enda

Sydslesvig

Gunnar Wangel, Danmark, 1946

28 min.DK/DokumentarfilmPropagandafilm

En propagandafilm med sloganet: Gør Sydslesvig frit! Om Danmarks grænseland, hvor kampen mellem dansk og tysk har bølget frem og tilbage gennem mange årtier. Især var presset tungt under de 12 år med nazistisk styre. En trofast flok holdt ud i kampen for dansk kultur, og 5. maj 1945 føltes også som en befrielse i Sydslesvig. For første gang siden 1864 var der fri mulighed for udfoldelse af det danske arbejde i Sydslesvig. Sydslesvigsk Forening modtager tusindvis af nye ansøgninger om optagelse. I sommeren 1946 var der anmeldt over 100 nye danske skoler med ca. 11.000 tilmeldte elever, som skal opføres og køres i gang. Duborgskolen i Flensborg og Ansgarskole i Slesvig. Vandrelærerne samler de danske børn. Dansk gudstjeneste i Sdr. Brarup Kirke. De danske biblioteker mangler bøger. Højdepunktet for det danske arbejde efter kapitulationen er årsmøderne i Husum, Slesvig og Flensborg i juni 1946, hvor 70.000 sydslesvigere tilkendegiver deres danskhed. Grænseforeningen i Danmark yder stor hjælp til det humanitære og kulturelle arbejde. Sydslesvigsk Udvalg af 5. maj 1945 arbejder aktivt på Sydslesvigs løsrivelse fra Tyskland. ½ mio. danske borgere har tilsluttet sig dette krav. Stort møde på Rosenborg Execerplads 10. juli 1945. Sydslesvigere hilser Kongen den 26 september 1946. Nøden er stor i Sydslesvig - danske sydslesvigere får ½ liter mælk om ugen fra Danmark, og der deles mad ud fra særlige danske butikker. Der arrangeres også bespisning af danske skolebørn. Hedeby Kirke og Slesvig Domkirke. Dannevirke. Truslen fra flygtninge.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Sydslesvig
Dansk titel Sydslesvig
International titel South Schleswig
Emneord Sydslesvig, Tyskland, Anden Verdenskrig, Grænseområder, Mindretal, Skolevæsen, Flensborg, Nødhjælp, Flygtninge, Hjælpearbejde, Biblioteker, Folkemøder, Optog, Selvstændighedsbevægelser, 1940-1949
Instruktør Gunnar Wangel
Manuskript Poul Meyer
Fotograf Gunnar Wangel
Produktionsland Danmark
Sprog Dansk
Produktionsselskab Dansk Film Co.
Internationalt salg
Tekniske data 35 mm, Sort-hvid, Stum
Comment Udsendt af Sydslevigsk Udvalg af 5. Maj 1945
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Dansk Film Co.
Rekvirent Sydslesvigsk Udvalg af 5. Maj 1945

Instruktion

Instruktion Gunnar Wangel

Manus

Manus Poul Meyer

Produktion

Produktion Olaf Böök Malmstrøm

Foto

Foto Gunnar Wangel

Speaker

Speaker Gunnar Nu Hansen

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF