Cosmic Top Secret: Kalder alle agenter!

SPIL. ‘Cosmic Top Secret’ placerer dig midt i den sande historie om 'T' og om hendes families arbejde for den danske efterretningstjeneste under den kolde krig. Spillet udkommer til PC og Mac, iOS og Android den 15. november 2018.

Det nye computerspil ‘Cosmic Top Secret’, der har den danske titel ’Yderst hemmeligt’, er en selvbiografisk, fortælling om ’T’, der prøver at finde ud af, hvad hendes far arbejdede med for den danske efterretningstjeneste under den kolde krig. Gennem 6 levels indhenter spilleren efterretninger ved at følge efter Far, der dog har afgivet livsvarigt tavshedsløfte, som han har tænkt sig at holde.

Virkelighedens ’T’ hedder Trine Laier. Hun er instruktør og manuskriptforfatter på spillet, og det er hendes personlige historie, som det hele er bygget op omkring. 

Tavshedsløfter og aktindsigt

”Udviklingen af spillet og researcharbejdet gik hånd i hånd. Og undervejs opdagede jeg ting omkring mine forældre, jeg ikke anede,” siger Trine Laier.

Hendes far arbejdede for efterretningstjenesten under den kolde krig. I spillet viser det sig, at det gjorde hendes mor også. Mors arbejde var oven i købet langt mere hemmeligt stemplet end Fars.

”I starten, da jeg begyndte at interviewe mine forældre, var de begge afvisende grundet det tavshedsløfte, som de ikke under nogen omstændigheder ville bryde. Heller ikke over for mig,” fortæller Trine Laier.

For at få mere at vide søgte Trine Laier efterretningstjenesten om aktindsigt i sine forældres arbejde. Laiers forældre blev herefter indkaldt til et af-klassificeringsmøde, hvor det blev aftalt, hvad de kunne og ikke kunne tale om med andre.

”Hvad vil du vide?,” spurgte de herefter deres datter, der jo ikke en gang vidste, hvad hun ikke vidste og derfor knapt havde gjort sig forestillinger om, hvad hun gerne ville vide.

Researchen er dokumenteret og indgår i spillet. Det gør Trine Laiers adgang til dokumenter fra Rigsarkivet også. I spillet støder spilleren på blandt andet Cubakrisen og spionmissioner til Polen, der er tæt på at skabe en udenrigspolitisk krise for daværende Udenrigsminister Uffe Elleman-Jensen.

I flyverkorpset med mor og dronningen

Festivaler og priser

‘Cosmic Top Secret’ vandt i 2017 Doclab-prisen for bedste digitale fortælling ved den hollandske dokumentarfestival IDFA. 

I 2017 modtog spillet The Culture Award på IndieCade i Los Angeles.

Og i 2016 vandt ‘Cosmic Top Secret’ hovedprisen ved spilfestivalen A MAZE i Berlin. 
 

For at blive klogere på forholdene omkring Fars arbejde tager spilleren med på orienteringsløb med blandt andet tidligere medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Det er her ’T’ finder ud af, at hendes mor også arbejdede for Efterretningstjenesten. 

Nu lærer ’T’ at marchere med sin mor i Kvindeligt Flyverkorps, der også underviser Dronning Margrethe i militære discipliner som fx judo og skydning. Disse militære færdigheder må spilleren også mestre for at komme tættere på sandheden. 

”Spillet består af seks levels – og for hvert level bevæger man sig længere ind i spillets univers, efterhånden som mysteriet udfolder sig,” forklarer Trine Laier. 

"For hvert level bevæger man sig længere ind i spillets univers, efterhånden mysteriet udfolder sig, ” forklarer Trine Laier. Foto: Still fra 'Cosmic Top Secret'

En verden af hemmeligheder

‘Cosmic Top Secret’s visuelle stil er udviklet som en collage af pap og papir, hvor dokumentariske optagelser, af-klassificerede dokumenter og surrealistiske elementer samles i en kompleks spiloplevelse. I denne verden skal spilleren på bedste detektivmanér stykke den store, overordnede historie sammen ved at afsøge steder for spor og fragmenter, der åbner op for videre dele af spillet.

‘Cosmic Top Secret’ er instrueret af Trine Laier og produceret af Lise Saxtrup for Klassefilm med støtte fra Creative Europe samt manuskriptudviklingsstøtte fra New Danish Screen og produktionsstøtte fra Spilordningen ved Det Danske Filminstitut.


Hent 'Cosmic Top Secret'

'Cosmic Top Secret' udkommer til PC og Mac, iOS og Android den 15. november. 

Hent spillet på App Store, Google Play, SteamHumble Store eller Green Man Gaming.

SPILORDNINGEN

DFI's Spilordning støtter danske spil for at skabe bedre betingelser for realisering og udbredelse af originale danske spilprojekter med henblik på at bidrage til kvalitet og mangfoldighed i det danske udbud af digitale spil.

Spilordningen kan støtte udvikling, produktion og lancering af spil samt initiativer, der fremmer faglig udvikling i spilbranchen.

Læs mere om spilordningen