enda
Person

Hella Joof

(1962 – )

Skuespiller og instruktør. Født 1/11 1962. Uddannet på Odense Teaters elevskole i 1990.

Hella Joof slog sammen med kollegaen Peter Frödin igennem med DR-børneprogrammet ''Bullerfnis'' (1990-92) efterfulgt af børneserierne ''Far, mor & Blyp'' (1996-97) og ''Blyppernes første år'' (1999).

Sammen med Peter Frödin, Paprika Steen og Martin Brygmann dannede hun den musikalsk-satiriske teatergruppe Guds Blinde Øje, som senere blev til Lex og Klatten og, uden Steen, Det brune Punktum og stod bag adskillige forestillinger, tv-shows og cd-udgivelser.

Som filmskuespiller har hun primært spillet komiske biroller: Den sjove kæreste i Thomas Vinterbergs ''De største helte'' (1996), den rå politikvinde Hell i Wikke & Rasmussens ''Hannibal & Jerry'' (1997) og overkorrekt adoptionssagsbehandler i Susanna Biers ''Den eneste ene'' (1999).

Samfundssatire og selvironi i forhold til bl.a. kønsroller, etniske minoriteter, medier og kulturliv kendetegner både hendes optrædener som skuespiller og komiker og værker som instruktør.

Joof spillefilmdebuterede med den romantiske komedie ''En kort en lang'' (2001), der var et stort publikumshit, ligesom opfølgerne ''Oh Happy Day'' (2004), ''Fidibus'' (2006), ''Sover Dolly på ryggen'' (2012), ''All Inclusive'' (2014) og ''Happy Ending'' (2018). Film, der blander bred komik med en alvorlig kerne om relationer og tidstypiske problematikker som seksualitet, moderne familieformer og skilsmisse.
Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Meter i sekundet 2023 Instruktion DK/Spillefilm
Alle for fire 2022 Medvirkende DK/Spillefilm
Det sorte kapitel 2019 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Happy ending 2018 Instruktion DK/Spillefilm
Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn 2018 Moren DK/Spillefilm
Bedre skilt end aldrig 2016 Instruktion Tv-serie
Fra kolonimagt til kolonihavemagt 2015 Medvirkende Tv-serie
All Inclusive 2014 Instruktion DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Skolepsykolog Tv-serie
Woolfert 2013 Stemme DK/Kort fiktion
Sover Dolly på ryggen? 2012 Instruktion DK/Spillefilm
Talenttyven 2012 Medvirkende DK/Spillefilm
Anstalten 2011 Instruktion, Sonja Tv-serie
Sammys store eventyr 2010 Rita U/Spillefilm
Se min kjole 2009 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Album 2008 Instruktion Tv-serie
Linas hemmelige bog 2007 Instruktion U/Spillefilm
Fidibus 2006 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Den grimme ælling og mig 2006 Doris DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Sarahs klient Tv-serie
Rene hjerter 2006 Executive producer DK/Spillefilm
Oh Happy Day 2004 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Normalerweize 2004 Medvirkende Tv-serie
En som Hodder 2003 Skolepsykolog DK/Spillefilm
Humørkortstativsælgerens søn 2002 Bolette, hans eks-kæreste DK/Spillefilm
En kort en lang 2001 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Blyppernes første år 1999 Vivi Tv-serie
Constance 1999 Constances stemme DK/Spillefilm
Den eneste ene 1999 Dame fra adoptionsnævnet DK/Spillefilm
Mimi og madammerne 1998 Pernille DK/Spillefilm
Valgaften 1998 Kvinde DK/Kort fiktion
Sinans bryllup 1997 Puk DK/Kort fiktion
Hannibal & Jerry 1997 Hell, politidame DK/Spillefilm
Far, mor og Blyp 1996 Medvirkende Tv-serie
De største helte 1996 Eva DK/Spillefilm
Stormfulde hjerter 1994 Medvirkende Tv-film
Snøvsen ta''r springet 1994 Ditte DK/Spillefilm
Gennem lydmuren 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bullerfnis 1990 Medvirkende Tv-serie