enda

Hella Joof

(1962 - )

Skuespiller og instruktør. Født 1/11 1962. Uddannet på Odense Teaters elevskole i 1990.

Hella Joof slog sammen med kollegaen Peter Frödin igennem med DR-børneprogrammet 'Bullerfnis' (1990-92) efterfulgt af børneserierne 'Far, mor & Blyp' (1996-97) og 'Blyppernes første år' (1999).

Sammen med Peter Frödin, Paprika Steen og Martin Brygmann dannede hun den musikalsk-satiriske teatergruppe Guds Blinde Øje, som senere blev til Lex og Klatten og, uden Steen, Det brune Punktum og stod bag adskillige forestillinger, tv-shows og cd-udgivelser.

Som filmskuespiller har hun primært spillet komiske biroller: Den sjove kæreste i Thomas Vinterbergs 'De største helte' (1996), den rå politikvinde Hell i Wikke & Rasmussens 'Hannibal & Jerry' (1997) og overkorrekt adoptionssagsbehandler i Susanna Biers 'Den eneste ene' (1999).

Samfundssatire og selvironi i forhold til bl.a. kønsroller, etniske minoriteter, medier og kulturliv kendetegner både hendes optrædener som skuespiller og komiker og værker som instruktør.

Joof spillefilmdebuterede med den romantiske komedie 'En kort en lang' (2001), der var et stort publikumshit, ligesom opfølgerne 'Oh Happy Day' (2004), 'Fidibus' (2006), 'Sover Dolly på ryggen' (2012), 'All Inclusive' (2014) og 'Happy Ending' (2018). Film, der blander bred komik med en alvorlig kerne om relationer og tidstypiske problematikker som seksualitet, moderne familieformer og skilsmisse.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Det sorte kapitel 2019 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Happy ending 2018 Instruktion DK/Spillefilm
Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn 2018 Moren DK/Spillefilm
Bedre skilt end aldrig 2016 Instruktion Tv-serie
Fra kolonimagt til kolonihavemagt 2015 Medvirkende Tv-serie
All Inclusive 2014 Instruktion DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Skolepsykolog Tv-serie
Woolfert 2013 Stemme DK/Kort fiktion
Sover Dolly på ryggen? 2012 Instruktion DK/Spillefilm
Talenttyven 2012 Medvirkende DK/Spillefilm
Anstalten 2011 Instruktion, Sonja Tv-serie
Sammys store eventyr 2010 Rita U/Spillefilm
Se min kjole 2009 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Album 2008 Instruktion Tv-serie
Linas hemmelige bog 2007 Instruktion U/Spillefilm
Fidibus 2006 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Den grimme ælling og mig 2006 Doris DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Sarahs klient Tv-serie
Rene hjerter 2006 Executive producer DK/Spillefilm
Oh Happy Day 2004 Instruktion DK/Spillefilm
Normalerweize 2004 Medvirkende Tv-serie
En som Hodder 2003 Skolepsykolog DK/Spillefilm
Humørkortstativsælgerens søn 2002 Bolette, hans eks-kæreste DK/Spillefilm
En kort en lang 2001 Instruktion DK/Spillefilm
Blyppernes første år 1999 Vivi Tv-serie
Constance 1999 Constances stemme DK/Spillefilm
Den eneste ene 1999 Dame fra adoptionsnævnet DK/Spillefilm
Mimi og madammerne 1998 Pernille DK/Spillefilm
Valgaften 1998 Kvinde DK/Kort fiktion
Sinans bryllup 1997 Puk DK/Kort fiktion
Hannibal & Jerry 1997 Hell, politidame DK/Spillefilm
Far, mor og Blyp 1996 Medvirkende Tv-serie
De største helte 1996 Eva DK/Spillefilm
Stormfulde hjerter 1994 Medvirkende Tv-film
Snøvsen ta'r springet 1994 Ditte DK/Spillefilm
Gennem lydmuren 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bullerfnis 1990 Medvirkende Tv-serie

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Speciel Pris, Bedste Filmstil 2002 Moscow Int. Film Festival 2002 kort en lang
Robert, Bedste Mandlige Birolle 2002 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2002 kort en lang
Robert, Bedste Film (Publikumspris) 2002 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2002 kort en lang
Robert, Bedste Lyd 2002 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2002 kort en lang
Robert, Bedste sang "Vent på mig" 2002 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2002 kort en lang
Special Jury Award for Best Performance 2013 New York Friars Club Comedy Film Festival 2013 Sover Dolly på ryggen?
Bedste Kvindelige Hovedrolle 2015 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2015 All Inclusive
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Hamburg FilmFest GmbH 2015-10-01 All Inclusive
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2014-08-16 All Inclusive
Tallinn Black Nights Film Festival 2013-11-15 Sover Dolly på ryggen?
Moscow - Royal Danish Embassy 2013-05-29 Sover Dolly på ryggen?
New York Friars Club Comedy Film Festival 2013-04-01 Sover Dolly på ryggen?
Göteborg International Film Festival 2013-01-25 Sover Dolly på ryggen?
Cinemateket 2010-12-05 Oh Happy Day
Oulu Int. Children's Film Festival 2010-11-15 Se min kjole
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2010-05-30 Se min kjole
Kristiansand International Children's Film Festival 2010-04-27 Se min kjole
Tallinn Black Nights Film Festival 2009-11-27 Se min kjole
Hamburg FilmFest GmbH 2009-09-24 Se min kjole
Distributørvisning 2009-09-24 Se min kjole
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2009-08-20 Se min kjole
Sofia EU Film Festival 2008-05-22 Fidibus
Tokyo EU Film Days 2007-05-01 Oh Happy Day
Göteborg International Film Festival 2007-01-26 Fidibus
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Oh Happy Day
Copenhagen International Film Festival 2006-09-21 Fidibus
Sao Paulo Int. Film Festival 2005-10-21 Oh Happy Day
Aichi International Women's Film Festival 2005-09-07 Oh Happy Day
Brussels Film Festival 2005-07-01 Oh Happy Day
Moscow Int. Film Festival 2005-06-17 Oh Happy Day
New York Scandinavian House 2005-05-01 Oh Happy Day
Singapore International Film Festival 2005-04-15 Oh Happy Day
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 2005-03-31 Oh Happy Day
Cinemateket 2004-11-17 kort en lang
Lübeck, Nordische Filmtage 2004-11-04 Oh Happy Day
New York Scandinavian House 2004-10-12 kort en lang
Milan MIFED 2004-10-06 Oh Happy Day
Hamburg FilmFest GmbH 2004-09-23 Oh Happy Day
BUSTER 2004-09-06 Oh Happy Day
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Oh Happy Day
Copenhagen International Film Festival 2004-08-19 Oh Happy Day
Locarno, Festival internazionale del film 2004-08-04 Oh Happy Day
Amsterdam Pink Film Days 2003-12-18 kort en lang
Washington DC's Int. Gay & Lesbian F.F. 2003-10-16 kort en lang
Tokyo International Lesbian and Gay Film Festival 2003-07-17 kort en lang
Cinemateket 2003-05-28 kort en lang
London Lesbian and Gay Film Festival 2003-04-03 kort en lang
Cleveland International Film Festival 2003-03-20 kort en lang
Aspen, US Comedy Arts Festival 2003-02-26 kort en lang
Palm Springs International Film Festival 2003-01-09 kort en lang
Braunschweig International Film Festival 2002-11-05 kort en lang
London The Dainsh Wave 2002-10-10 kort en lang
Ghent Flanders Int. Film Festival 2002-10-08 kort en lang
Curzon Soho 2002-10-01 kort en lang
Bradford Eurovision 2002-10-01 kort en lang
Montreal World Film Festival 2002-08-22 kort en lang
Moscow Int. Film Festival 2002-06-21 kort en lang
Cannes, Festival de 2002-05-15 kort en lang
Berlinale 2002-02-06 kort en lang
Göteborg International Film Festival 2002-01-25 kort en lang
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.