enda

Annette K. Olesen

(1965 – )

Instruktør. Født 20/11 1965. Uddannet på Den Danske Filmskole i 1991.


Annette K. Olesens film fokuserer på moralske og sociale problemer i indlevet psykologisk-realistisk form. Debutspillefilm "Små Ulykker" (2002) er et skarpt, galgenhumoristisk familiedrama skabt efter den såkaldte Mike Leigh-metode, hvor manuskriptet opbygges på grundlag af skuespillernes improvisation. Filmen blev udvalgt til konkurrencen på Berlin-festivalen, hvor den vandt Den Blå Engel-prisen.



Også Dogme-filmen "Forbrydelser" (2004) med to markante kvindeportrætter blev vist på Berlin-festivalen, og den har vundet en lang række festivalpriser, blandt andet en Særlig Jurypris ved den spanske Valladolid-festival.



"1:1" (2006) omhandler spændingerne mellem indfødte danskere og indvandrerfamilier i et konfliktramt boligkvarter. "Lille soldat" (2008) deltog som den tredje af Olesens film i Berlin-festivalens konkurrence og vandt festivalens økumeniske pris.



Olesens første genrefilm var thrilleren "Skytten" (2013), der debatterer problematikker omkring terrorisme og idealisme. Hun har desuden instrueret fire afsnit i første sæson af tv-serien "Borgen" (2010).



Inden sine spillefilm lavede Annette K. Olesen en række formeksperimenterende novellefilm. Den mest kendte er "Julies balkon" (1992). Hun har fungeret som underviser på Den Danske Filmskole og har desuden undervist i Holland, Norge og Ægypten.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Idealisten 2015 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Instruktion Tv-serie
Skytten 2013 Instruktion DK/Spillefilm
Barvalo 2012 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Borgen 1 2010 Instruktion Tv-serie
Lille soldat 2008 Instruktion DK/Spillefilm
45 cm - Or Love as a Symbolic Communication Medium 2007 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
One Day 2007 Konsulent DK/Dokumentarfilm
1 : 1 2006 Instruktion DK/Spillefilm
Forbrydelser 2004 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Små ulykker 2002 Instruktion DK/Spillefilm
Y - fædre og sønner 2001 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Bånd på livet 2000 Instruktion, Manuskript DK/Kort fiktion
Find dig selv 2000 Instruktion DK/Kort fiktion
Tifanfaya 1998 Instruktion DK/Kort fiktion
Julies balkon 1993 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Har du ild? 1993 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Interview 1992 Instruktion, Manus Tv-film
10:32 tirsdag - en kærlighedshistorie 1991 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Rami og Julie 1988 Runner DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bronze Dragon 1994 Krakow Film Festival 1994 Julies balkon
Emerging Masters 2004 Seattle International Film Festival 2004 Forbrydelser
Der Blaue Engel 2002 Berlinale 2002 Små ulykker
Special Prize of The Jury 2004 Valladolid International Film Festival 2004 Forbrydelser
Publikumspreis der „Lübecker Nachrichten“ 2006 Lübeck, Nordische Filmtage 2006 1 : 1
NDR-Filmpreis 2006 Lübeck, Nordische Filmtage 2006 1 : 1
Kirchlicher Filmpreis Interfilm 2006 Lübeck, Nordische Filmtage 2006 1 : 1
Hædrende Omtale 2006 Hamptons Film Festival 2006 1 : 1
Økumeniske pris 2009 Berlinale 2009 Lille soldat
Best Actress 2009 Valladolid International Film Festival 2009 Lille soldat
Bedste Fotografering 2009 Valladolid International Film Festival 2009 Lille soldat
2. bedste film 2009 Valladolid International Film Festival 2009 Lille soldat
Special Mention 2009 Valladolid International Film Festival 2009 Lille soldat
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Zagreb Motovun Film Festival 2015-07-25 Forbrydelser
Göteborg International Film Festival 2014-01-24 Skytten
Lithuania Scanorama Film Forum 2013-11-07 Skytten
Lübeck, Nordische Filmtage 2013-10-30 Skytten
Bucheon International Fantastic Film Festival 2013-07-18 Skytten
Moscow - Royal Danish Embassy 2013-05-29 Skytten
Göteborg International Film Festival 2010-01-29 Lille soldat
Dubai International Film Festival 2009-12-09 Lille soldat
Torun, Camerimage 2009-11-28 Lille soldat
Tallinn Black Nights Film Festival 2009-11-27 Lille soldat
Sevilla Festival de Cine 2009-11-06 Lille soldat
Lithuania Scanorama Film Forum 2009-11-05 Lille soldat
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2009-11-05 Lille soldat
Mumbai Film Festival 2009-10-29 Lille soldat
Valladolid International Film Festival 2009-10-23 Lille soldat
Warsaw International Film Festival 2009-10-10 Lille soldat
Hamptons Film Festival 2009-10-08 Lille soldat
Haifa International Film Festival 2009-10-03 Lille soldat
Rio de Janeiro Film Festival 2009-09-24 Lille soldat
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2009-09-17 Lille soldat
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2009-08-20 Lille soldat
Zagreb Motovun Film Festival 2009-07-27 Lille soldat
Taipei Film Festival 2009-06-26 Lille soldat
Edinburgh International Film Festival 2009-06-17 Lille soldat
Transilvania International Film Festival 2009-05-29 Lille soldat
Seattle International Film Festival 2009-05-21 Lille soldat
Berlinale 2009-02-05 Lille soldat
Oulu Nordisk Panorama 2007-09-21 45 cm - Or Love as a Symbolic Communication Medium
Odense Internationale Film Festival 2007-08-27 45 cm - Or Love as a Symbolic Communication Medium
Taipei Film Festival 2007-06-22 Små ulykker
Malmö, BUFF 2007-03-13 1 : 1
Göteborg International Film Festival 2007-01-26 1 : 1
Palm Springs International Film Festival 2007-01-04 1 : 1
Lübeck, Nordische Filmtage 2006-11-01 1 : 1
London Film Festival 2006-10-18 1 : 1
Hamptons Film Festival 2006-10-18 1 : 1
Warsaw International Film Festival 2006-10-06 1 : 1
Rio de Janeiro Film Festival 2006-09-21 1 : 1
Melbourne Film Festival 2006-07-26 1 : 1
Giffoni Film Festival 2006-07-15 1 : 1
Jerusalem Int. Film Festival 2006-07-06 1 : 1
Sydney Film Festival 2006-06-09 1 : 1
Seattle International Film Festival 2006-05-25 1 : 1
Berlinale 2006-02-09 1 : 1
Thessaloniki International Film Festival 2005-11-18 Forbrydelser
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2005-03-10 Forbrydelser
Valladolid International Film Festival 2004-10-22 Forbrydelser
Sao Paulo Int. Film Festival 2004-10-22 Forbrydelser
London Film Festival 2004-10-20 Forbrydelser
Rio de Janeiro Film Festival 2004-09-23 Forbrydelser
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Forbrydelser
Melbourne Film Festival 2004-07-21 Forbrydelser
Wellington - New Zealand Film Festival 2004-07-16 Forbrydelser
Karlovy Vary International Film Festival 2004-07-02 Forbrydelser
Sydney Film Festival 2004-06-11 Forbrydelser
Seattle International Film Festival 2004-05-20 Små ulykker
New York New Directors/New Films 2004-03-24 Forbrydelser
Berlinale 2004-02-05 Forbrydelser
Busan International Film Festival 2002-11-15 Små ulykker
Thessaloniki International Film Festival 2002-11-08 Små ulykker
Sao Paulo Int. Film Festival 2002-10-18 Små ulykker
Ghent Flanders Int. Film Festival 2002-10-08 Små ulykker
Warsaw International Film Festival 2002-10-03 Små ulykker
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2002-08-17 Små ulykker
Melbourne Film Festival 2002-07-24 Små ulykker
Karlovy Vary International Film Festival 2002-07-04 Små ulykker
Sydney Film Festival 2002-06-07 Små ulykker
Seattle International Film Festival 2002-05-23 Små ulykker
Berlinale 2002-02-06 Små ulykker
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.