enda
Film

Kongeparrets Grønlandsrejse

Danmark, 1921

33 min.DK/DokumentarfilmRejsefilm

Kong Christian X ledsages af dronning Alexandrine, kronprins Frederik og prins Knud på kongefamiliens første Grønlandsfærd. Krydseren "Valkyrien" lægger fra kaj ved Toldboden og sejler ud af Københavns Havn 1. juni 1921.
Første stop på rejsen er Færøerne - optagelser fra Waag (Vágur) - en af de vigtigste havnebyer hvad angår hvalfangst. Kongeparret går i land i Trangisvaag (Trongisvágur), pyntet festligt i anledning af besøget. Optagelser fra Thorshavn, færingerne i deres smukke folkedragter, Finsens monument og besøg ved mindesmærke. Herefter besøg i Klaksvik, hvor færingerne demonstrerer kaproning for kongen. Ombord på "Valkyrien" morer man sig med ringspil, men modtager også gæster.
Kongefamilien ankommer til Island og modtages på havnen i Reykjavik. Optagelser fra en flagsmykket by, gaderne, tørring af klipfisk, biblioteket og epidemihospitalet. Udflugt i bil til Thingvalla (Þingvellir) og Öxaráfoss. Kongen overværer den islandske brydesport glíma og overrækker vinderpokalen foran de mange fremmødte tilskuere. Selskabet forlader Thingvalla til hest. Udflugt til Gullfoss. Optagelser af landskabet, laksefiskeri, hesteflok. Kongen køres i bil op ad den stejle farefulde bjergside 'Kambar", beliggende ca. 40 km øst for Reykjavik.
s/s "Island" sejler kongefamilien til Grønland i høj søgang. En grønlænder i kajak sejler de kongelige gæster i møde og kommer om bord på kongeskibet. Landgang i Godthaab, hvor mange er mødt op for at hilse på kongen. Mindestenen for Jørgen Brønlund. Kajakopvisning og konebåde (umiak) - disse optagelser er kopieret ind flere gange. Grønlænderne optræder med dans. Der afholdes gudstjeneste i Frelsers Kirke. Optagelser af grønlændere. s/s "Island" møder "Søkongen", Knud Rasmussens skib på vej ud på 5. Thuleekspedition. Et svensk skib, "Bele", er strandet på et skær. Kongen kommer det til undsætning. Ankomsten til København - kongeparret takker besætningen og går i land.
Grundoplysninger Credits
Original titel Kongeparrets Grønlandsrejse
Dansk titel Kongeparrets Grønlandsrejse
International titel King Christian X and Queen Alexandrine visiting the Faroe Islands, Iceland and Greenland
Andre titler Det Danske Kongepars Nordlandsfærd, Grønlandsfilmen, [Kongejubilæum], Kongeparret besøger Færøerne, Island og Grønland
Emneord Kongefamilien, Rejser, Skibe, Færøerne, Island, Grønland, 1920-1929
Medvirkende Kong Christian X, Dronning Alexandrine, Kong Frederik IX, Prins Knud
Produktionsland Danmark
Sprog Dansk
Dansk distribution Udenrigsministeriets Pressebureau
Tekniske data 35 mm, 1,33:1, Sort-hvid, Stum
Kommentar Der findes to film om Kong Christian X's rejse til Grønland i 1921:
"Kongerejsen til Færøerne, Grønland og Island" og "Kongeparrets Grønlands-Rejse".
H409: Kong Christian X og dronning Alexandrine afsejler ombord på krydseren "Valkyrien". Forlystelser på dækket under turen. Ankomst til Færøerne, modtagelse, gamle folk, børn og prinserne Knud og Frederik. Besøget på Island: Modtagelsen, blomsterpiger, optog gennem byen, kongen iført bjørneskinshue. Besøget på Grønland: Isbjerge, dans, kajakker og kongen mellem grønlændere. Hjemkomsten til København. (Varighed: 10:48).
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Industri-Filmen
Dansk distribution Udenrigsministeriets Pressebureau

Medvirkende

Medvirkende Kong Christian X
Medvirkende Dronning Alexandrine
Medvirkende Kong Frederik IX
Medvirkende Prins Knud

Download PDF