Danske film på tv i julen

PÅ TV. Jule-tv er ikke kun ’Die Hard’ og ’Love Actually’. Seerne kan også glæde sig til både ældre og nye danske spille- og dokumentarfilm, herunder en Oscar-aktuel titel. Få overblik over julens danske film på tv.

Tømmerflåden 

Marcus Lindeens svensk-danske dokumentar, der vandt hovedprisen på årets CPH:DOX, handler om de fem mænd og seks kvinder, der i 1973 drev tværs over Atlanterhavet på en flåde. Her skulle de tage del i et videnskabeligt eksperiment, der udforskede volden, aggressionen og seksualitetens sociologi i menneskelig adfærd. Selv om projektet blev kendt i pressen som The Sex Raft, var der ingen, som forudså det, der rent faktisk skete under den tre måneder lange rejse. 

Filmen vises 26. december kl 23.00 på DR2 og kan ses frem til den 20. februar på DR TV.


Skjold & Isabel

Emil Næsby Hansens dokumentar, der havde premiere på CPH:DOX, følger Skjold på 17 og Isabel på 18. De er ikke længere kærester, men har svært ved at give rigtigt slip. De bliver ved med at ses og er fortsat viklet ind i kærlige følelser, et stærkt venskab og tilbagevendende konflikter. Men hvad vil der ske, hvis Isabel gør alvor af at flytte alene til Barcelona?

Filmen vises den 22. december kl. 19.05 på DR3 og kan streames på DR TV indtil den 15. marts.


Julebrødrene

Instruktørerne Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen har fulgt tvillingebrødrene Benny og Brian, der kæmper ihærdigt for at realisere deres store drøm om at etablere et julemuseum i Sønderjylland. Deres fascination af alt, hvad der hører julen til, er kun blevet større i løbet af deres voksenliv, og trods en presset økonomi og indbyrdes uenigheder er de to iværksættere hele tiden i gang med nye tiltag til glæde for publikum og dem selv.

Filmen vises den 19. december kl. 20.35 på TV 2.


Emma og Julemanden – Jagten på elverdronningens hjerte 

Søren Frellesens julefilm handler om 11-årige Emma, en fantasifuld pige, der føler sig glemt af sin store familie. Emma elsker eventyrlige væsner, og da hun møder selveste Julemanden Nicolas og hans kone Julie, bliver det begyndelsen på en hæsblæsende rejse ind i Elverriget. Sammen skal de nemlig redde Nicolas og Julies nyfødte datter fra den forbitrede Elverdronning, som har forbudt kærlighed i Elverriget. 

Filmen vises den 21. december kl. 14.20 på TV 2.


Iqbal & superchippen 

Oliver Zahle har instrueret familiefilmen om Iqbal og Sille, der har boet dør om dør, siden de var små. Men gaden skal byfornyes, og det er uheldigvis Æselmand og Svinet, der står for projektet. For de to forbrydere er byggeprojektet i virkeligheden et skalkeskjul for at få fingrene i den olie, de har fundet under Blågårdsgade, og som kan gøre dem til milliardærer. For at undgå at skulle flytte væk fra hinanden må Iqbal og Sille nu tage kampen op mod Æselmand og Svinet og skaffe penge til at købe deres ejendom. 

Filmen vises den 21. december kl. 20.35 på TV 2.


ID:A 

I Christian E. Christiansens thriller vågner Aliena op ved en flod i Frankrig med et stort ar på maven og en taske med 2 millioner euro, men uden erindring om, hvad der er sket, eller hvem hun er. Da hun søger tilflugt i den nærmeste by, opdager hun, at hun bliver jagtet af mystiske mænd. Ved et tilfælde går det op for Aliena, at hendes accent er dansk, og hun beslutter sig for at tage til Danmark i håb om at genfinde sin identitet. 

Filmen vises den 21. december kl. 02.20 på TV 2.


Superclasico

I Ole Christian Madsens komedie, der blev shortlistet til Oscaruddelingen i 2012, er 40-årige Christian ved at gå på røven med sin vinforretning og har i det hele taget ikke styr på særlig meget. Hans kone Anna er skredet. Nu arbejder hun som succesrig fodboldagent og lever i sus og dus i Buenos Aires sammen med stjernespilleren Juan Diaz. En dag tager Christian en flyver til Buenos Aires med parrets 16-årige søn. Påskuddet er, at de skal skrive skilsmissepapirerne under sammen, men sandheden er, at han vil forsøge at vinde Anna tilbage.

Filmen vises den 21. december kl. 20 på DR2.


Olegs krig – en barndom i krigens skygge 

Simon Lereng Wilmonts prisbelønnede dokumentar, der netop er rykket tættere på en Oscarnominering, kommer helt tæt på 10-årige Oleg, der bor i det østlige Ukraine – en krigszone, der ofte genlyder af antiluftskyts og missilbombardementer. Til tider er disse lyde langt væk, men andre gange frygtindgydende tæt på. Mens mange har forladt det farlige område, er Oleg blevet tilbage sammen med sin bedstemor, som har taget ham til sig efter morens død. De har ikke andre steder at tage hen. 

Filmen vises den 25. december kl. 23 på DR2 og kan ses frem til den 27. februar på DR TV.


Otto er et næsehorn

Kenneth Kainz har instrueret animationsfilmen baseret på Ole Lund Kirkegaards klassiker om drengen Topper, som finder en gammel blyant, der viser sig at være magisk. Så da Topper tegner et næsehorn på tapetet hjemme i stuen, bliver det levende! Topper kalder næsehornet Otto og er meget begejstret for sit nye kæledyr. Han finder dog hurtigt ud af, at det ikke er helt nemt at bo i en lejlighed på 2. sal med et kæmpestort og sultent næsehorn, og snart er både viceværten, politimesteren og hele brandvæsnet efter Topper og Otto.

Filmen vises den 25. december kl. 11.15 på TV 2.


Iqbal & den hemmelige opskrift

I Tilde Harkamps familiefilm kommer Iqbal sammen med veninden Sille og lillebroren Tariq ved et uheld til at sprænge deres skole i luften. Nu vil to forbrydere have fat i opskriften på det tilfældigt hjemmebryggede sprængstof og sprænge Tivoli i luften. Tariq kan ikke præcist huske opskriften, så forbryderne kidnapper den nuttede lillebror Dindua. Jagten går nu ind for at befri Dindua og redde Tivoli – og det kræver samarbejde, mod og ikke mindst en masse fantasifulde idéer.

Filmen vises den 25. december kl. 12.35 på TV 2.


Far til fire på toppen

I Martin Miehe-Renards familiefilm lider Far af højdeskræk, og han er blevet tilbudt et nyt arbejde på 27. etage i et højhus. For at han ikke skal takke nej til jobbet, beslutter hans børn og onkel Anders at tage ham med til Norge og få kureret hans højdeskræk. Men det er ikke det eneste, de kommer til at kæmpe imod.

Filmen vises den 25. december kl. 19 på DR1.


Solkongen

I Tomas Villum Jensens komedie med Nikolaj Lie Kaas og Birthe Neumann scorer den unge arbejdsløse Tommy den ældre millionøse Susse. Hvad der startede som en klam fidus til at tjene hurtige penge, bliver snart til en kamp for den store kærlighed.

Filmen vises den 25. december kl. 22.55 på TV 2.


Noget i luften

Michael Asmussen har instrueret den romantiske komedie om Pernille, der altid har haft en særlig evne til at fornemme, når noget vil ske. Hun starter med hjælp fra sin veninde Sidsel som clairvoyant, og hendes første klient bliver den charmerende Daniel. Daniel er journalist og er gået undercover, da hans chef – og kommende svigerfar – har sat ham til at skrive en fup eller fakta-artikel om clairvoyance. For Daniel og Pernille bliver det kærlighed ved første blik. De opdager det bare ikke selv og har i øvrigt begge kærester. 

Filmen vises den 25. december kl. 00.25 på TV 2.


Gummi-T

Instrueret af Michael Hegner. Det er ikke let at være Ivan Olsen. Han får bank og buksevand af de store bøller, og da han kommer hjem til sin far, så får han skæld ud over, at han ikke er stærk og dygtig som Tarzan - nej, Ivan er kun en Gummi-Tarzan! Ivan vil så gerne gøre sin far glad, så han forsøger at være ligesom Tarzan, men først da Ivan møder en heks og får superkræfter for en enkelt dag, så er Ivans far tilfreds. Ivans far går i selvsving og praler vidt og bredt om sin søn, men da Ivans superkræfter ikke forsvinder som planlagt, så mærker Ivan, at det ikke er spor sjovt at skulle være så stærk og dygtig hele tiden.

Filmen vises den 26. december kl. 10.55 på TV 2.


Orla Frøsnapper

At være en af de små i byen er en udfordring i Peter Dodds filmatisering af Ole Lund Kirkegaards klassiker. Smeden, den stærke mand i cirkus og den gamle dame er alle voksne og meget i vejen for sjov og ballade. Men værst af dem alle er byens bølle, Orla Frøsnapper. Han er direkte farlig. Det kræver opfindsomhed at have det sjovt, hvis Orla Frøsnapper er i nærheden, og det kræver fantasi og handlekraft at slippe ud af hans klør. Det har drengen Victor til fulde!

Filmen vises den 26. december kl. 12.20 på TV 2.


Lykke-Per 

I Bille Augusts tv-serie efter Henrik Pontoppidans roman flytter Per væk fra det landlige Jylland, sin strenge opvækst i det stærkt religiøse hjem og sin patriarkalske præstefar. Han sætter sejl mod København for at studere til ingeniør og realisere et stort visionært og moderne energiprojekt, baseret på vind- og bølgeenergi. Trods al sit held og fremgang har Per svært ved at bryde båndene og slippe af med de sår, som hans strenge religiøse baggrund har givet ham, og han frygter, at han nu som voksen vil komme til at gentage farens adfærd. Filmen, skrevet af Bille August og Anders August, er den næstmest sete danske film i biograferne i år.

Første afsnit i serien vises den 26. december kl 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.


Skammerens datter

  I Kenneth Kainz' fantasyfilm har Dina, Skammerens Datter, til sin store fortrydelse arvet sin mors overnaturlige evner. Hun kan se direkte ind i andre menneskers sjæl og få dem til at skamme sig over alle de dårlige ting, de har gjort. Når den retmæssige arving til Fyrstetronen uretmæssigt anklages for en række horrible mord, lokkes Dinas mor til Dunark under falske forudsætninger, for at få ham til at bekende. Men da hun nægter at misbruge sine evner og få en uskyldig dømt, bliver hun taget til fange. Det er nu op til Dina at finde sandheden om mordene og snart hvirvles hun ind i et blodigt magtopgør med livet som indsats.

Filmen vises den 27. december kl. 16.55 på DR1.


Alle for én

Rasmus Heides komedie om fire charmerende drengerøve, der var de bedste barndomsvenner. Problemet er blot, at Martin er blevet politimand, mens Nikolaj, Ralf og Timo ikke altid kan finde ud af, hvad der er dit og mit - uanset om det er hurtige biler eller kærester. Da alle fire en dag er kommet godt og grundigt i klemme, tvinges de til at "lege" sammen som i de gamle dage.

Filmen vises den 27. december kl. 22.55 på TV 2.


Kvinderne i Gyldent Daggry 

Da partiledelsen fra Grækenlands højrenationale protestparti, Gyldent Daggry, bliver smidt i fængsel, må deres hustruer, døtre og mødre overtage den politiske kamp. Med helt eksklusiv adgang til et af de mest berygtede politiske partier i Europa følger Håvard Bustnes dokumentar de kvindelige familiemedlemmer til partiets øverste ledelse i deres kamp for at holde partiet i live, mens deres mænd, fædre og sønner sidder bag tremmer.

Filmen vises den 27. december kl 20 på DR2.


Min søsters børn og guldgraverne

Instrueret af Niels Nørløv Hansen. Min søsters børn opdager ved et tilfælde, at deres tipoldefar udvandrede som guldgraver til Canada, og at de stadigvæk har familie derovre. De kommer i kontakt med en grandtante, som inviterer dem på besøg. Det viser sig, at der er en historie om en gammel guldmine og et skattekort. Snart rammes børnene af guldfeber i jagten på skatten, som muligvis stadig ligger gemt i den gamle guldmine. På vej ud for at finde minen bliver de overrasket af Canadas vildnis, natur, dyrefauna og ikke mindst to forbryderiske guldgravere, som også vil have fat i skatten.

Filmen vises den 28. december kl 20.00 på TV 2.


Alle for to

I Rasmus Heides fortsættelse 'Alle for to' er de tidligere så uadskillelige Nikolai, Ralf og Timo blevet splittet af, at Nikolai har tilbragt et par år på statens regning. Da han kommer ud på prøve, vender han sit tidligere kriminelle liv ryggen og begynder som pædagogmedhjælper i en børnehave. Da Ralf og Timo så - imod alle odds - har succes med et kup, har de ikke længere brug for deres gamle ven. Men efter Nikolai har fået afslag på et lån til en ny lejlighed, lykkes det ham dog at overtale Ralf og Timo til at sætte deres kontante udbytte fra kuppet som sikkerhed for lejligheden. Men da bankdirektøren snyder dem og selv napper pengene, må de tre finde sammen igen, få hævn over bankbanditten og skaffe pengene tilbage.

Filmen vises den 28. december kl 21.25 på TV 2.