Lars Knutzon

/F. 1941

Skuespiller, instruktør. Født 1/10 1941. Søn af teaterinstruktør Per Knutzon (1897-1948) og kabaret- og visesanger Lulu Ziegler (1903-73). Far til dramatikeren Line Knutzon.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1965-67. Omfattende scenekarriere med engagementer på skiftende teatre og en del revyoptræden. 1993-95 direktør for ABC-Teatret.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han begyndte på toppen. Hans første filminstruktør var Carl Th. Dreyer, der valgte ham til at fremstille den student, der holder hyldest-tale til Ebbe Rodes forfatter i "Gertrud" (1964). En lille, men ikke helt negligérbar rolle, som han løser kompetent.

Siden har hans filmroller været spredt lidt tyndt ud over knap fire årtier, samtidig med, at han har udfoldet megen aktivitet på teatret, både som skuespiller, instruktør og en kort fatal periode som teaterdirektør. Hans rollefag på scenen har haft overvægt mod det komiske, muntre og satiriske, mens hans styrke på film og tv modsat har ligget i det realistiske og seriøse.

Selv om han hverken har umiddelbar statur til elskerfigurer eller indlysende udstråling som åndsmenneske, kan han være overbevisende i begge roller. Det ligger i den fasthed, friskhed og indre styrke, han kan projicere - også når han spiller svage figurer. Han har en replik, der kan hugge sig igennem vaghed, og samtidig en klar fornemmelse for billedmediets krav til koncis spillestil.

Efter småroller får han hovedrollen i dramaet "Hjerter er trumf" (1976) som hjertepatienten, der oplever identitetsopløsning, da han får indopereret et nyt hjerte. Her viser han først og fremmest soberhed i en svær rolle. Det samme gør han ikke i farcen "Kurt og Valde" (1983) som en tredjerangs, omrejsende skuespiller (i selskab med Arne Hansen) - hans bastante komik mangler charme. Den har han til gengæld som galleri-ejeren Hanne Uldals frigjorte elsker i Morten Henriksens tv-film "Gurli" (1984).

Han er - ikke særligt mindeværdigt - jævn Vestkyst-fisker i Linda Wendels "Lykken er en underlig fisk" (1989) og med mere tæft kynikeren Kjeldsen i tv-serien "Landsbyen" (1991). Derpå kommer en af hans bedste roller: forfatteren og arkitekten Poul Henningsen i tv-serien "Kald mig Liva" (1992) med Ulla Henningsen. En svær opgave i betragtning af forgudelsen af PH. Men han spiller med en suveræn frækhed og lynende skarphed og illuderer perfekt både som Livas betænksomme ven og som åndelig gadedreng i datidens teatermiljø.

Præstationen førte mest til roller i farcer og børnefilm, indtil han igen kan trække på sit format og sin autoritet i birollen som redaktøren i "Kun en pige" (1994). Anden halvdel af 1990'erne har kun budt på små roller, bortset fra den godgørende rigmand Bentzon i tv-serien "Taxa" (1997-99), der under alkoholafvænning bliver gode venner med John Hahn-Petersens Verner og gør langstrakt kur til Margrthe Koytus Lizzie. Lidt af en ønsketænkt folkekomediefigur, men forsvaret med Knutzons skæve smil - og især charmerende i samspillet med Koytu. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Michael Moritzen: Respekt: Elleve samtaler om at være skuespiller (2011).

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Du forsvinder 2017 Laust Saxtorph DK/Spillefilm
Tinkas juleeventyr 2017 Medvirkende Tv-serie
Den perfekte middag 2014 Morten DK/Kort fiktion
Sangen fra havet 2014 Stemme U/Spillefilm
Peddersen & Findus - Den lille drillepind 2014 Stemme U/Spillefilm
Tidsrejsen 2014 Alfred Tv-serie
Det grå guld 2013 Holger DK/Spillefilm
MGP Missionen 2013 Magnus/Morfar DK/Spillefilm
Borgen 3 2013 Bent Sejrø Tv-serie
Brendan og hemmelighedernes bog 2012 Stemme U/Spillefilm
Otto er et næsehorn 2012 Stemme DK/Spillefilm
Lille spejl på væggen der, eventyret om Snehvide 2012 Stemme U/Spillefilm
Rango 2011 Stemme U/Spillefilm
Arthurs Julegaveræs 2011 Stemme U/Spillefilm
Borgen 2 2011 Bent Sejrø Tv-serie
Toy story 3 2010 Stemme U/Spillefilm
Arthur 3 - De to verdener 2010 Stemme U/Spillefilm
Med lukkede øjne 2010 Per DK/Spillefilm
Borgen 1 2010 Bent Sejrø Tv-serie
Peddersen og Findus: Glemligheder 2009 Stemme U/Spillefilm
Dinosaurs Will Die 2009 Esben DK/Kort fiktion
Prut og Pølle - jagten på far 2009 Pølles far Tv-serie
Horton og støvfolket Hvem 2008 Stemme U/Spillefilm
Livvagterne 2008 Preben Pedersen Tv-serie
Karlas kabale 2007 Knud DK/Spillefilm
Happy Feet 2006 Stemme U/Spillefilm
Arthur og minimoyserne 2006 Stemme U/Spillefilm
Fartstriber 2005 Stemme U/Spillefilm
Peddersen & Findus 3 - Nissemaskinen 2005 Stemme U/Spillefilm
Tigerbrødre 2004 Stemme U/Spillefilm
De frygtløse - The muuhvie 2004 Stemme U/Spillefilm
Oh Happy Day 2004 Sven DK/Spillefilm
Stor ståhaj 2004 Stemme U/Spillefilm
Krøniken 2004 Sko-Frandsen Tv-serie
Arsenik og gamle kniplinger 2002 Instruktion Tv-film
Atlantis: Det forsvundne rige 2001 Stemme U/Spillefilm
En kort en lang 2001 Finn DK/Spillefilm
Peddersen & Findus - Fornemt besøg 2000 Stemme U/Spillefilm
Jul på Kronborg 2000 Borgmester Tv-serie
Manden som ikke ville dø 1999 Andersen DK/Spillefilm
Peddersen & Findus - Det kattens år 1999 Stemme U/Spillefilm
Toast 1999 Thomas Gregersen Tv-serie
Albert 1998 Chauffør DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Produktionsleder DK/Spillefilm
Ørnens øje 1997 Køkkenmester DK/Spillefilm
TAXA 1997 Bentzon Tv-serie
Herkules 1997 Stemme U/Spillefilm
Operation Negerkys 1996 Medvirkende Tv-serie
Bryggeren 1996 Franz Djørup som ældre Tv-serie
Jeg ville ønske for dig... 1995 Fortæller Tv-serie
Kun en pige 1995 I. A. Hansen DK/Spillefilm
Alle tiders nisse 1995 Medvirkende Tv-serie
Snøvsen ta'r springet 1994 Cirkusdirektør Frederico DK/Spillefilm
En kærlig omstigning 1994 Ib Tv-film
Viktor og Viktoria 1993 Medvirkende DK/Spillefilm
Den sidste færge 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hjælp - min datter vil giftes 1993 Peter, autoophugger DK/Spillefilm
Kald mig Liva 1992 Poul Henningsen, forfatter Tv-serie
Landsbyen 1991 Arne Kjeldsen, borgmester Tv-serie
Parløb 1990 George Hansen Tv-serie
Jul i den gamle trædemølle 1990 Instruktion Tv-serie
Dr. Dip 1990 Max Krarup Tv-serie
Lykken er en underlig fisk 1989 Christian, hendes stedfar DK/Spillefilm
I Wonder Who's Kissing You Now? 1989 Doktor Lund DK/Spillefilm
Skattekortet 1988 Doven-Lars Tv-serie
Ludo 1985 Tom Tv-serie
Klitgården 1985 Albert Tv-serie
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Nissebanden 1984 Skipper Tv-serie
Ude på noget 1984 Eskimo Tv-serie
Kurt og Valde 1983 Kurt Karlsen DK/Spillefilm
Med Lille Klas i kufferten 1983 En hotelgæst U/Spillefilm
Afbrudt møde 1982 Jesper Vissing Tv-film
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
En kærlighedshistorie fra provinsen 1982 Medvirkende Tv-film
Mændenes forbund 1981 Medvirkende Tv-film
Stalten Mette 1981 Gøgler Tv-film
Dansk naturgas 1981 Medvirkende Tv-serie
Verden er fuld af børn 1980 Forfatter DK/Spillefilm
Vores år 1980 Medvirkende Tv-serie
Strejferne 1980 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Poppe Tv-film
Frikendt 1978 Arbejdernes formand DK/Kort fiktion
Ret beset 1978 Instruktion Tv-serie
Hjerter er trumf 1976 Verner Nielsen DK/Spillefilm
John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner 1976 Lærer Tv-serie
Smølferne og den fortryllede fløjte 1976 Stemme U/Spillefilm
Det gode og det onde 1975 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
En landsbydegns dagbog 1975 Morten Tv-film
Spild og service 1975 Medvirkende Tv-film
Stykvis 1974 Medvirkende Tv-serie
Privatlivets fred 1973 Medvirkende Tv-film
Højt spil om tændstikker 1973 Medvirkende Tv-film
Her bor de gale 1973 Chris Tv-film
Bella 1970 Henrik Tv-film
Fange med eskorte 1970 Koskins Tv-film
Et godt liv 1970 Fabian Tv-film
Choices 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Den gale dansker 1969 Kedelig bankier DK/Spillefilm
Løftet I 1969 Medvirkende Tv-film
Ardele 1968 Medvirkende Tv-film
Jensen længe leve! 1965 2. bandit DK/Spillefilm
Gertrud 1964 Student DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 Klip DK/Spillefilm
Lille Lise Letpaataa 1924 Stemme DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412