Spansk-danske forbindelser i Cannes

CANNES 2018. Den danske producer Katrin Pors har en solid filmerfaring fra Latinamerika og har trukket i trådene på flere spansksprogede produktioner. Nu er hun og kollegerne fra selskabet Snowglobe på vej til Cannes Festivalen med to koproduktioner fra henholdsvis Colombia og Spanien.

Cannes Festivalen løftede i sidste uge det meste af sløret for det officielle program til årets store filmbegivenhed, der løber af stablen fra den 8. maj.

Nu følger udmeldingen til det prestigefyldte sideprogram Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs), hvor de to deltagende koproduktioner, colombianske Ciro Guerra og Cristina Gallegos 'Birds of Passage' og spanske Jaime Rosales' 'Petra', er blevet til i samarbejde med danske filmfolk.

Det danske selskab Snowglobe fungerer som koproducenter på begge film, og her er det især Katrin Pors, der trækker på sine erfaringer fra Latinamerika. Pors er uddannet i blandt andet Cuba og Spanien og har arbejdet i mere end ti år som producer og lineproducer på spillefilm og dokumentarer i fast pendulfart mellem Europa og Latinamerika.

Historisk epos af Slangens favntag-instruktør

Colombianske Ciro Guerra vandt i 2015 hovedprisen i Directors' Fortnight for Amazonas-eventyret 'Slangens favntag', der også blev Oscarnomineret.

Nu har instruktøren sammen med kollegaen Cristina Gallego skabt det historiske drama 'Birds of Passage', der er udvalgt som åbningsfilmen på sideprogrammet. Filmen skildrer oprindelsen af den colombianske narkotikahandel gennem den episke fortælling om den indfødte Wayuu-familie, som bliver involveret i den blomstrende forretning i salget af marihuana til den amerikanske ungdom i 1970’erne. Da grådighed, lidenskab og ære støder sammen, udbryder en broderkrig, der sætter liv, kultur og traditioner på spil.

'Birds of Passage' er produceret af Katrin Pors for de colombianske selskaber Ciudad Lunar og Blond Indian Films. Også Snowglobes Eva Jakobsen og Mikkel Jersin deltager som medproducere. Blandt de øvrige filmfolk med dansk tilknytning er herboende Carlos Garcia samt Claus Lynge på lyd, og Sandra Klass står bag colorgrading, mens de visuelle effekter er lavet af Nordisk Film Short Cut.

Natalie Madueño i mindre rolle

Den spanske instruktør Jaime Rosales har haft flere film udtaget til Cannes Festivalen, senest 'Beautiful Youth' (2014).

Han deltager i år med dramaet 'Petra' om en kvindes søgen efter sin far. Hendes rejse fører hende ind i en spiral af ondskab, familiehemmeligheder og vold, som driver hende og alle de øvrige involverede til kanten. Men skæbnens grusomme logik tager en drejning, der viser vejen mod håb og indfrielse.

'Petra'. Foto fra filmen

Den danske skuespiller Natalie Madueño indtager sin første spansktalende rolle i 'Petra', og hun optræder sammen med et spansk stjernecast bestående af Barbara Lennie, Marisa Paredes og Alex Brendemühl. Petra er produceret af spanske Fredesval Film i samproduktion med Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin fra Snowglobe. Kristian Eidnes Andersen er filmens komponist, mens lyddesignet igen er skabt af Carlos Garcia. Musikken i filmen består blandt andet af det danske vokalensemble Musica Ficta Copenhagen ved Bo Holten.

Begge film er støttet via Det Danske Filminstituts støtteordning til danske filmfolks deltagelse i koproduktioner, og de har også begge modtaget støtte fra DR. Dansk premiere er endnu ikke fastlagt.

Cannes Festivalen har allerede udmeldt en stor del af deres program, blandt andet den svensk-danske koproduktion 'Gräns'. Læs nyhed.

Festivalen afholdes 8.-19. maj. Se mere på festival-cannes.com.

Støtte til minor koproduktioner

Det Danske Filminstitut støtter internationale koproduktioner for at styrke samarbejdet på tværs af grænser og dermed inspirere til kompetenceudvikling i den danske filmbranche.