enda
Film

Pavillonens Hemmelighed

Karl Mantzius, Danmark, 1916

47 min.DK/SpillefilmStumfilm

Den unge opdager, cand. jur. Karl Frank, har på embedsvegne været en tur i udlandet. På hjemrejsen stifter han tilfældig bekendtskab med en ung, smuk dame, der i overordentlig grad fanger hans interesse. Damen er komtesse Margit v. Kral. Hun er ledsaget af sin bror, Grev Kuno v. Kral. Karl Frank bliver på vejen godt bekendt med både bror og søster, der da også inviterer ham til at besøge dem en af dagene på hotellet, hvor de bor. Karl Frank takker ja og skynder sig at aflægge rejserapport til opdagelsespolitiet. Her får han straks en ny opgave: det er kommet til politiets kundskab, at der den kommende nat vil blive begået indbrud hos den bekendte juvelerer Schwartz. Det overdrages Karl Frank at fange forbryderen.


Om natten tager juvelereren og Karl Frank tyven på fersk gerning, men tyven er snarrådig, og et øjeblik efter et både juvelereren og Karl Frank bagbundne. Ovenpå ærgerlsen tager Karl Frank imod en invitation om et par dages ophold på søstrene v. Krals gods. Her bliver han mere og mere forelsket i Margit, og han frier til hende, men derved pådrager han sig broderens vrede, og han forbydes adgang til slottet. Karl Frank kan dog ikke undvære Margit, og han lister sig ind bag hegnet. Her overmandes han af en hund - og greven.


Til Karl Franks store overraskelse er greven selv samme indbrudstyv, der overmandende ham hos juvelerer Schwartz. Han føres med ind i en kælder, hvor tyvekosterne ligger i dynger. Til sidst indvier denne mystiske adelige forbryder Karl Frank i sin sidste store plan, der går ud på at stjæle intet mindre end kronjuvelerne. Denne plan kræver imidlertid en sikker kompagnon, og mod at love at Margit kan blive hans kone, lokker han Karl Frank på opgaven. De bliver opdaget af vagten, Karl Frank klarer sig med sit politiskilt, men det lykkes Grev v. Kral at flygte. Hjemme under godset tilkalder han sin søster, og de flygter sammen til nyt land og nye egne, mens politiet tror, at en eksplosion på stedet betyder, at v. Kral har foretrukket døden.

Grundoplysninger Credits Materialer
Original titel Pavillonens Hemmelighed
Dansk titel Pavillonens Hemmelighed
International titel The mystery of the crown jewels
Andre titler Guldkuglen
Instruktør Karl Mantzius
Manuskript Carl Th. Dreyer
Forlæg Efter Viggo Cavlings roman "Guldkuglen".
Fotograf Louis Larsen
Medvirkende Karl Mantzius, Vita Blichfeldt, Svend Aggerholm
Produktionsland Danmark
Dansk distribution Fotorama
Tekniske data 35 mm, Normal, Sort-hvid, Stum
Dansk biografpremiere 08.09.1916
Premierebiografer Victoria-Teatret
Kommentar Nordisk neg. nr. 1200.
Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama

Instruktion

Instruktion Karl Mantzius

Manus

Manus Carl Th. Dreyer

Foto

Foto Louis Larsen

Medvirkende

Grev Kuno von Kral Karl Mantzius
Margit, komtesse, Kunos søster Vita Blichfeldt
Karl Frank, cand. jur., opdager Svend Aggerholm

Download PDF
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Provider Kilde Author Tidspunkt
Program - stumfilm & mikro