enda

Dan Laustsen

(1954 - )

Filmfotograf. Født 15/6 1954. Uddannet fra Den Danske Filmskole i 1979.


Dan Laustsen har stået bag kameraet på en lang række nationale og internationale produktioner siden 70'erne. Blandt de første kan nævnes børneklassikerne "Gummi-Tarzan" (1981) og "Otto er et næsehorn" (1983).


Laustsen var i 1994 fotograf på Ole Bornedals "Nattevagten", og de to har siden været et fast makkerpar. Gennem årene har det blandt andet indbragt Laustsen Robert-statuetter for ”Jeg er Dina” (2002) og ”Kærlighed på film” (2007). Han har yderligere modtaget statuetter for sit arbejde med "Isfugle" (1983), "Skyggen af Emma" (1988) og "Miraklet i Valby" (1989). Samarbejdet med Bornedal fortsatte på tv-serien "1864" (2014) og komedien "Dræberne fra Nibe" (2017).


På den internationale scene har Dan Laustsen de senere år været cheffotograf på den mexicanske instruktør Guillermo del Toros "Crimson Peak" (2015) og "The Shape of Water" (2017), som har indbragt ham en Oscar-nominering.

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Dræberne fra Nibe 2017 A-fotograf DK/Spillefilm
1864 2014 Cheffotograf Tv-serie
1864 - brødre i krig 2014 Fotograf DK/Spillefilm
The Possession 2012 Foto U/Spillefilm
Zaytoun 2012 Foto U/Spillefilm
Sover Dolly på ryggen? 2012 Cheffotograf DK/Spillefilm
Simon 2011 Fotograf U/Spillefilm
Bag Blixens maske 2011 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Fri os fra det onde 2009 Foto DK/Spillefilm
Headhunter 2009 Foto DK/Spillefilm
Vikaren 2007 Foto DK/Spillefilm
Kærlighed på film 2007 Foto DK/Spillefilm
Silent Hill 2006 Foto U/Spillefilm
Sex, hopp och kärlek 2005 Foto U/Spillefilm
Darkness Falls 2003 Foto U/Spillefilm
Det hemmelighedsfulde selskab 2003 Foto U/Spillefilm
Jeg er Dina 2002 Foto U/Spillefilm
Pagten 2001 Foto U/Spillefilm
Dykkerne 2000 Foto DK/Spillefilm
Dybt vand 1999 Foto Tv-film
Nightwatch 1998 Foto U/Spillefilm
Lysets hjerte 1998 Foto DK/Spillefilm
Mimic 1997 Foto U/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Foto Tv-serie
Carmen & Babyface 1995 Foto DK/Spillefilm
Det personlige arbejde 1994 Foto DK/Dokumentarfilm
Nattevagten 1994 Foto DK/Spillefilm
Søren Kierkegaard 1994 Foto DK/Dokumentarfilm
Drengene fra Sankt Petri 1991 Foto DK/Spillefilm
Giselle 1991 Foto DK/Dokumentarfilm
Miraklet i Valby 1989 Foto DK/Spillefilm
Lykken er en underlig fisk 1989 Fotograf, 2. unit DK/Spillefilm
Guldregn 1988 Foto DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Foto DK/Spillefilm
David eller Goliath 1988 Foto DK/Dokumentarfilm
De udenforstående 1988 Foto DK/Dokumentarfilm
Vand (Baby-svømning) 1988 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Himmel og helvede 1988 Fotograf, 2. unit DK/Spillefilm
Ansigt til ansigt 1987 Foto DK/Dokumentarfilm
Jeg ville først finde sandheden 1987 Foto DK/Dokumentarfilm
Når bare han kan tælle køerne 1985 Foto DK/Dokumentarfilm
Elise 1985 Foto DK/Spillefilm
De tavse piger 1985 Foto DK/Dokumentarfilm
Johannes' hemmelighed 1985 Foto DK/Kort fiktion
Min farmors hus 1984 Foto DK/Spillefilm
I vækstens vold 1984 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Isfugle 1983 Foto DK/Spillefilm
Otto er et næsehorn 1983 Foto DK/Spillefilm
Motivation - nærbilleder fra en ungdomsskole 1983 Foto DK/Dokumentarfilm
Dansk bladtegning - danske bladtegnere. En dokumentation. 1983 Foto DK/Dokumentarfilm
Den ubetænksomme elsker 1982 Foto DK/Spillefilm
Gummi Tarzan 1981 Foto DK/Spillefilm
Har du set Alice? 1981 Foto DK/Spillefilm
M/S Mars af Ålborg 1980 Foto DK/Dokumentarfilm
Danmark er lukket 1980 Fotografassistent DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Fotograf, 2. unit DK/Spillefilm
Alexandra 1979 Foto DK/Kort fiktion
Skal vi danse først? 1979 Foto DK/Spillefilm
Kloden rokker 1978 Fotografassistent DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.