enda

Lars Simonsen

(1963 – )

Skuespiller. Født 19/9 1963.

Uddannet på Aarhus Teaters skuespillerskole 1986-90.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han debuterede med en af den slags perfekte præstationer, der kan kaste en skygge over hele den efterfølgende karriere. Lars Simonsen har revet sig fri af skyggen, men ikke uden besvær.


Hans følsomme teenager Erik, der i "Tro, håb og kærlighed" (1984) undertrykkes af Bent Mejdings forløjede far, har en knuget intensitet og et kejtet kropssprog, der giver smerten rørende sårbart nærvær. At Simonsen var næsten fire år for gammel til rollen blev rigeligt opvejet af hans drømmeriske og mærkeligt hudløse drengeudstråling.


Rollen som sensitiv yngling kunne han udfylde til fuldkommenhed, og efter en minirolle som gymnasieelev i "Den kroniske uskyld" (1985) er han genert søn i komedien "Når engle elsker" (1985) og endnu engang kuet søn hos Bille August i "Pelle Erobreren" (1986), hvor det er Buster Larsen, der destruerer hans unge kærlighed.


Nu var det på høje tid at komme ud af båsen som følsomt offer. Han gik fire år på Aarhus Teaters skuespillerskole og ses næste gang i en større birolle som digterspiren Keld i Morten Henriksens Besættelsesfilm "De nøgne træer" (1991). En god præstation, men igen en rørende fremstilling af et offer - den unge taber i kærlighed, der går ind i modstandsbevægelsen med personlig ulykke som hovedmotiv.


Et stort spring fremad mod mere modne figurer er hans kærlighedsbesatte præst Poul i Nils Malmros' historiske Færø-drama "Barbara" (1997), hvor han med sit blå, smertehærgede blik og et stramt drag om munden viser en sjælden evne til at overbevise om sin figurs åndelige konflikter og sjælelige dybde. Men som figuren er lagt op, slipper han ikke fri af en vis enstonighed i det lidelsesfulde.


Desværre låser Simonsen sig til en vis grad fast i det forpinte i sine to næste præstationer - som den idealiserede galning i Torben Skjødt Jensens "Manden som ikke ville dø" (1999) og som Julianes sindsnedbrudte, voldelige ægtemand i Jane Aamund-filmen "Klinkevals" (1999). Begge film med haltende personinstruktion, hvad der også præger Simonsens spil. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Kriger (oversigt) 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Kriger - Begravelsen 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Kriger - Testen 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Kriger - Afhøringen 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Kriger - Krigen 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Kriger - Rotten 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Kriger - Showdown 2018 Forsvarsminister Tv-serie
Bedrag 1 2016 Ulrik Skov Tv-serie
Hvor lyset kommer ind 2013 Medvirkende DK/Kort fiktion
Broen 2 2013 Jens Tv-serie
Broen 1 2011 Sebastian Tv-serie
Broderskab 2010 Faderen DK/Spillefilm
Ponyo på klippen ved havet 2009 Ponyos far U/Spillefilm
Mille 2009 Bilisten Tv-serie
Lærkevej 2009 Thomas Tv-serie
Dig og mig 2008 Mettes far DK/Spillefilm
Livvagterne 2008 Jørgen Friis Tv-serie
Forbrydelsen 2007 Peter Lassen Tv-serie
Rewind Tape 2006 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dommeren 2005 Arne Ploug DK/Spillefilm
Det levende slot 2004 Kålroe U/Spillefilm
Afgrunden 2003 Grigori Chmara DK/Spillefilm
Den talende muse 2003 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Frøernes spådom 2003 Hankat U/Spillefilm
Livsforsikringen 2002 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mit liv som Bent 2001 Frank Lands Tv-serie
Skjulte spor 2000 Carsten Hansen, Helenas eksmand Tv-serie
Manden som ikke ville dø 1999 Adrian Palmberg DK/Spillefilm
Klinkevals 1999 Simon DK/Spillefilm
Janes drøm 1999 Simon Berggren Tv-dokumentar
Barbara 1997 Hr. Poul DK/Spillefilm
Tøsepiger 1996 Michael DK/Spillefilm
Bella min Bella 1996 Bellas far DK/Spillefilm
Min elskede 1994 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den nye familie 1994 Medvirkende Tv-film
Mørklægning 1992 Boom Tv-serie
Blændet 1992 Medvirkende Tv-serie
Landsbyen 1991 Thomas Jonsen, advokat Tv-serie
Superdame 1991 Adam Tv-film
De nøgne træer 1991 Keld DK/Spillefilm
Pelle Erobreren 1987 Nils, Ole Køllers søn DK/Spillefilm
Jane Horney 1985 Jonas Tv-serie
Når engle elsker 1985 Fabrikantens søn DK/Spillefilm
Den kroniske uskyld 1985 Gymnasieelev DK/Spillefilm
Tro, håb og kærlighed 1984 Erik DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.