enda

Ditte Gråbøl

(1959 – )

Skuespiller. Født 22/6 1959 (D. Knudsen). Fra 1992-98 gift med filminstruktør Niels Gråbøl.

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole 1981-84, efter at have spillet en del børneteater i Århus i slutningen af 70'erne. Fra 1984-90 ansat på Aalborg Teater, hvor hun for alvor brød igennem som komisk skuespiller. Hun har medvirket i en lang række forestillinger og revyer og, er blevet betegnet som et af de største kvindelige komiske talenter i nyere tid.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hos få skuespillere eksisterer der et så grelt misforhold mellem mager filmkarriere og stærke tv- og teaterpræstationer. At dansk film har haft så få bud efter et gudbenådet eksemplar af den sjældne race - den kvindelige komiker - er besynderligt. Tilmed viste Ditte Gråbøl allerede i sin Bodilbelønnede filmdebut, at hun i lige så høj grad mestrer den realistiske stil.


I ungdomsfilmen "Møv og Funder" (1990) er hun den 12-årige Møvs lettere udkoksede ravnemor, der er så optaget af egne problemer, at hun forsømmer sønnen. Gråbøl forsvarer rollen med en kombination af hudløst temperament og ømhed - på bunden en kærlig mor, der gør sit bedste, bare ikke godt nok.


Det samme nuancerede nærvær er der slet ikke i hendes næste moder-rolle - også i en film af den daværende ægtemand Niels Gråbøl. I hippie-satiren "Det store flip" (1998) udleverer hun kollektivkvinden, der tyranniserer sin svage ægtemand (Niels Olsen). I iveren efter at 'realisere sig selv' bliver figurens ufølsomhed nærmest grænseløs. Et harsk portræt - rigeligt skingert spillet af Gråbøl.


Meget sjovere er det, når hun "finder noget tumpet i sig selv", som hun udtrykker det, og giver den som hostende og monomant kværulerende læserbrevsskribent i "Den offentlige mening" - den kosteligt onde sektion i DR-satiren "Den Gode, den Onde og den Virk'li Sjove" (1990) i selskab med bl.a. Peter Schrøder, Niels Olsen og Kurt Ravn. Her tager hun en trist type på kornet, med en makaber intensitet, der rummer sin egen sorte komik. Og hun kan med en virtuos udnyttelse af gestikulerende anførselstegn spidde alverdens selvhøjtidelige eksperter i tv-satiren "Mere sport om lidt" (1993).


Tilsvarende behøver hun ikke mange billeder for at være urkomisk som nedslidt køkkenhjælp i "Baby Doom" (1998). Og inden da har hun skilt sig ud fra den generelle middelmådighed i en næsten ukendelig maskering som oldfruen Mathilde Melchior i tv-serien "Bryggeren" (1996). Siden er hun set som escort-luder i Ole Bornedals miniserie "Dybt vand" (1999), og hun forener det farceprægede med noget sårbart og opkørt i en hovedrolle som den hyppigt aborterende Helle i Rhea Lemans DR-serie "Hjerteflimmer" (1998).


På film bliver det dog stadig kun til biroller, og i "Dykkerne" (2000) er hun tilbage hvor hun startede i "Møv og Funder" - som mor i en ungdomsfilm. Men denne gang er rollen mere spinkel. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ninna 2019 Julie DK/Spillefilm
Kong Vincent 2017 Psykolog DK/Kort fiktion
Biler 3 2017 Flora U/Spillefilm
Cykelmyggen og Minibillen 2014 Honny, Kate DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Hannahs mor Tv-serie
Viceværten 2012 Britt DK/Spillefilm
Carmen & Colombo 2011 Kate Tv-serie
H*A*S*H 2009 Kis Sejersby Tv-serie
Livvagterne 2008 Diana Pedersen Tv-serie
Album 2008 Ketty Tv-serie
Ledsaget udgang 2007 Lisbeth DK/Spillefilm
Cykelmyggen og dansemyggen 2007 Myra & Kate DK/Spillefilm
Jungledyret Hugo 3 - fræk, flabet og fri 2007 Stemme DK/Spillefilm
Lotto 2006 Gitte DK/Spillefilm
Biler 2006 Flora U/Spillefilm
Fidibus 2006 Lizzie DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Helle Tv-serie
Vakuum 2005 Kone DK/Kort fiktion
Anklaget 2005 Anklager DK/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Stemme Tv-serie
Oh Happy Day 2004 Grethe DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Jytte Strømberg Tv-serie
Lykkevej 2003 Sus DK/Spillefilm
Bente - en barrierekvinde 2001 Bente Tv-serie
En kort en lang 2001 Inge DK/Spillefilm
Udenfor 2000 Moren DK/Kort fiktion
Dykkerne 2000 Birthe DK/Spillefilm
Cirkeline - Ost og kærlighed 2000 Milles mor DK/Kort fiktion
Dybt vand 1999 Andrea Tv-film
H.C. Andersen og den skæve skygge 1998 Johanne DK/Spillefilm
Cirkeline - Storbyens mus 1998 Høne, due, m.m. DK/Kort fiktion
Baby Doom 1998 Opvasker DK/Spillefilm
Det store flip 1997 Maria DK/Spillefilm
Ørekonfekt 1997 Medvirkende Tv-serie
Bryggeren 1996 Mathilde Melchior Tv-serie
Fæhår & Harzen 1995 Tyt Tv-serie
Flemming og Berit 1994 Medvirkende Tv-serie
Mein Kampf 1994 Medvirkende Tv-film
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Dr. Dip 1990 Bitten Hother Tv-serie
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie

Som Ditte Knudsen

Title År Funktion Category
Møv og Funder 1991 Møvs mor DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.