enda

Saga Studio

Saga Studio startede optagelserne til selskabets første spillefilm "Kriminalassistent Bloch" i maj 1943. Studiet havde til huse på Annettevej i Charlottenlund og var grundlagt af John Olsen (1888-1959).


John Olsen var en filmkøbmand af den gamle skole, som havde arbejdet sig op i filmbranchen. Hans første kontakt med filmbranchen var i London før 1. verdenskrig, hvor han fik ansættelse ved et filmstudie. I forbindelse med verdenskrigen vendte han tilbage til Danmark, hvor han begyndte at importere film fra England og USA. I starten af 1930’erne begyndte han selv at udleje film igennem sit nyoprettede filmudlejningsselskab Teatrenes Films-Kontor A/S, og fra 1933 begyndte han så småt også at producere film. Den første var "Den ny Husassistent" (1933), som var en dansk-svensk co-produktion. I 1936 var John Olsen med til at grundlægge ASA Film med studie i Lyngby. Frem til 1941 producerede han en række film på ASA sammen med bl.a. Lau Lauritzen og Henning Karmark.


John Olsen fik af staten tildelt bevilling til at bygge en stor Københavnsk premierebiograf. Det blev til Saga Teatret på Vesterbrogade, som åbnede i 1942. Samme år måtte John Olsen dog trække sig ud af ASA Film efter en konflikt med selskabets direktør Henning Karmark. John Olsen lod sig ikke slå ud og opbyggede sit eget Saga Studio på en villagrund i Charlottenlund. Dette foregik i et samarbejde med bl.a. tonemester Poul Bang (1905-1967) og filmfotografen Aage Wiltrup (1916-2003), der var John Olsens svigersøn. Poul Bang blev en vigtig del af Saga Studio, hvor han i mange år fungerede som produktionsleder, atelierchef og instruktør. En anden vigtig brik i den store succes, som Saga Studio opnåede i sin storhedstid i 1950’erne og starten af 1960’erne, var Annelise Reenberg ( 1919-1994). Hun var fotografassistent i Sagas tidligste år og avancerede siden til filmfotograf og i 1949 til instruktør. Annelise Reenberg skrev også manuskripterne til flere af Sagas mest elskede film. Ofte sammen med manuskriptforfatteren Paul Sarauw og John Olsen selv.


John Olsen døde 9. december 1959, men selskabet kørte videre som et aktieselskab Saga Film A/S ejet af enken Inger John Olsen (f.1890) og ledet af sønnen Flemming John Olsen (1923-1993), der var uddannet jurist. Sammen med Poul Bang og Annelise Reenberg drev han selskabet videre i en årrække. I 1965 opgav de studiet på Annettevej og flyttede sammen med Palladium Film i deres studier i Hellerup. Studiet på Annettevej blev revet ned og grunden bebygget med rækkehuse. Det der nu hedder Saga-parken.


Samarbejdet med Palladium varede ved indtil udgangen af 1970, hvor der skete store omvæltninger i Saga Film A/S. John Olsens enke blev købt ud af selskabet, som fortsatte i en konstellation ejet af Flemming John Olsen, Sven Borre (1918-2002) og Dirch Passer (1926-1980) m.fl. Fra 1971 overtog de sammen med flere andre Risby-studierne i Albertslund, hvor Saga-filmene i de følgende år blev optaget. I 1976 blev selskabet Saga Film A/S solgt til Shippingfirmaet Jensen & Larsen Chartering. Den sidste spillefilm, der kom ud under Saga-logoet var således Spøgelsestoget (1976) med Dirch Passer i hovedrollen. Shippingfirmaet producerede ikke film, men drev Sagas biografer og havde også del i Risby-studierne. Selskabet likviderede i 1982.


Litteratur: Paw Kåre Pedersen og Niels Jørgen Clement: Historien om Saga Studio – John Olsen tiden (2016).


NIELS JØRGEN CLEMENT OG PAW KÅRE PEDERSEN

Filmografi Priser
Titel År Funktion Category
Spøgelsestoget 1976 Production company DK/Spillefilm
Mafiaen - det er osse mig 1974 Production company DK/Spillefilm
Nøglehullet 1974 Production company DK/Spillefilm
På'en igen Amalie 1973 Production company DK/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Production company DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Production company DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Production company DK/Spillefilm
Midt i en jazztid 1969 Production company DK/Spillefilm
Ta' lidt solskin 1969 Production company DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Production company DK/Spillefilm
Jeg elsker blåt 1968 Production company DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 Production company DK/Spillefilm
Fantasterne 1967 Production company DK/Spillefilm
Smukke-Arne og Rosa 1967 Production company DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Production company DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Production company DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Production company DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Production company DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Production company DK/Spillefilm
Passer passer piger 1965 Production company DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Production company DK/Spillefilm
Alt for kvinden 1964 Production company DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Production company DK/Spillefilm
Peters landlov 1963 Production company DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 Production company DK/Spillefilm
Frøken Nitouche 1963 Production company DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Production company DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Production company DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Production company DK/Spillefilm
Journey to the Seventh Planet 1961 Production company U/Spillefilm
Reptilicus 1961 Production company U/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Production company DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Production company DK/Spillefilm
Baronessen fra benzintanken 1960 Production company DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Production company DK/Spillefilm
Onkel Bill fra New York 1959 Production company DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Production company DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Production company DK/Spillefilm
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Production company DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Production company DK/Spillefilm
Erik Scavenius 1958 Production company DK/Dokumentarfilm
Tre piger fra Jylland 1957 Production company DK/Spillefilm
Mig og min familie 1957 Production company DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Production company DK/Spillefilm
Kristiane af Marstal 1956 Production company DK/Spillefilm
Færgekroen 1956 Production company DK/Spillefilm
Bruden fra Dragstrup 1955 Production company DK/Spillefilm
Det var på Rundetårn 1955 Production company DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 Production company DK/Spillefilm
Rønne og Neksøs genopbygning 1954 Production company DK/Dokumentarfilm
Hendes store aften 1954 Production company DK/Spillefilm
Enlige mødre 1954 Production company DK/Dokumentarfilm
I kongens klæ'r 1954 Production company DK/Spillefilm
En borgerpligt 1953 Production company DK/Reklamefilm
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 Production company DK/Spillefilm
Ved Kongelunden 1953 Production company DK/Spillefilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Production company DK/Spillefilm
Rekrut 67 Petersen 1952 Production company DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Production company DK/Spillefilm
Lyntoget 1951 Production company DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Production company DK/Spillefilm
Fireogtyve timer 1951 Production company DK/Spillefilm
Historien om Hjortholm 1950 Production company DK/Spillefilm
Op og ned langs kysten 1950 Production company DK/Spillefilm
John og Irene 1949 Production company DK/Spillefilm
Det hændte i København 1949 Production company DK/Spillefilm
I de lyse Nætter 1948 Production company DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Production company DK/Spillefilm
Sikken en Nat 1947 Production company DK/Spillefilm
Soldaten og Jenny 1947 Production company DK/Spillefilm
Oktober-Roser 1946 Production company DK/Spillefilm
Op med lille Martha 1946 Production company DK/Spillefilm
Hollands børn 1946 Production company DK/Dokumentarfilm
Difteri 1946 Production company DK/Dokumentarfilm
Børn i Nød 1946 Production company DK/Dokumentarfilm
Da Freden kom til Danmark 1945 Production company DK/Dokumentarfilm
Bente gaar til sygeplejen 1945 Production company DK/Dokumentarfilm
En ny Dag gryer 1945 Production company DK/Spillefilm
Frihedskæmpere besætter B&W 1945 Production company Dokumentariske optagelser
Spurve under Taget 1944 Production company DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Production company DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1944 Production company DK/Spillefilm
Kriminalassistent Bloch 1943 Production company DK/Spillefilm
Med Leo Hansen paa Østgrønland 1935 Production company DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.