Bent Mejding

/F. 1937

Skuespiller. Født 14/1 1937. Gift 1º i 1959 med skuespiller Susanne Theil-Jensen (1935-2006) - ægteskabet opløst, 2º med skuespiller Susse Wold (f. 1939).

Uddannet på Det ny Teater 1957-59, debuterede på Folketeatret i 1958. Startede Ungdommens teater i 1961, der siden fik til huse på Alléscenen, og fik sin instruktørdebut samme år. Var en kort overgang 1965-66 også leder af Gladsaxe Teater. Bent Mejding har gennem sin karriere, både som skuespiller og teaterleder/-iscenesætter, været utrolig produktiv, og hans virke er kendetegnet ved en høj grad af professionalisme. Han har sammen med sin hustru Susse Wold opført Noel Cowards "Privatliv" mere end 700 gange.

I 1991 kastede han sig med ildhu ud i arbejdet med at redde det lukningstruede Det ny Teater, hvor han var meddirektør indtil 1996.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han er først og fremmest kendt som et dynamisk teatermenneske i alle ordets betydninger. Film er kommet i anden række, men han greb de chancer, der kom og udviklede sig til en fremragende spiller på film.

Hans start var nærmest parodisk. Med sit kønne blonde dukkedrenge-udseende blev han anbragt i den romantiske helterolle, flere gange med ufrivilligt komisk resultat - som i farvefilm-debuten, den miserable "Mor skal giftes" (1958), hvor han ses sammen med en lige så lysende kornblond Henning Moritzen. Det er dansk camp - som også science fiction-monsteret "Reptilicus" (1961), et kæmpeflop (nu kultfilm), hvor Mejding kun gør sig til grin.

Han giver en kort forsmag på sin kunnen i karakterfaget som den feje, men nidkære kapellan i "Gøngehøvdingen" (1961), klart en af filmens bedste præstationer, men glider tilbage i selvparodien i Ib Henrik Cavling-filmen "April" (1963), hvor han udkonkurreres af Ove Sprogøe i kampen om Malene Schwartz' gunst.

I "Mor bag rattet" (1965), baseret på en Lise Nørgaard-roman, ses han igen i det karakterfag, hvor han hører hjemme - han har en ganske skæg birollepræstation som blatant bøsse. Hans film- og tv-optræden har siden været mere spredt, men sjældent uinteressant. Lidt større roller fik han i kriminalfilmene "Kun sandheden" (1975) og "Attentat" (1980), men begge film mislykkedes.

Det er som desperadoen Olafson i Leif Panduros og Palle Kjærulff-Schmidts tv-spil "Et godt liv" (1970), at en ny Mejding for alvor åbenbarer sig - følelsesintens og med alle nervetråde blottede. Men det er kun en birolle - i lighed med den frisindede præst i Hans Kirk-tvserien "Fiskerne" (1977). Og i "Olsen-banden ser rødt" (1974) er han uforglemmelig som Det Kgl. Kapels henrevne dirigent under bandens klassiske Elverhøj-indbrud.

En større rolle var nu nærliggende, og den kom med Jørgen Varnæs i "Matador", en figur, han synes født til at fremstille. Suverænt ubesværet smyger han sig ind i rollen som affabel playboy, med aristokratisk charme og elegance - undermineret af en karaktersvaghed, som han ikke gør irriterende, men mærkeligt tiltrækkende, som en forkælet guldfugls naturlige reaktionsmønster.

Det er stjernespil, og det samme format viser han i Bille Augusts "Tro, håb og kærlighed" (1984) som den dobbeltmoralske, dæmpet manipulerende tyran af en far for Lars Simonsens Erik. Men Mejding helliger sig derpå mest teater- og instruktionsarbejde, og opfølgningen bliver kun til en ret intetsigende rolle som provst og faderfigur i "Drengene fra Sankt Petri" (1991) og en ikke altid lige heldig melodramapræstation i Jon Bang Carlsens mislykkede tv-miniserie "Blændet" (1992).

Han har en af de største roller i den visuelt virtuose, historiske krimi-tvserie "Edderkoppen" (2000), hvor flere af de medvirkende overspiller. Selv ligger han på kanten af hysteriet i en meget følelsesbetonet tolkning af sin figur - den erfarne kriminalreporter H. C. Vissing, en af seriens bedst tegnede karakterer.

I "Blinkende lygter" (2000) er han Nikolaj Lie Kaas' blinde farfar i tilbagebliks-scenen til en traumatisk konfirmationsfest. Og i "Italiensk for begyndere" (2000) rammer han plet som den dybt neurotiske pastor Wredmand. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Bent Mejding: Mit liv som papegøje (2012).

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
1864 2014 Severin Tv-serie
Skytten 2013 Steen Birger Brask, direktør, Dan Oil DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Udenrigsminister J.H.E. Bernstorff DK/Spillefilm
Lykke 2011 Psykiater Tv-serie
Hannahs valg 2009 Judge Lars Andersen U/Spillefilm
Daisy Diamond 2007 Faderen DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Julias far DK/Spillefilm
Forbrydelsen 2007 Poul Bremer Tv-serie
Drømmen 2006 Inspektør Lindum Svendsen DK/Spillefilm
Brødre 2004 Henning DK/Spillefilm
Frøernes spådom 2003 Stemme U/Spillefilm
Asterix & Obelix - Mission Kleopatra 2002 Stemme U/Spillefilm
Ulvepigen Tinke 2002 Herremand og morfar DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Farfar DK/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Pastor Wredmann DK/Spillefilm
Peddersen & Findus - Fornemt besøg 2000 Stemme U/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Hans Christian Vissing Tv-serie
Rejseholdet 2000 Clemmensen Tv-serie
TAXA 1997 Christian Tv-serie
Babe - den kække gris 1995 Stemme U/Spillefilm
The julekalender 1993 Stemme Tv-serie
Gøngehøvdingen 1992 Oberst Sparre Tv-serie
Blændet 1992 Philip Dyrhuus Tv-serie
Rejsen til Amerika II - Fievel i det vilde vesten 1991 Stemme U/Spillefilm
Drengene fra Sankt Petri 1991 Pastor Balstrup DK/Spillefilm
Ingen kære mor 1985 Mogens Tv-film
Tro, håb og kærlighed 1984 Eriks far DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Advokat DK/Spillefilm
Udvikling 1982 Ole Henriksen Tv-serie
Een stor familie 1982 Instruktion Tv-serie
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Produktionsleder DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Produktionsleder DK/Spillefilm
Attentat 1980 Vicepolitikommissær Georg Hein DK/Spillefilm
Vores år 1980 Gregers Winkel Tv-serie
Matador 1978 Jørgen Varnæs Tv-serie
Fiskerne 1977 Pastor Brink Tv-serie
Eventyr på fodrejsen 1977 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden for full musikk 1976 Dirigenten U/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Dirigent DK/Spillefilm
Kun sandheden 1975 Jørgen Brehmer DK/Spillefilm
Viceværten 1971 Aston Tv-film
Et godt liv 1970 Olafsen Tv-film
Tintomara 1970 Regenten DK/Spillefilm
Hjemmet 1969 Medvirkende Tv-film
Mor bag rattet 1965 Karl v. Baumfeldt DK/Spillefilm
April 1963 Ioskue DK/Spillefilm
Lykkens musikanter 1962 Rolf Dagerman, søn af advokat Dagerman DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Kapellan Tange DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Mineingeniør Svend Alstrup U/Spillefilm
Domsafsigelsen 1961 Medvirkende Tv-film
En tur i byen 1961 Medvirkende Tv-film
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Mor skal giftes 1958 Carl, flyverløjtnant, gift med Eva DK/Spillefilm
Vis alle

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412