/Spillefilm
Elly Petersen 1944 Musik DK/Spillefilm
Bedstemor gaar amok 1944 Musik DK/Spillefilm
Teatertosset 1944 Musik DK/Spillefilm
Det kære København 1944 Musik DK/Spillefilm
Skønhedens Ø 1944 Musik DK/Reklamefilm
Jubilarens Drøm 1943 Musik DK/Kort fiktion
Hans Onsdags-Veninde 1943 Musik DK/Spillefilm
Det brændende Spørgsmaal 1943 Musik DK/Spillefilm
Det ender med Bryllup 1943 Musik DK/Spillefilm
Drama paa Slottet 1943 Musik DK/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Musik DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Musik DK/Spillefilm
Op med Humøret 1943 Musik DK/Spillefilm
Jeg mødte en Morder 1943 Musik DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Musik DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Musik DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Musik DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Musik DK/Spillefilm
Tyrannens Fald 1942 Musik DK/Spillefilm
Lykken kommer 1942 Musik DK/Spillefilm
Brødrene Dahl-Filmen 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Under Straatag og Lyre 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Jørgensen faar Arbejde 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Teknisk Porcelæn 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Amager bliver større 1941 Musik DK/Dokumentarfilm
Plat eller Krone 1937 Musik DK/Spillefilm
Cirkus-Revyen 1936 Musik DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Musik DK/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 Musik DK/Spillefilm
Højt paa en Kvist 1929 Musik DK/Spillefilm
Professor Petersens Plejebørn 1924 Musik DK/Spillefilm
Harestegen 1921 Musik DK/Kort fiktion
Daphne Medvirkende, Dirigent DK/Reklamefilm
Fra råuld til Sønderborg garn Musik DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.