Cave of Forgotten Dreams (3D)

Cave of Forgotten Dreams (3D)
I 1994 blev verdens ældste hulemalerier opdaget i en skjult grotte i Chauvet, Frankrig, og de viste sig ikke blot at være mere end dobbelt så gamle som hulemalerierne i Lascaux – de hidtil ældste – men også i væsentlig bedre stand! Et stenskred havde holdt hulen forseglet i 30.000 år. Werner Herzog fik som den første fotograf adgang til hulen. Og ikke bare adgang – han fik – med en særlig form for lys, der ikke udsender varme – mulighed for at dokumentere de indre hvælvinger og menneskelige spor i sugende, sanselige 3D-optagelser. Med sin vanlige tyske accent og knastørre humor præsenterer Herzog på lydsporet sin – og forskellige forskeres – formodninger. Ofte ledsaget af et: ”We will never know.” Herzog elsker den digteriske frihed, som usikker viden medfører. Som Filmmagasinet Ekko skrev: ”Herzogs herlige undren er i sig selv hele billetten værd. Og hvor får man ellers lov til at overvære en opførsel af USA’s folkelige nationalmelodi The Star-Spangled Banner på benfløjte?”
Medvirkende: Werner Herzog, Jean Clottes, Julien Monney
Instruktør: Werner Herzog
USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, 2010
DCP, 90 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

torsdag 28.12.17, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Werner Herzog i filosofisk lys

Werner Herzog i filosofisk lys
Filminstruktøren Werner Herzog (f. 1942) skildrer nogle af de mest eventyrlige individer på kloden: Jungle-overlevere, skihop-fænomener, bjørnehviskere, bjergbestigere. En mand, der fysisk trykker på dødsstrafmaskinens knap. Kort og godt alle typer mennesker, der har været ude at røre ved randen af eksistensen. I lighed med Herzog sanser de det sublime – den grænsetilstand, hvor ordene ikke længere slår til – eller også har de af nødvendighed trodset de fysiske rammer, verden har budt dem.

Hans skildringer følger heller ikke normen. Hvad der kan ligne skinbarlige etnografiske dokumentaroptagelser, er ofte sirligt indstuderede tableauer. Interview-ofre kan pludselig finde på at flette umiskendeligt herzogske billeder ind i deres personlige fortællinger. Herzog er kunstner, ikke journalist, og han blander dokumentarisme, iscenesættelse og fabuleren. I manifestet ’The Minnessota Declatation’ fra 1999 udtalte Herzog sin foragt for indiskutable ’bogholder-sandheder’:

”Der er dybere lag i filmkunsten, og der findes sådan noget som en poetisk, ekstatisk sandhed. Den er mystisk og uhåndgribelig og kan kun nås ved hjælp af iscenesættelse, fantasi og stilisering.'

Den 7. december kl. 16.00 byder vi også på boglancering af noget så sjældent som en filosofisk og værkanalytisk monografi på dansk: ’Werner Herzog – ekstatisk sandhed og andre ubrugelige erobringer’. Kristoffer Hegnsvad, der i bogens blanding af reportage, interview, filosofi og filmanalyse undersøger Herzogs poetik, siger om instruktørens selvskabte persona:

'I stedet for at lukke af over for medierne har Herzog kontinuerligt bombarderet medierne med historier så voldsomme, at tabloidpressen ikke kunne følge med. Jeg ser det som tilbud om åbninger ind i værker, der ellers aldrig går på kompromis – og det er en af årsagerne til, at Herzog, som en af få instruktører fra de europæiske nybølger, har formået at gøre sig gældende i dag og stadig aktivt fornyer filmkunsten.'

Serien er udarbejdet i samarbejde med Eksistensfilosofisk Akademi og Goethe-Institut Dänemark. Ud over Kristoffer Hegnsvad vil en stribe inviterede gæster være med til at åbne filmene i filosofisk retning.

I januar er der desuden mulighed for at se Herzogs 'Fitzcarraldo' med filmhistorisk introduktion - læs mere på hjemmesiden under 'Filmuniversitetet'.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
Jon Auring Grimm / Eksistensfilosofisk Akademi
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 3-5 år (1), december

15.12.2017Hvor er det sjovt at pakke gaver op! Den lille hund Aston kan næsten ikke vente til sin fødselsdag og på alle de dejlige gaver. Han er så spændt, at han pakker alle tingene ind, han møder på sin ve...

Børnebiffen 4-6 år, december

15.12.2017Cirkeline og musene Ingolf og Fredrik er ude og lege i sneen. De bygger en snemus. Så kommer katten og vil have mus, men det lykkes dem heldigvis at skræmme katten bort med snemusen.

Melville og USA: Two Men in Manhattan - med introduktion

15.12.2017’Two Men in Manhattan’ er Melvilles hyldest til New York og har instruktøren selv i en af hovedrollerne som journalisten Moreau. Han leder sammen med en alkoholiseret fotograf efter en forsvunden f...

Louder Than Bombs - med video-introduktion af Joachim Trier

15.12.2017Fire år efter den hjemlige og internationale succes med ’Oslo, 31. august’ debuterede Joachim Trier her på den internationale filmscene. Krigsfotografen Isabelle (Isabelle Huppert) omkommer i en vo...

Spoor

15.12.2017Astrologen og vegetaren Duszejko har slået sig ned i en lille idyllisk polsk bjerglandsby, hvor sneen ligger meterhøj i det smukke landskab. Duszejko har lagt sig ud med de lokale macho-jægerklub...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412