enda

Ghita Nørby

(1935 - )

Skuespiller. Født 11/1 1935. Datter af kammersanger Einar Nørby. Gift 1º i 1956 med arkitekt Mogens Garth-Grüner (1930-57), 2º 1963-69 med sanger og skuespiller Dario Campeotto, 3º 1970-78 med skuespiller Jørgen Reenberg, 4º i 1984 med kapelmester Svend Skipper.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole i 1955 med efterfølgende ansættelse ved teatret indtil 1959. Er flere gange i karrieren vendt tilbage til Det kgl. i længere perioder, men har spillet store roller på en række af landets scener. Ghita Nørby er nok den kvindelige skuespiller i nyere tid, der om nogen kan bære betegnelsen 'dansk teaters førstedame'. Hendes sceniske - og filmiske - virke har strakt sig over foreløbig 50 år, og vidner om en skuespiller, der har undergået en fantastisk udvikling fra at være den søde, uskyldsrene pige til at fremstille nuancerede og gribende kvindeportrætter. Dansk Kvindebiografisk Leksikon beskriver hendes roller over tid med følgende pointe: ".. de har det fælles, at de er fremstillet med al GNs solidaritet og indlevelse. Hun står aldrig ved siden af sine karakterer og udstiller dem, men tager altid rollerne på sig og arbejder seriøst med dem. [..] Mod, indsigt, fordybelse, professionalisme og arbejdsdisciplin har været nogle af nøgleordene i hendes kunstneriske udvikling".

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Bortset fra Poul Reichhardt har ingen dansk hovedrolleskuespiller af første rang medvirket i så mange dårlige film som Ghita Nørby. - "Jeg har faktisk aldrig sagt nej til et manuskript, ikke hvad jeg kan huske," sagde hun i Levende billeder 1996.


Som dansk films foretrukne artige, friske og lattermilde heltinde blev hun i slutningen af 1950'erne og 1960'erne et symbol på folkekomediernes kernesunde, men ofte syntetiske livsglæde. Men det dukke-yndige og spejderkække i hendes bløde smilehulstræk modsvaredes af en knejsende holdning tilsat en knivspids temperament - et varsel om senere triumfer.


Hun modnedes tidligere som teaterskuespiller end som filmstjerne. Det unge teaterhåb, der var stærk nok til at vende Det kgl. Teater ryggen, efter at Poul Reumert havde hvislet "Zahles Skole" af hende, og som i 1959 fik et gennembrud i den nyrealistiske "En duft af Honning", gik på lærredet stadig sødt smilende rundt i pjaskede komedier som "Min kone fra Paris" (1961), "Sømand i knibe" (1961) og "Flådens friske fyre" (1965).


Hun deltog ikke i 1960'ernes fornyende tendenser i dansk film - gjorde derimod et frustreret forsøg på en tysk karriere med "Ich suche einen Mann" (1966). Først i slutningen af 1970'erne optræder hun som rigtig voksen dramatisk filmskuespillerinde, med den enlige mor i Morten Arnfreds og Henning Kristiansens "Mig og Charly" (1978) som det afgørende vendepunkt. Inden da havde Ingmar Bergman instrueret hende i Det kgl. Teaters opsætning af "Misantropen" og givet hende ny selvtillid:"Min svaghed er en vis flagrende form, men han har givet mig troen på en ro, jeg ikke har turdet stole på før," udtalte hun på den tid.


Men selv så fremragende præstationer gav ingen større, interessante filmopgaver gennem det næste tiår - modne kvinder interesserer ret sjældent dansk film. I "Verden er fuld af børn" (1980) bliver det f. eks. kun til et mindre gæstespil som servitrice. Først i "Dansen med Regitze" (1989) får hun en ny forløsende rolle, som blev indgangsportalen til hendes filmkunstnerisk set rigeste tiår, 1990'erne.


Hendes start som purung heltinde i problemdramaet "Ung leg" (1956) placerer hende første gang i samspil med Frits Helmuth, der senere var hendes mand i "Dansen med Regitze" og "modstander" som kriminalkommissæren i "Her i nærheden" (2000). Hendes renskurede lillepigeydre, smilende uskyld og sikre timing gjorde hende hurtigt til selvskreven komedieheltinde, bedst i Annelise Reenbergs "Baronessen fra benzintanken" (1960), hvor hun klovner gnistrende veloplagt og bramfrit i sin vildkatte-rolle.


Normalt er hun nok mere animeret, men ikke stort mere interessant end datidens øvrige ingénuer, og et alt for fast samspil i disse år med den ferske Ebbe Langberg hjælper hende ikke. Forsøg på at udvide registeret, f. eks. som Brigitte Bardot-efterligning i "Tre må man være" (1959) og "holdt kvinde" i "Rikki og mændene" (1962), ændrer ikke det forudsigelige ved hendes præstationer. Seriøse forsøg i "Frihedens pris" (1960) og "Sekstet" (1963) er lige så mislykkede som filmene.


Klart bedst er hun under fast instruktion af Annelise Reenberg og Erik Balling. Især sidstnævnte ser noget selvstændigt og handlekraftigt hos hende. Efter at have spillet den yngste ugifte datter i "Den kære familie" (1962) klæder det hende at tage sagen i egen hånd som golddigger i fint samspil med Dirch Passer i Ballings "Hvis lille pige er du" (1963), og hun betager Ove Sprogøe som lysende dejlig og varm socialrådgiver i "Olsen-banden på spanden" (1969). Egon forelsket - det skulle aldrig gentage sig, men troværdigt er det, at Ghita udretter miraklet. Og Balling formår at gøre hendes overstadighed indtagende i "Ballade på Christianshavn" (1971).


En større (melo)dramatisk rolle har hun i kriminalfilmen "Kun sandheden" (1974), men filmen er kun løgn. Det kniber også med ægtheden i Edward Flemings kærlighedsfilm "Den korte sommer" (1976), hvor hun dog viser troværdig passion som provinsby-kvinden, der forelsker sig i en tysk officer (Henning Jensen). Og hun gør et tappert forsøg på at forlene den utro Fru Kryger i "Hærværk" (1977) med den tilstræbte sanselighed.


Men i løbet af 1970'erne finder hun samtidig - tilsyneladende med Ingmar Bergmans hjælp - endelig den indre ro, der er med til at skabe de bevægende, ambivalente, modne og søgende kvindeskikkelser i "Mig og Charly", "Matador", hvor hendes kloge, reelle Ingeborg Skjern står meget stærkt, og ikke mindst Leif Panduros tv-spil "Bertram og Lisa" (1975) og "Louises hus" (1977). Nu er der hemmelighedsfulde skygger og mangfoldige nuancer i hendes personlighed, der ikke længere søger så energisk efter at behage eller gøre indtryk, men har det nødvendige tilskud af dragende selvtilstrækkelighed.


Hun er sjov i et kort glimt i Hans Kristensens mislykkede farce "Undskyld vi er her" (1980), men ellers trækkes hun op gennem 1980'erne med uinspirerende roller i mere eller mindre mislykkede film. Af disse biroller er hendes ubesværet varme, forstående mor i Nils Malmros' "Århus by Night" (1989) bedst - men denne attraktive præstation overskygges af hendes fejrede film-comeback som Regitze i Kaspar Rostrups filmatisering af Martha Christensens "Dansen med Regitze" (1989). Det er tilladt at foretrække en Ingeborg Skjerns stille styrke i "Matador" for den urkraft, som hun her til tider lægger et geartrin for højt. Men hendes Regitze har sine uafviselige stjernestunder: dansen på bordet, protesten mod skolens uretfærdige behandling af sønnen.
Hun har tilsvarende stærkt bevægende øjeblikke som kræftsyg mama i Susanne Biers svenske produktion "Freud flytter hjemmefra" (1991). En rolle, der udvider forvandlingen i "Dansen med Regitze": 1950'ernes føjelige og bøjelige lillepige er nu blevet ekspert i at fremstille magtfulde, men inderst inde sårbare kvinder. Styrken bekræftes i hendes suverænt beherskede præstation som den manipulerende mor Karin Åkerblom i Bille Augusts "Den gode vilje" (1992) efter Ingmar Bergmans manuskript. Hun er den eneste danske medvirkende, men står stærkt og intenst (og på fejlfrit svensk!) i en iøvrigt fremragende svensk rollebesætning.


Hendes jødiske mor i Liv Ullmanns "Sofie" (1992) er kun en lettere triviel, pudsig hyggetante i sammenligning med Bergmanfilmen, og endnu en mor-rolle i Susanne Biers aparte tragi-komedie "Det bli'r i familien" (1994) sætter gamle flagrende unoder i gang: hun er overstyret bizar og mangler det modspil, hun - i tilsvarende groteske omgivelser - får i "Riget" (1994) og "Riget II" (1997) takket være Ernst Hugo Järegaards Dr. Helmer. Med ham danner hun et fatalt kærlighedspar af en egen flænsende sort komik.


Hendes Marie Hamsun i Jan Troells "Hamsun" (1996) mangler - efter indledningens sjæleblottende opgør - det format, der kan gøre hende til Max von Sydows ligeværdige med- og modspiller. Til gengæld finder hun en ny, rap og skrap 1990'er-tone som Sofie Gråbøls refleksagtigt magtmisbrugende mor i Susanne Biers psyko-gyser "Sekten" (1997). Magtliderlig er hun også i Torben Skjødt Jensens lidet sete debutfilm "Manden som ikke ville dø" (1999), hvor hun har en åndsfremmed rolle som skråsikker psykiater.


Men i Kaspar Rostrups "Her i nærheden" (2000) efter en fortælling af Martha Christensen yder hun igen en af sine helt store præstationer, denne gang i en rolle, der er Regitze i negativ: en umiddelbart frastødende løvinde af en mor, der med al magt prøver at beskytte sin autistiske søn mod en mordanklage.


En kompromisløs præstation, der ikke et sekund angler efter nem sympati. Men vrissende mistænksomhed og kvælende moderkærlighed hindrer ikke denne kvindeskikkelse i at stå med en sjælden renhed i sine mest desperate øjeblikke, hvor styrken og varmen alligevel sætter sig igennem. Som i slutningens sene selverkendelse, hvor hun endelig spiller rent ud og får sin sidste, for sig selv fatale trumf lagt på: "Mor siger det!" [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Niels Birger Wamberg: Mine egne veje - Ghita Nørby i samtale med Niels Birger Wamberg (1995). Michael Moritzen: Respekt: Elleve samtaler om at være skuespiller (2011). Lea Korsgaard: Ghita: en biografi (2011).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Harpiks 2020 Else DK/Spillefilm
Lux Aeterna 2018 Ellen Franklin DK/Kort fiktion
Før frosten 2018 Agnes DK/Spillefilm
Nøgle hus spejl 2015 Lily DK/Spillefilm
Stille hjerte 2014 Esther DK/Spillefilm
Jauja 2014 Medvirkende U/Spillefilm
Kustoden 2013 Kirsten DK/Kort fiktion
Halvbroderen 2013 Den gamle Tv-serie
Mennesker i solen 2011 Fru Sørensen U/Spillefilm
Carmen & Colombo 2011 Ældre dame Tv-serie
De vilde svaner 2009 Instruktion, Fatamorgana, Personinstruktør DK/Spillefilm
Original 2009 Harriet DK/Spillefilm
Ponyo på klippen ved havet 2009 Moden kvinde U/Spillefilm
Julefrokosten 2009 Medvirkende DK/Spillefilm
Gud, lugt og hende 2008 Medvirkende U/Spillefilm
Det som ingen ved 2008 Ingrid Deleuran DK/Spillefilm
Maria Larssons evige øjeblik 2008 Frøken Fagerdal DK/Spillefilm
Ken-Allen og friheden 2007 Fortæller U/Kort fiktion
O'Horten 2007 Fru Thøgersen U/Spillefilm
Walter & Virginia 2006 Virginia U/Spillefilm
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Sange fra baggrunden 2006 Marias mor DK/Spillefilm
Nanny McPhee - den fortryllende barnepige 2005 Tante Adelaide U/Spillefilm
Ørnen 2004 Thea Nellemann Tv-serie
Arven 2003 Annelise DK/Spillefilm
Ballerina 2002 Fortæller DK/Kort fiktion
Karlsson på taget 2002 Frk. Bock U/Spillefilm
Kokken 2002 Posedame DK/Kort fiktion
Arsenik og gamle kniplinger 2002 Abby Tv-film
Livshunger 2002 Medvirkende Tv-serie
Sofies hjerte 2001 Bedstemor DK/Kort fiktion
Magnus og Myggen 2001 Fortæller Tv-serie
En kort en lang 2001 Bine DK/Spillefilm
Grev Axel 2001 Baronesse Gjerløv DK/Spillefilm
Her i nærheden 2000 Fru Nielsen DK/Spillefilm
Hjælp! Jeg er en fisk 2000 Tante Anna DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Ella Davidsen Tv-serie
Rejseholdet 2000 Bibi Tv-serie
Tut & Tone 1999 Tante Tut DK/Kort fiktion
Manden som ikke ville dø 1999 Helene Lorentzen DK/Spillefilm
Sandhedens hævn 1999 Sabina Tv-film
Husets ære 1999 Viggos mor U/Spillefilm
H.C. Andersen og den skæve skygge 1998 Moderen DK/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Mulan 1998 Bedstemor Fa U/Spillefilm
Sekten 1997 Monas kommende svigermor DK/Spillefilm
Riget II 1997 Rigmor Mortensen DK/Spillefilm
Hamsun 1996 Marie Hamsun DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Johanne-Louise Heiberg Tv-serie
Pensionat Oskar 1995 Hjørdis U/Spillefilm
De skrå brædder 1995 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Pocahontas 1995 Bedstemor Piletræ U/Spillefilm
Babe - den kække gris 1995 Stemme U/Spillefilm
I Lars von Triers rige - en mand og hans tv-serie 1994 Sig selv Tv-dokumentar
Alle tiders jul 1994 Medvirkende Tv-serie
Riget 1994 Rigmor Mortensen DK/Spillefilm
Fra Brandes til Rifbjerg 1993 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det bli'r i familien 1993 Lilli DK/Spillefilm
Guds gøgler - et portræt af Sam Besekow 1992 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Sofie 1992 Frederikke, Sofies mor DK/Spillefilm
Den gode vilje 1992 Medvirkende U/Spillefilm
Freud flytter hjemmefra 1991 Rosha, Angeliques mor U/Spillefilm
Smykketyven 1990 Rut U/Spillefilm
Kiki - den lille heks 1989 Gammel dame U/Spillefilm
Dansen med Regitze 1989 Regitze DK/Spillefilm
Walter og Carlo i Amerika 1989 Flora Nymann, chefens kone DK/Spillefilm
Århus by Night 1989 Frederiks mor DK/Spillefilm
Falsk forår 1988 Elisabeth Tv-film
Ved vejen 1988 Frk. Jensen, lærerinde DK/Spillefilm
Babettes gæstebud 1987 Fortællerstemme DK/Spillefilm
Hip hip hurra 1987 Henny Brodersen U/Spillefilm
Når vinden blæser 1986 Stemme U/Spillefilm
Oviri 1986 Judiths mor DK/Spillefilm
Ude på noget 1984 Ruth Tv-serie
Kreditorer 1982 Medvirkende Tv-film
Udvikling 1982 Marianne Steengaard Tv-serie
Pengene eller livet 1982 Ellen Worm, Claus' tidligere kone DK/Spillefilm
Den ubetænksomme elsker 1982 Helena, Sannas mor DK/Spillefilm
Helligtrekongersaften 1981 Medvirkende Tv-film
Ulvetid 1981 Anna DK/Spillefilm
Kvindesind 1980 Bente, Lenes veninde DK/Spillefilm
Verden er fuld af børn 1980 Annemarie, servitrice DK/Spillefilm
Danmark er lukket 1980 Akademiker DK/Spillefilm
Undskyld vi er her 1980 Sekretær DK/Spillefilm
Elskeren 1979 Medvirkende DK/Kort fiktion
Sanct Hansaften-spil 1979 Værtinden Tv-film
Charly og Steffen 1979 Helle, Steffens mor DK/Spillefilm
Rend mig i traditionerne 1979 Sygeplejerske DK/Spillefilm
Tribadernes nat 1978 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 Ingeborg Tv-serie
Mig og Charly 1978 Helle, Steffens mor DK/Spillefilm
Tre søstre 1977 Medvirkende Tv-film
Historien om en moder 1977 Moderen DK/Kort fiktion
Louises hus 1977 Louise Tv-film
Hærværk 1977 Krygers kone DK/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Skuespiller DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Madame Natasha DK/Spillefilm
Figaros bryllup 1976 Medvirkende Tv-film
Den korte sommer 1976 Kirsten DK/Spillefilm
Bertram og Lisa 1975 Lisa Tv-film
Kun sandheden 1975 Ilse Brehmer DK/Spillefilm
Det gode og det onde 1975 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Faderen 1974 Laura Tv-film
Et dukkehjem 1974 Nora Tv-film
Gamle dage 1974 Anna Tv-film
Misantropen 1974 Célimène Tv-film
Det lykkelige skibbrud 1974 Pernille Tv-film
Den stundesløse 1973 Pernille Tv-film
Den levende vare 1972 Lisa Tv-film
Solens børn 1972 Elena Tv-film
Næsehornet 1972 Daisy Tv-film
Sejle op ad åen 1972 Aase Tv-film
Nattens frelse 1971 Wish Luck Tv-film
Ballade på Christianshavn 1971 Frk. Hansen DK/Spillefilm
Alt, hvad jeg ejer, får jeg igen 1970 Ellinor Tv-film
Værelset 1970 Eva Tv-film
Amour 1970 Kvinde i rammehistorien/Elisa DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Embla DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Frida, kokkepige DK/Spillefilm
Pelikanen 1969 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden på spanden 1969 Bodil, socialrådgiver DK/Spillefilm
Damernes ven 1969 Afdøde Jonsens elskerinde DK/Spillefilm
Det er så synd for farmand 1968 Ulla Lind, sekretær DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Bodil, Thorsens kone DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Bitten DK/Spillefilm
Elsk... din næste 1967 Brit, Svens 'problem' DK/Spillefilm
Jeg søger en mand 1966 Barbara Schönfelder U/Spillefilm
Flagermusen 1966 Adele, Rosalindes kammerpige DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Caroline, Justs stedtante DK/Spillefilm
Sytten 1965 Vibeke DK/Spillefilm
Flådens friske fyre 1965 Hanne, Knuds søster DK/Spillefilm
Pigen og millionæren 1965 Kvinde på gaden DK/Spillefilm
Majorens oppasser 1964 Thomas' mor DK/Spillefilm
Tre piger i Paris 1963 Hanne DK/Spillefilm
Sekstet 1963 Lena, Peters veninde DK/Spillefilm
Hvis lille pige er du? 1963 Eva DK/Spillefilm
Pigen og pressefotografen 1963 Pigen DK/Spillefilm
Dronningens vagtmester 1963 Inger, Ibs kæreste DK/Spillefilm
Måske 1962 Elin Tv-film
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Marianne Borg DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Rikki DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Ida, Jacobs datter DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Pastorinde Edith Ibenholdt DK/Spillefilm
Oskar 1962 Eva Hansen DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Tony DK/Spillefilm
Den grønne elevator 1961 Ellinor, Hans' kone DK/Spillefilm
Landsbylægen 1961 Grethe DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Irene DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Inger, Ibs kæreste DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Elisabeth Tv-film
Flemming på kostskole 1961 Frk. Birk DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Eva Thygesen DK/Spillefilm
Frihedens pris 1960 Lis, prolog DK/Spillefilm
Baronessen fra benzintanken 1960 Anne DK/Spillefilm
Sandhedens hævn 1960 Medvirkende Tv-film
Apollon fra Bellac 1960 Agnès Tv-film
Forår i Rosenborg Have 1960 Medvirkende Tv-film
Flemming og Kvik 1960 Frk. Birk, vikar DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Marianne, Jens' kone DK/Spillefilm
3 må man være 1959 Kate Halling DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Laura, Lohmans niece DK/Spillefilm
Intrigerne 1959 Medvirkende Tv-film
Ballade på Bullerborg 1959 Pia Hannibald Jensen, Hannibalds datter DK/Spillefilm
Helte 1958 Medvirkende Tv-film
Don Ferdinand 1958 Medvirkende Tv-film
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Hanne DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Anne Marie, Valdemars søster DK/Spillefilm
Aprilsnarrene 1958 Medvirkende Tv-film
Det lille hotel 1958 Birthe, Sylvias datter, køkkenpige DK/Spillefilm
Bundfald 1957 Else DK/Spillefilm
Skovridergaarden 1957 Eva Lund DK/Spillefilm
Soldaterløjer 1957 Medvirkende Tv-film
Ung leg 1956 Helle DK/Spillefilm
Lady og vagabonden 1955 Lady (1955-vers.) U/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Kvindelige Skuespillere 2001 Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2001 Her i nærheden
Bedste Kvindelige Birolle 2004 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2004 Arven
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.