enda

Zanny Petersen

(1892 – 1976)

Skuespillerinde. Født 20/5 1892, død 7/11 1976 - 84 år gammel. Gift med læge Poul Ernst.

Læste hos Peter Jerndorff og blev optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1911, hvor hun siden fik sin debut. Optrådte også på Det ny Teater.

Hendes filmkarriere udfoldede sig overvejende hos Nordisk Film, hvor hun debuterede i 1911, formentlig i "Herr Storms første Monocle". Hun var den pigede type, der lignede en uskyldighed fra landet og i kraft af sin meget unge alder - hun var kun 17, da hun meldte sig under fanerne hos Nordisk - spillede hun altid de meget unge pigeroller. Det blev til mere end 40 film alene hos Nordisk, hvor hun var indtil 1917. Da opsagde selskabet kontrakterne med en del skuespillere, og Zanny Petersen vandt her en retssag om uberettiget afskedigelse. I 1914 indspillede hun fire film hos Filmfabriken Danmark.


Hendes teaterkarriere sluttede i begyndelsen af 1920'erne, da hun blev gift. Hun og hendes mand blev efter nogle års ægteskab kristne, og viede deres liv til at hjælpe andre mennesker. Zanny Petersen har siden udtalt, at "Filmtiden, Berømmelsen og alt det andet, der fulgte med den, ja, det var ikke andet end Teater - tarveligt Teater" (Berl. Søndags Magasin, udateret).

Litteratur: Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hendes Helt 1919 Tove Gram, Ingas veninde DK/Spillefilm
Himmelskibet 1918 Corona, Avantis' søster DK/Spillefilm
Retten sejrer 1918 Efka DK/Spillefilm
Lydia 1918 Gudrun Aarup DK/Spillefilm
Dykkerklokkens Hemmelighed 1918 Sonnia, Carras' adoptivdatter DK/Spillefilm
Pjerrot 1917 Gabrielle Riot, Jeans hustru DK/Spillefilm
Pax æterna 1917 Bianca, Claudius' datter DK/Spillefilm
Den sorte Kugle 1917 Nelly, Tayners datter DK/Spillefilm
Manden uden Smil 1917 Claire, professor Legays datter DK/Spillefilm
Maaneprinsessen 1916 Kitty, Weltons datter DK/Spillefilm
Grevinde Hjerteløs 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Fangen paa Zora 1915 Dagmar, grev Orloffs datter DK/Spillefilm
Opiumsdrømmen 1914 Henny von Brincken DK/Spillefilm
Zigeuneren Raphael 1914 Inger, Waldorfs datter DK/Spillefilm
Diligencekusken fra San-Hilo 1914 Rosa, Jacks niece DK/Spillefilm
Hans Faders Ære 1914 Claire, Harrys forlovede DK/Spillefilm
Kvinder 1914 Gaby DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1914 Lolly, Plummers datter DK/Spillefilm
En Fortid 1913 Ellen, Fannys datter DK/Spillefilm
I Stævnemødets Time 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gøglerens Datter 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Troskabsvædsken 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Prins for en Dag 1913 Grethe, borgmesterdatter DK/Spillefilm
Den hvide Dame 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Prinsesse Elena 1913 Tjenestepige på slottet DK/Spillefilm
Fra Fyrste til Knejpevært 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Mens Pesten raser 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Hustruens Ret 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Hans vanskeligste Rolle 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
De uheldige Friere 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hvad Møllebranden afslørede 1912 Alma, majorens datter DK/Spillefilm
Eventyr paa Fodrejsen 1912 Johanne, Svales broderdatter DK/Spillefilm
Naar Hjertet staar i Brand 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
For aabent Tæppe 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Det gamle Købmandshus 1912 Solveig DK/Spillefilm
Kærlighed og Venskab 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Ungdommens Ret 1911 Else, hofjægermesterens datter DK/Spillefilm
Herr Storms første Monocle 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den forsvundne Mona Lisa 1911 Lissie, redaktørens datter DK/Kort fiktion
Ekspeditricen 1911 Lily DK/Spillefilm
Kærlighedens Styrke 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Folkets Vilje 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
En hjemløs Fugl 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Anna fra Æbeltoft 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Knap og Hægte 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Livets Løgn 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Hævnen er sød Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.