Hjertelandet blandt IDFAs hits

IDFA 2018. Efter en prominent verdenspremiere i Toronto og en hovedpris på Zürich Filmfestivalen er Janus Metz og Sine Plambechs 'Hjertelandet' snart på vej til dokumentarfilmfest i Amsterdam. Filmen om dansk-thailandsk kærlighed i Thy er udvalgt til IDFAs serie med film, der har gjort sig stærkt bemærket på internationale festivaler.

I september havde Janus Metz og Sine Plambechs 'Hjertelandet' verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, der rangerer som Nordamerikas vigtigste. Den internationale rejse fortsatte i oktober til Zürich, hvor filmen vandt hovedprisen for dokumentarfilm. 

Nu kan de to instruktører føje endnu en fremtrædende festival til listen, nemlig årets store hollandske dokumentarbegivenhed IDFA i november. Filmen er udtaget til programmet Best of Fests, der præsenterer "bemærkelsesværdige" festivaltitler fra årets løb. 

Herhjemme fik 'Hjertelandet' en varm modtagelse af anmelderne efter biografpremieren den 20. september for sin skildring af kærligheden og de store livsvalg blandt en gruppe thailandsk-danske ægtepar i Thy.

Metz har sammen med Plambech, der også er antropolog, arbejdet på filmen i over ti år, hvor de har fulgt tre generationer med udspring i en gruppe dansk-thailandske ægtepar bosat i Nordjylland.

Sommai, en tidligere sexarbejder fra Pattaya, kom til Thy for 25 år siden for at gifte sig med Niels, og lige siden har hun hjulpet kvinder fra sin landsby i Thailand til ægteskab med danske mænd. Ti år senere møder vi dem alle igen og ser de konsekvenser, som deres livsvalg har haft for dem selv, deres børn og de to små samfund på hver sin side af kloden.

Filmen bygger videre på Metz og Plambechs to tidligere film fra 2008, 'Fra Thailand til Thy' og 'Fra Thy til Thailand'. Plambech har studeret kvinders migration i 15 år, herunder også de thailandske kvinder i Nordjylland, som blev optakten til hendes og Metz' samarbejde.

Et stykke migrationshistorie

"Tænk, hvis nogen havde filmet de første gæstearbejdere, der kom til Danmark, og var blevet ved med at følge de historier. Hvilket fantastisk dokument, det kunne have været over en ny gruppe danskere: hvordan indvandrermiljøer udvikler sig over tid, hvordan parallelsamfund opstår, og hvad det er for følelsesrelationer, der muliggør og besværliggør integration," siger Janus Metz. 

"Det er dette portræt også en historie om," uddyber Metz og Plambech i et engelsksproget interview, 'Global Love – Migration on the Intimate Stage of Marriage', der udkom i anledning af verdenspremieren i Toronto.

'Hjertelandet' er produceret af Lise Lense-Møller for Magic Hour Films og har modtaget støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut. Filmen spiller stadig i udvalgte biografer.


Danske film på IDFA 2018

Best of Fests

 • Hjertelandet af Janus Metz og Sine Plambech
  Produceret af Magic Hour Films

Koproduktioner med dansk producent

 • Angels Are Made of Light af James Longley
  Amerikansk-dansk-norsk
  Koproduceret af Final Cut for Real
  IDFA program: Best of Fests
 • Aquarela af Victor Kossakovsky
  Engelsk-tysk-dansk
  Koproduceret af Danish Documentary
  IDFA program: Masters
 • The Raft af Marcus Lindeen
  S​​​​​vensk-dansk-tysk-amerikansk 
  Koproduceret af Bullitt Film
  IDFA program: Best of Fests
 • What Walaa Wants af Christy Garland
  Canadisk-dansk 
  Koproduceret af Final Cut for Real
  IDFA program: Best of Fests

IDFA melder løbende ud i hele oktober om film i årets program. Festivalen finder sted i Amsterdam og løber i år fra 14. til 25. november.

Læs mere på festivalens hjemmeside idfa.nl.