Medicinerer og diagnosticerer vi generelt for meget? Hvad kan man gøre for at sikre den enkelte patients behov tilgodeset? Kom til film- og debataften om diagnose-samfundet den 3. april med besøg af både filmskabere og fageksperter. Til at diskutere de to film har vi - foruden instruktørerne - inviteret Jimmi Nielsen, der er overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup, psykoterapeut og Sensetik-terapeut Gorm Lundshøj samt Peter Gøtzsche, der er professor, læge, statistiker og ivrig debattør.
Director: Wagma Khattak
Filmen handler om tvangsmedicinering i psykiatrien og er et stramt eksekveret rundbordsdrama i stil med Sidney Lumets klassiker ’12 vrede mænd’ og med en blanding af nye skuespillernavne og rutinerede kræfter som Lars Knutzon og Henrik Koefoed på rollelisten.
Michel (Behruz Banissi) er tvangstilbageholdt på Psykiatrisk Center Glostrup. Afdelingens overlæge har vurderet, at han skal tvangsmedicineres. Omkring bordet på et patientklagenævnsmøde bliver alle påstande mod Michel revurderet – og en stribe autoriteter er til stede. Hans tidligere socialpædagog Sarah beskylder ham for at have truet hende med en kniv. Hans mor Juliane slår fast, at ingen kan overleve Michels traumatiserende barndom uden at blive syg.
Filmen er baseret på flere virkelige cases og er fra flere sider blevet rost for sin realisme. Wagma Khattak er debuterende instruktør.
Appearances: Behruz Banissi, Henrik Kofoed, Lars Knutzon, Linda Laursen, Tine Rangan Thiesgaard, Al Agami, Maria Erwolter, Peter Oliver Hansen, Caspar Phillipson og Nina Aller Christrup
Danmark, 2018
DCP, 21 min.
Dansk tale
Tilladt for børn over 15 år
Director: Anahi Testa Pedersen
”For otte år siden blev jeg indlagt på en psykiatrisk afdeling i forbindelse med en skilsmisse. Her fik jeg en diagnose, som det senere hen har vist sig, at jeg ikke kan få slettet. Når man først har fået en diagnose, hænger man på den. I min optik har jeg aldrig fejlet det, de sagde, men var blot stresset og ked af det, hvilket er helt naturligt, når man er presset.”
Filminstruktør Anahi Testa Pedersen personlige oplevelse bragte hende sammen med læge Peter Gøtzsche, som er meget kritisk over for medicinalindustriens metoder og brugen af psykofarmaka i den vestlige verdens sundhedsvæsen. Anahi har selv prøvet at bruge psykofarmaka og har ligesom Peter Gøtzsche stærke holdninger til, hvad medicinen kan og især ikke kan.
Instruktør Anahi Testa Pedersen har lavet den personlige og polemiske film 'Diagnosing Psychiatry', der både er selvportræt og en dokumentarfilm om Gøtzsches forsøg på at rejse en debat. Filmen følger nogle af hans rejser og møder med presse og publikum over en fireårig periode.
Appearances: Anahi Testa Pedersen, Peter Gøtzsche,
Danmark, 2017
DCP, 78 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år