enda

Glass

M. Night Shyamalan, USA, 2019

129 min.U/Spillefilm

Kevin Wendell Crumb, Mr. Glass og David Dunn mener alle tre, at de har overnaturlige evner – at de er en slags superhelte. Mens de to første begår grusomme forbrydelser mod mennesker, mener David, at han er superhelten, som skal stoppe forbryderne. Efterhånden som politiet pågriber dem, bliver de spærret inde på et topsikret sindssygehospital, hvor psykiateren vil overbevise dem om, at de blot lider af vrangforestillinger. Men kan de i længden holdes indespærret?
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Dansk titel Glass
Original titel Glass
Instruktør M. Night Shyamalan
Medvirkende Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy
Produktionsland USA
Danske undertekster Nej
Dansk synstolkning Nej
Produktionsselskaber Blinding Edge Pictures
Dansk distribution Walt Disney Company Nordic
Dansk biografpremiere 17.01.2019
Premierebiografer
Vurdering Tilladt for børn over 15 år
Begrundelse Filmen har en gennemgående truende stemning kraftigt understøttet af uheldsvanger musik. Der bruges typiske gyser-virkemidler såsom urovækkende lydeffekter og pinefuld venten, der forløses pludseligt. Filmen skaber uhygge i kraft af figurernes tvetydige og omskiftelige karakter og uforudsigelige, onde handlinger. Der er mange scener med voldeligt indhold: Tilfældige personer slås ned eller tages til fange, voldsomme slagsmål, et kæmpende par kaster sig ud fra stor højde, et barn forsøges druknet, en karakter bider en anden blodigt, en person får struben skåret over, et menneske skydes, og det blodige skudhul ses. Mange voldshandlinger foregår uden for billedrammen, bortvendt fra kameraet eller uskarpt i baggrunden, hvilket ikke gør dem mindre uhyggelige, men blot understøtter tilskuerens panikslagne fantasier. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Selskaber

Produktionsselskaber Blinding Edge Pictures
Dansk distribution Walt Disney Company Nordic

Instruktion

Instruktion M. Night Shyamalan

Medvirkende

Medvirkende Bruce Willis
Medvirkende Samuel L. Jackson
Medvirkende James McAvoy

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Dato
Anmeldelse Weekendavisen Green Jensen, Bo 2019-01-18
Anmeldelse Ekstra Bladet Queitsch, Henrik 2019-01-17
Anmeldelse Information Monggaard, Christian 2019-01-17
Anmeldelse Morgenavisen Jyllandsposten Sommer Boysen, Katrine 2019-01-17
Anmeldelse Politiken Grundahl, Joakim 2019-01-17