enda

Henrik Koefoed

(1955 - )

Skuespiller. Født 25/11 1955.

Uddannet på Statens Teaterskole 1977-80. Omfattende teaterkarriere. Medlem af Ørkenens Sønner, der udover ham selv består af Niels Olsen, Søren Pilmark og Asger Reher og har optrådt med lavkomik og skønsang på Bellevue Teatret op gennem 90'erne.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans første filmrolle gav ham et gennembrud. Som den plagede gymnasie-elev David yder han langt den bedste præstation i Edward Flemings hårdt optrukne version af Leif Panduros nyklassiker "Rend mig i traditionerne" (1979) - en hvalpet yngling, der er rørende ligefrem og uskyldig også i sine aggressioner.


Rollen gav ros og megen omtale, men det var svære og svage år for dansk film omkring 1980, og mens Koefoeds teaterkarriere straks blomstrede, måtte han til tv for at indfri filmløfterne. Bille August bruger fremragende hans lidt flippede uskylds-type som den barnlige outsider Fritter i sin smukke tv-film "Maj" (1982). Og samme år er han den revolutionære Ivan i tv-udgaven af Albert Camus' "De retfærdige".


Men de heroiske roller ligger ikke umiddelbart for hans lidt specielle apparition med den store næse og de vagtsomme øjne, der let fyldes til randen af alle slags følelser. Han er Lille-Bentsen i Herman Bang-filmen "Ved vejen" (1988), men hænger ellers fast i Julekalender-roller og eftersynkroniseringer, indtil den gode karakterrolle endelig kommer i tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98), hvor han er vittig som snakkesalig hashhandler i afsnit 9,10 og 11 af serien - en ø-excentriker med forkærlighed for at læse op fra sit vildt prætentiøse romanmanuskript.


Han spiller desuden den forvirrede lottovinder, som i afsnit 29 af tv-serien "Taxa" (1997-99) skaffer Anders W. Berthelsens René en tur til Hamborg. Og i "Edderkoppen" (2000) er han - i en noget udvendig stil - den korrupte politimand Pedersen, der i desperation begår selvmord, da nettet strammes om ham. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den utrolige historie om den kæmpestore pære 2017 Borgmester J.B. DK/Spillefilm
The Boss Baby 2017 Fortæller U/Spillefilm
Den fremmede 2015 Tommys far DK/Kort fiktion
Minions 2015 Professor Flux U/Spillefilm
Æsketroldene 2014 Hr. Languedoc U/Spillefilm
Postmand Per - Filmen 2014 Wilfred Torden U/Spillefilm
1864 2014 Skolelærer Skarv Tv-serie
Smølferne 2 2013 Dydigsmølf U/Spillefilm
Otto er et næsehorn 2013 Folmer, Brandmand DK/Spillefilm
Ernest & Célestine 2012 Stemme U/Spillefilm
Tad Stones - Den fortabte eventyrer 2012 Freddy U/Spillefilm
Zambezia 2012 Mushana U/Spillefilm
Lille spejl på væggen der 2012 Gibbernak U/Spillefilm
Julestjerner 2012 Personalechefen Tv-serie
Thor - legenden fra Valhalla 2011 Sindri U/Spillefilm
Rango 2011 Merrymack U/Spillefilm
Happy feet 2 2011 Raul U/Spillefilm
Hund og kat imellem: Kitty Galores hævn 2010 Seamus U/Spillefilm
Olsen-banden på de bonede gulve 2010 Folketingsformanden DK/Spillefilm
Planet 51 2010 Tv-reporter (dansk version) U/Spillefilm
Arthur 3: De to verdener 2010 Dr. Sting U/Spillefilm
Peddersen og Findus: Glemligheder 2009 Henrik U/Spillefilm
Eventyret om Despero 2009 Boldo U/Spillefilm
Nat på museet 2 2009 Einstein U/Spillefilm
Niko og de flyvende rensdyr 2008 Springer, Hvirvel, Torden, Lynild m.fl. U/Spillefilm
Rejsen til Saturn 2008 Læge & alien forsker DK/Spillefilm
Den magiske legetøjsbutik 2007 Henning Vester U/Spillefilm
Surf's up 2007 Mikey Abromowitz U/Spillefilm
Emmalou 2006 Personalechef DK/Kort fiktion
Koslænget 2006 Muldyret Mogens U/Spillefilm
Peter Pedal 2006 Stemme U/Spillefilm
Skyllet væk 2006 Sid U/Spillefilm
Absalons hemmelighed 2006 Korleder Tv-serie
Far til fire - i stor stil! 2006 Landposten DK/Spillefilm
De tre musketerer 2006 Fortælleren DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Michael Tv-serie
Sandheden om Rødhætte 2005 Folmer Frølår U/Spillefilm
Walter og Trofast - Det store grøntsagskup 2005 Stemme U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 H.C. Andersen Tv-serie
Scooby-Doo 2 - Uhyrerne er løs 2004 Patrick U/Spillefilm
Garfield: The movie 2004 Persnikitty U/Spillefilm
Brødre 2004 Bartender DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Radioforhandler Johansen Tv-serie
Looney Tunes - Back in Action 2003 Daffy And U/Spillefilm
Find Nemo 2003 Anker U/Spillefilm
En vild familie 2002 Nicolas U/Spillefilm
Asterix & Obelix - Mission Kleopatra 2002 Julius Cæsar i dansk version U/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Henning Tv-serie
Storm P. opfindelser 2001 Speaker DK/Dokumentarfilm
Halleluja 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et juleeventyr 2001 Stemme U/Spillefilm
Rollinger i Paris 2000 Stemme U/Spillefilm
Gråvejr 2000 Jørgen DK/Kort fiktion
Den vægelsindede 2000 Frands Sparenborg Tv-film
Titan A.E. 2000 Preed i dansk version U/Spillefilm
Pokémon 2 2000 Stemme U/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Pedersen Tv-serie
Rejseholdet 2000 Hansen Tv-serie
Ovartaci - Kunstner på psykiatrisk hospital 1999 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sandhedens hævn 1999 Fortunio Tv-film
Stuart Little 1999 Røde/Cornelius U/Spillefilm
Babar: Elefanternes konge 1999 Zéphir U/Spillefilm
Pinocchio i Hollywood 1998 Stemme DK/Dokumentarfilm
Det magiske sværd - Jagten på Camelot 1998 Garrett U/Spillefilm
Der var engang 1998 Ceremonimester Tv-film
Hanuman - Abernes Tempel 1998 Tom U/Spillefilm
Don Ranudo 1998 Landmand Tv-film
Olsen-bandens sidste stik 1998 Holm-Hansen DK/Spillefilm
Den lille havfrue 1998 Søhest U/Spillefilm
Disney's Flubber 1997 Professor Phillip Brainard U/Spillefilm
Svensk roulette 1997 Spilleren DK/Kort fiktion
TAXA 1997 Lottovinder Tv-serie
Krummernes jul 1996 Betjent Tv-serie
Verden er vaad og lys 1995 Medvirkende Tv-film
Hallo, det er jul 1995 Redaktør Jokumsen Tv-serie
Kan du fløjte, Johanna? 1994 Speaker U/Kort fiktion
At ha' eller ikke 1994 Medvirkende Tv-film
Snøvsen ta'r springet 1994 Kaninen Kurt DK/Spillefilm
Krummerne 3 - Fars gode idé 1994 Betjent 2 DK/Spillefilm
Løvernes konge 1994 Timon U/Spillefilm
Riget 1994 CT scanningslæge DK/Spillefilm
Jul i juleland 1993 Arvidsen Tv-serie
Bulldozer 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Eventyret om borgen bag tågen 1992 Stemme DK/Kort fiktion
Gøngehøvdingen 1992 Ulrik Kørbitz, kaptajn Tv-serie
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Betjent 2 DK/Spillefilm
Fædre og sønner 1991 Arkadij Kirsanov Tv-film
Nissebanden i Grønland 1989 Hansen Tv-serie
Station 13 1988 Jan Sørensen, politibetjent Tv-serie
Ved vejen 1988 Bentsen DK/Spillefilm
Rødtotterne og Tyrannos 1988 Skolelærer DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Mor er major 1985 Svendsen Tv-serie
Klitgården 1985 Kurt Tv-serie
Når engle elsker 1985 Engel DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Hugo Tv-serie
Kasimir og Karoline 1983 Samaritter Tv-film
De uanstændige 1983 Thomas' stemme DK/Spillefilm
De retfærdige 1982 Medvirkende Tv-film
Maj 1982 Fritter Tv-film
Opbrud inden døre 1982 Medvirkende Tv-film
Krigsdøtre 1981 Bo Tv-serie
Rend mig i traditionerne 1979 David Dechel DK/Spillefilm
Aristocats 1970 Roquefort (1994-versionen) U/Spillefilm
Lady og vagabonden 1955 Per (1997-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.