Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten + foredrag

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten + foredrag
En af de helt store attraktioner på de foregående to års Arabian Nights har været collager af arkivstumper fra filmens barndom i Mellemøsten – rejsefilm, ceremonier, dokumenter over hverdagsliv. Film, der samlet korrigerer forestillingen om, at Osmannerriget var på sammenbruddets rand i årene frem til det politiske kollaps i 1922. På mange opfordringer har vi sammensat et helt nyt program med glimt fra både Nordafrika, Nærorienten og Balkan i årene 1900-22, denne gang tilsat rytmer af den palæstinensisk-danske perkussionist Simona Abdallah (der har optrådt med bl.a. Natascha Atlas og Cheb Khaled) og kgl. oboist Henrik Goldschmidt, stifter af The Middle East Peace Orchestra.

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten

Stumfilmkoncert: Fra det gamle Mellemøsten
Instruktør:
En af de helt store attraktioner på de foregående to års Arabian Nights har været collager af arkivstumper fra filmens barndom i Mellemøsten – rejsefilm, ceremonier, dokumenter over hverdagsliv. Film, der samlet korrigerer forestillingen om, at Osmannerriget var på sammenbruddets rand i årene frem til det politiske kollaps i 1922.

På mange opfordringer har vi sammensat et helt nyt program med glimt fra både Nordafrika, Nærorienten og Balkan i årene 1900-22, denne gang tilsat rytmer af den palæstinensisk-danske perkussionist Simona Abdallah (der har optrådt med bl.a. Natascha Atlas og Cheb Khaled) og kgl. oboist Henrik Goldschmidt, stifter af The Middle East Peace Orchestra. Glæd dig: Det bliver en rejse for både sanserne og historiebevidstheden – tilsat et miks af arabiske og jødiske toner.

Inden filmen vil historiker Mogens Pelt fortælle om de tidlige films betydning for vores billede af det østlige middelhavs kulturhistorie. Mogens Pelt er lektor ved Saxo-Instituttet for Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin og har beskæftiget sin indgående med Osmannerrigets handels- og kulturhistorie.
Kendes ikke, 90 min.

Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Arabian Nights

Arabian Nights
Den arabiske verden fylder meget i medierne, men alt for ofte gennem billeder og historier, der reducerer landenes vidt forskellige demografier, kulturer og historiske baggrunde til en udflydende masse. Arabian Nights er en festival, der ønsker at sætte farver på paletten, give filmene kontekst gennem instruktørbesøg og formidle viden gennem særligt inviterede eksperter.

Der er åbningsfest med rap og Taybeh-øl den 19. august kl. 21-23, og flere debat-events end de nævnte vil komme til – følg med på cinemateket.dk og på Facebook-eventen Arabian Nights 2017.

Tak til vores samarbejdspartnere NASIM (Netværk af Studerende og Interesserede i Mellemøsten), Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, International Media Support og Dansk PEN.

Rasmus Brendstrup, Morten Mechlenborg Nørulf, Emma Yamina Sehili Wittendorff & Sepideh Heidaripour / Cinemateket
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 3-5 år, november (2)

22.11.2017Rita og Krokodille skal ud at samle kastanjer i skoven. Rita formaner Krokodille om at blive på stien, så han ikke farer vild. Da Rita ser et helt tæppe af glitrende kastanjer, glemmer hun alt om s...

Børnebiffen 4-6 år, november

22.11.2017Elsa har svært ved at falde i søvn. Heldigvis har hun tøjdyr, der kan fortælle en masse spændende historier. Harry Hamster fortæller historien om dengang, da han var verdens største detektiv og opk...

NAFF præsenterer: Løbefilm på det store lærred #1

22.11.2017"The Hard Way" er en opløftende og rørende historie om menneskets evne og drive til fortsat at gøre det, de elsker selv sent i livet. Bob Hayes på 89 år løber næsten hver eneste dag. Når han ikke l...

NAFF præsenterer: Løbefilm #2 The Unknown Runner

22.11.2017Se, hvordan det hele startede for en af verdens bedste løbere. "The Unknown Runner" er en historie om Geoffrey Kipsangs, den kenyanske langdistanceløber, vej mod løbekarrieren, der ikke blot bød på...

Den røde skildpadde

22.11.2017En skibbruden mand på en øde ø forsøger desperat at undslippe, indtil han en dag møder en mærkelig rød skildpadde, som kommer til at ændre hans liv. En besnærende poetisk og dialogløs animationsfil...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412