enda

Per Fly

(1960 – )

Instruktør, født 14/1 1960 (Per Fly Plejdrup). Optaget på Den Danske Filmskoles instruktørlinie i 1989 - samme årgang som Ole Christian Madsen og Thomas Vinterberg - og afsluttede sin uddannelse i 1993 med afgangsfilmen "Værelse 17". I de følgende år instruerede Per Fly flere novellefilm, tv-satiren "Så du ansjosen?" (1995) og den efterfølgende tv-serie "Tv-ansjosen" (1996). I 1998 instruerede han novellefilmen "Liftarflickan" samt tre afsnit af tv-serien "TAXA" for Danmarks Radio.

I 2000 fik Per Fly sit gennembrud med debutspillefilmen "Bænken" (2000), der var den første i en trilogi om under-, middel- og overklassen i Danmark. Filmen modtog adskillige priser i både ind- og udland. Efterfølgeren "Arven" (2003), om den danske overklasse, blev årets mest sete spillefilm og vandt hele syv Robert-priser i 2004. Arven modtog også flere store internationale priser, blandt andet prisen for Bedste Manuskript ved Flaiano International Film Festival i Italien og prisen for Bedste Manuskript på San Sebastián International Film Festival i Spanien. Trilogiens sidste film "Drabet" (2005) indbragte Per Fly en Robert og en Bodil samt Nordisk Råds Filmpris. I 2005 modtog Per Fly desuden Kronprinseparrets Kulturpris for trilogien. I 2018 stod Fly bag den dansk-canadiske thriller "Dobbeltspil".

I 2007 lavede han TV-serien "Forestillinger" i seks afsnit til DR, for hvilken Sonja Richter vandt for bedste kvindelig hovedrolle ved den 47. Monte Carlo TV-Festival, og i 2016 var han instruktør på flere episoder af krimiserien "Bedrag", som blandt andet modtog en Robert for Årets tv-serie i 2017. Han var konceptuerende instruktør på "Erobreren", som er en historisk dramaserie på HBO Nordic, der bygger på bind II-IV af Martin Andersen Nexøs roman om "Pelle Erobreren".

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dobbeltspil 2018 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Fantasten 2017 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Bedrag 1 2016 Instruktion Tv-serie
Monica Z 2013 Instruktion U/Spillefilm
Fuglejagten 2012 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Kvinden der drømte om en mand 2010 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Vanvittig forelsket 2009 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Antichrist 2009 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Lille soldat 2008 Fotograf (Afrika) DK/Spillefilm
Forestillinger 2007 Instruktion, Manus, Koncept Tv-serie
Shakespeares Venus og Adonis 2007 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Fighter 2007 Klippekonsulent DK/Spillefilm
De tre musketerer 2006 Ceremoni-mester DK/Spillefilm
Drabet 2005 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Allegro 2005 Tilskuer DK/Spillefilm
Arven 2003 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Pagten 2003 Instruktørkonsulent DK/Kort fiktion
Filmskatten 2002 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Prop & Berta 2001 Instruktion DK/Spillefilm
Bænken 2000 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Den lille ridder 1999 Instruktion DK/Kort fiktion
Chock. Liftarflickan 1997 Instruktion U/Kort fiktion
TAXA 1997 Instruktion Tv-serie
Monsterfest 1995 Instruktion DK/Kort fiktion
- kalder Katrine! 1994 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Sofaholdet 1994 Instruktion Tv-film
Værelse 17 1993 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Tre små historier 1993 Instruktion DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Haugesund Norske Filmkritikeres Special Mention 2003 Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2003 Arven
Juryens Pris For Bedste manuskript 2003 San Sebastian International Film Festival 2003 Arven
NDR Promotion Pris 2003 Lübeck, Nordische Filmtage 2003 Arven
Publikumspris 2000 Lübeck, Nordische Filmtage 2000 Bænken
Int. Kirke Pris, Bedste Skuespiller 2000 Lübeck, Nordische Filmtage 2000 Bænken
NDR, Förderpreis 2000 Lübeck, Nordische Filmtage 2000 Bænken
Speciel Omtale 1995 Odense Internationale Film Festival 1995 - kalder Katrine!
Voksenjuryens 2. Pris, Animation 2001 Chicago Int. Children's Film Festival 2001 Prop & Berta
Børnejuryens 2. Pris 2001 Chicago Int. Children's Film Festival 2001 Prop & Berta
NDR Promotion Pris 2005 Lübeck, Nordische Filmtage 2005 Drabet
Bedste Mandlige Skuespiller 2005 Tallinn Black Nights Film Festival 2005 Drabet
FICC Jury - The Don Quijote Prize 2005 Tallinn Black Nights Film Festival 2005 Drabet
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Shanghai International Film Festival 2018-06-16 Dobbeltspil
Göteborg International Film Festival 2018-01-26 Dobbeltspil
Lübeck, Nordische Filmtage 2017-11-01 Dobbeltspil
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2017-08-19 Dobbeltspil
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2011-09-15 Kvinden der drømte om en mand
Göteborg International Film Festival 2011-01-28 Kvinden der drømte om en mand
Sevilla Festival de Cine 2010-11-05 Kvinden der drømte om en mand
Lübeck, Nordische Filmtage 2010-11-03 Kvinden der drømte om en mand
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2010-08-18 Kvinden der drømte om en mand
Göteborg International Film Festival 2010-01-29 Kvinden der drømte om en mand
Rio de Janeiro Brazilian Int. Children´s Film Festival 2009-08-24 Prop & Berta
San Sebastian International Film Festival 2007-09-20 Arven
Taipei Film Festival 2007-06-22 Bænken
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Drabet
Sevilla Festival de Cine 2006-11-03 Drabet
Haifa International Film Festival 2006-10-07 Drabet
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2006-09-14 Drabet
Melbourne Film Festival 2006-07-26 Drabet
Seattle International Film Festival 2006-05-25 Drabet
San Francisco Int. Film Festival 2006-04-20 Drabet
Istanbul Int. Film Festival 2006-04-01 Drabet
Thessaloniki International Film Festival 2006-03-27 Arven
Vilnius International Film Festival 2006-03-24 Drabet
Berlinale 2006-02-09 Drabet
Göteborg International Film Festival 2006-01-27 Arven
Tallinn Black Nights Film Festival 2005-11-24 Drabet
Thessaloniki International Film Festival 2005-11-18 Drabet
Lübeck, Nordische Filmtage 2005-11-03 Drabet
London Film Festival 2005-10-20 Drabet
Hamptons Film Festival 2005-10-19 Drabet
San Sebastian International Film Festival 2005-09-15 Drabet
Lithuania Scanorama Film Forum 2004-11-11 Arven
Sao Paulo Int. Film Festival 2004-10-22 Arven
Haifa International Film Festival 2004-09-30 Arven
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2004-09-16 Arven
Seattle International Film Festival 2004-05-20 Arven
Vilnius International Film Festival 2004-04-30 Arven
San Francisco Int. Film Festival 2004-04-15 Arven
Istanbul Int. Film Festival 2004-04-10 Arven
Los Angeles, AFI Int. Festival 2003-11-06 Arven
Lübeck, Nordische Filmtage 2003-10-30 Arven
London Film Festival 2003-10-22 Arven
Hamptons Film Festival 2003-10-22 Arven
Goa - Int. Film Festival of India 2003-10-09 Arven
Ghent Flanders Int. Film Festival 2003-10-07 Arven
Hamburg FilmFest GmbH 2003-09-19 Arven
San Sebastian International Film Festival 2003-09-18 Arven
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2003-08-17 Arven
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Bænken
Discovery - Scotland's Int. Film Fest for Children & Young People 2002-11-27 Prop & Berta
Amsterdam Cinekid 2002-10-12 Prop & Berta
Melbourne Film Festival 2002-07-24 Bænken
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2002-06-10 Prop & Berta
New York International Children's Film Festival 2002-03-01 Prop & Berta
Tallinn Black Nights Film Festival 2001-12-01 Bænken
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 Bænken
Chicago Int. Children's Film Festival 2001-10-25 Prop & Berta
Amsterdam Cinekid 2001-10-20 Prop & Berta
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2001-08-27 Prop & Berta
Malmö, BUFF 2001-03-13 Bænken
Göteborg International Film Festival 2001-01-26 Bænken
Lübeck, Nordische Filmtage 2000-11-02 Bænken
Hamburg FilmFest GmbH 2000-09-25 Bænken
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2000-08-27 Bænken
Cannes, Festival de 2000-05-10 Bænken
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 Den lille ridder
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.