enda
Person

Annette K. Olesen

(1965 – )

Instruktør. Født 20/11 1965. Uddannet fra Den Danske Filmskole i 1991. Inden sine spillefilm lavede Annette K. Olesen en række formeksperimenterende novellefilm, blandt andet ''Julies balkon'' (1992).

Olesen debuterede og fik sit internationale gennembrud med ''Små Ulykker'' (2002), et galgenhumoristisk familiedrama skabt efter den såkaldte Mike Leigh-metode, hvor manuskriptet opbygges på grundlag af skuespillernes improvisation. Filmen blev udvalgt til hovedkonkurrencen på Berlin Filmfestivalen, hvor den vandt Den Blå Engel.

Også Dogme-filmen ''Forbrydelser'' (2004) samt ''Lille soldat'' (2008) var udtaget til hovedkonkurrencen på Berlin Filmfestivalen, hvor sidstnævnte vandt festivalens økumeniske pris.

Ud over spillefilmene har hun instrueret fire afsnit i første sæson af tv-serien ''Borgen'' (2010) og været episodeinstruktør på ''Bankerot'' (2014). Serien ''Kamikaze'' (2021) er desuden baseret på et koncept af Olesen.

''Ingen kender dagen'' (2022) med Trine Dyrholm havde verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen.

Annette K. Olesen har fungeret som underviser på Den Danske Filmskole og på masterclasses i Holland, Norge og Ægypten, og hun har desuden været bestyrelsesmedlem i Danske Filminstruktører (2009-2015, som formand/næstformand 2013-2015) og i TV 2 Danmark (2012-2018).
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Ingen kender dagen 2022 Instruktion, Manuskriptforfatter DK/Spillefilm
Hjem - 7:8 2021 Koncept Tv-serie
Kamikaze (Oversigt) 2021 Koncept Tv-serie
Festen er aflyst - 1:8 2021 Koncept Tv-serie
Før og efter - 2:8 2021 Koncept Tv-serie
Flight Mode - 3:8 2021 Koncept Tv-serie
Happy white day - 4:8 2021 Koncept Tv-serie
Efterladt bagage - 5:8 2021 Koncept Tv-serie
Pancake Syrup - 6:8 2021 Koncept Tv-serie
Krzysztof og det kosmiske tilfælde - 8:8 2021 Koncept Tv-serie
Vores mand i Amerika 2020 Manuskriptkonsulent DK/Spillefilm
Idealisten 2015 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Instruktion Tv-serie
Skytten 2013 Instruktion DK/Spillefilm
Barvalo 2012 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Borgen 1 2010 Instruktion Tv-serie
Lille soldat 2008 Instruktion DK/Spillefilm
45 cm - Or Love as a Symbolic Communication Medium 2007 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
One Day 2007 Konsulent DK/Dokumentarfilm
1 : 1 2006 Instruktion DK/Spillefilm
Forbrydelser 2004 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Små ulykker 2002 Instruktion DK/Spillefilm
Y - fædre og sønner 2001 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Bånd på livet 2000 Instruktion, Manuskript DK/Kort fiktion
Find dig selv 2000 Instruktion DK/Kort fiktion
Tifanfaya 1998 Instruktion DK/Kort fiktion
Julies balkon 1993 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Har du ild? 1993 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Interview 1992 Instruktion, Manus Tv-film
10:32 tirsdag - en kærlighedshistorie 1991 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Rami og Julie 1988 Runner DK/Spillefilm
Annette K. Olesen i DFI-bogen

ARTIKLER OG NYHEDER