enda

Jesper Klein

(1944 - 2011)

Skuespiller. Født 13/11 1944, død 22/8 2011. Gift med skuespiller Lykke Nielsen.

Har skrevet, instrueret og medvirket i en lang række forestillinger, overvejende indenfor komediegenren. Begyndte midt i 1960'erne at lave radio og tv, har været teaterdirektør - for Bristolteatret med Jytte Abildstrøm og senere for Lorry - og skabte Klyderne sammen med Jess Ingerslev, Tom McEwan og Lykke Nielsen. Har haft et stort engagement i underholdning for børn, og er bl.a. kendt for sin medvirken i adskillige julekalendere og har lagt stemme til et utal af tegnefilmfigurer.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Jesper Kleins karriere starter med nærmest eksplosionsagtig kraft i slutningen af 1960'erne. I 1966 er han ganske ukendt - i 1969, 25 år gammel, er han kendt radio- og tv-vært, succesfuld teatermand og Bodilbelønnet filmskuespiller. Han er komiker, karaktérskuespiller, musiker, forfatter - og alsidigheden har afspejlet sig i en omfattende og varieret filmkarriere.


Hans første filmoptræden er ganske kort og ordløs - i Gabriel Axels pornodebatterende "Det kære legetøj" (1968) spiller han en ung fyr, som falder ned fra et træ i sin iver for at belure et elskende par. Men allerede i sin næste film får han sit afgørende gennembrud. I Lene og Sven Grønlykkes "Balladen om Carl-Henning" (1969) forlener han titlens enfoldige teenager med en melankolsk poesi, som er med til at gøre Carl-Henning til en af dansk films udødelige figurer. Mange var overraskede over at se den unge Klein, der på det tidspunkt var kendt som crazykomiker, i en så alvorlig rolle. Selv påstod han, at han ikke havde det fjerneste til fælles med Carl-Henning, og at han bare spillede rollen uden at tænke dybere over den. Og der skulle da også gå 14 år, før han igen fik en filmrolle af samme dramatiske karat.


I 1969 kommer også "Kameldamen", som er en affotografering af hans og Jytte Abildstrøms revy-succes fra samme år, men i 1970'erne møder vi ham mest i komiske biroller - ung cowboy i "Præriens skrappe drenge" (1970); bureaukrat i den satiriske "Familien Gyldenkål vinder valget" (1977); brysk politibetjent i åbningsscenen i "Rend mig i traditionerne" (1979).


Et par roller i 1970'erne skiller sig dog ud. Først og fremmest hans småsuttede tumpe i "Blind makker" (1976), der sammen med Claus Nissens blinde ven forsøger sig som afslører af kapitalistisk boligspekulation. Her er han på én gang komisk, små-irriterende og alligevel mærkeligt afvæbnende. Det er iøvrigt en af de få film, Klein selv har fremhævet: "Det er en rigtig, rigtig god film, bedre end sit rygte" (Levende Billeder 1996).


Han er også i sit rette element som den generte logerende hos Preben Kaas' flagrende transvestit i "Lille spejl" (1978), hvor han indgår perfekt i den excentriske folkekomedies ensemblespil. Lidt komisk overspillet er han til gengæld i Henning Carlsens "Hør, var der ikke en, som lo?" (1978), hvor han har en enkelt scene som 'Filipensmennesket', en studie i frastødende glathed.


Fra midten af 1970'erne får han stor succes som frontmand i Klyderne, og deres Monty Python-inspirerede komik bliver foreviget i sketchfilmen "Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage" (1980), der kun lykkes meget sporadisk. Ud over at spille med står Jesper Klein også for både manuskript og instruktion. I 1982 laver Lene og Sven Grønlykke med "Thorvald og Linda" film nummer to efter "Balladen om Carl-Henning" - og Klein medvirker i en mindre rolle som lettere debil møllersvend.


Med "Skønheden og udyret" (1983) når han endnu et højdepunkt i rollen som faderen, der er så overbeskyttende over for sin seksuelt modnende teenagedatter, at det incestuøse løber som en understrøm gennem hele filmen. Klein (og instruktøren Nils Malmros) gør faderen til en blanding af mini-tyran og besat ophav, på tragikomisk vildspor i datterens hastigt ekspanderende verden. En præstation, der i høj grad skatter til Kleins tilforladelige udstråling og evne til at antyde skarphed bag den venlige mine.


Han holder derpå en længere filmpause - samarbejdet med Malmros havde givet gnidninger, da instruktøren krævede Kleins replikker afleveret, som han selv sagde dem. Men i 1990 dukker han igen op i titelrollen i fremtidsfilmen "Manden der ville være skyldig" (1990), hvor Klein lades i stikken med en tragisk rolle, som han bærer som et sæt tøj, der passer ham rigtigt dårligt.


I børnefilmen "Snøvsen" (1992) er han veloplagt som den hyggeligt distræte Onkel Otto. Nu tilhører han klart den ældre generation og får en glimrende realistisk rolle som en excentrisk sagfører i Thomas Vinterbergs tv-film "Slaget på tasken" (1993), hvor han har netop den ungdommeligt barnlige gnist, der sandsynliggør mandens udflippen og gør ham til en komisk og rørende kompagnon for filmens unge hovedpersoner. Præcis er han også som pragmatisk læge i far-mor-og-barn-komedien "Baby Doom" (1998).


Efter at have været fuld vagtmand i "Olsen-bandens sidste stik" (1998), gentager han i julekalenderfilmen "Pyrus på pletten" (2000) sin populære tv-rolle som den gamle arkivar Bertramsen. Men forhåbentlig har vi ikke set det sidste til Klein i den realistiske sammenhæng, hvor han har opnået sine bedste filmresultater. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
M for Markus 2011 Fotografen DK/Kort fiktion
Sangen 2009 Bedstefar DK/Kort fiktion
Cykelmyggen og dansemyggen 2007 Snudebillen DK/Spillefilm
Jungledyret Hugo 3 - fræk, flabet og fri 2007 Hugo, Delle Kaj DK/Spillefilm
Kejserens nye klæder 2004 Kejseren DK/Kort fiktion
Cirkeline og verdens mindste superhelt 2004 Bedstefar DK/Spillefilm
Til højre ved den gule hund 2003 Karl Bolt DK/Spillefilm
Drengen der ville gøre det umulige 2003 Oxe 1 DK/Spillefilm
Nissernes ø 2003 Brugsuddeleren Tv-serie
Humørkortstativsælgerens søn 2002 Medvirkende DK/Spillefilm
Hund & fisk 2001 Stemme DK/Kort fiktion
Magnus og Myggen 2001 Magnus Tv-serie
Pyrus i alletiders eventyr 2000 Birger Bertramsen Tv-serie
Pyrus på pletten 2000 Bertramsen, rigsarkivar DK/Spillefilm
Cirkeline - Ost og kærlighed 2000 Sidses bedstefar DK/Kort fiktion
H.C. Andersen og den skæve skygge 1998 H.C. Andersen DK/Spillefilm
Ørnen der havde højdeskræk 1998 Stemme DK/Kort fiktion
Cirkeline - Storbyens mus 1998 Sidse's bedstefar DK/Kort fiktion
Baby Doom 1998 Dr. Gabriel DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Fuld vagtmand DK/Spillefilm
Alle tiders julemand 1997 Bertramsen Tv-serie
Alletiders julemand 1997 Birger Bertramsen Tv-serie
TAXA 1997 Beruset taxakunde Tv-serie
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Alle tiders nisse 1995 Birger Bertramsen Tv-serie
Aberne og det hemmelige våben 1995 Svoger DK/Spillefilm
Alle tiders jul 1994 Birger Bertramsen Tv-serie
Frække Frida og de frygtløse spioner 1994 Parkbetjent DK/Spillefilm
Thomas og Tim 1993 Fortæller Tv-serie
Slaget på tasken 1993 Fine-Franz Tv-film
Jungledyret 1993 Hugo DK/Spillefilm
Frøen Freddy 1992 Fortæller/Scottie U/Spillefilm
Kald mig Liva 1992 Kai Normann Andersen, komponist Tv-serie
Snøvsen 1992 Onkel Otto DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika II - Fievel i det vilde vesten 1991 Stemme U/Spillefilm
Den store badedag 1991 Den voksne Gustav Adolfs stemme DK/Spillefilm
Kirsebærhaven 89 1990 Larsen, ejendomsmægler Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Manden der ville være skyldig 1990 Adam Gregor, forfatter DK/Spillefilm
Casanova 1990 Indisk chauffør DK/Spillefilm
Walter og Carlo i Amerika 1989 Boris' russiske kilde DK/Spillefilm
Børnebiblioteket er bare bedst 1988 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Nana 1988 Isenkræmmer Tv-serie
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Foged DK/Spillefilm
Den blå æske 1987 Medvirkende Tv-serie
Valhalla 1986 Mimer/Røskvas og Tjalfes far, Dialoginstruktør DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Mesterdetektiven Basil Mus 1986 Makarotte U/Spillefilm
Kedsomhedens gåde 1986 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Mor er major 1985 Instruktion, Weekendfar Tv-serie
Samson og Sally 1984 Samson DK/Kort fiktion
Harry Klog 1983 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Bamses billedbog 1983 Fortæller Tv-serie
Skønheden og udyret 1983 Mettes far DK/Spillefilm
Avisen 1982 Medvirkende, Manus Tv-serie
Sonjas jul 1982 Hr. Kragemose, Sonjas ven Tv-film
Thorvald og Linda 1982 Møllersvenden DK/Spillefilm
Hvordan det videre gik den grimme ælling 1982 Stemme DK/Kort fiktion
Pelle Haleløs 1981 Stemme U/Spillefilm
Mads og Mikkel 1981 Egon, Peter Pindsvin U/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Forsikringsagent i Høje Nord DK/Spillefilm
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage 1980 Instruktion, Manus, Medvirkende DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Kong Gulerod, klovn DK/Spillefilm
Trællenes oprør 1979 Stemme DK/Spillefilm
Der blev mit hjerte barn 1979 Speaker, Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Rend mig i traditionerne 1979 Betjent DK/Spillefilm
Trællene 1978 Stemme DK/Spillefilm
Lille spejl 1978 Conny Petersen, logerende hos Sandra DK/Spillefilm
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Filipensmennesket DK/Spillefilm
Kirkebakke boligby 1977 Instruktion, Fejemand Tv-serie
Hellere rask og rig end syg og fattig 1977 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Sofies skolegang 1977 Skumleren Jonas Tv-film
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Sagsbehandler DK/Spillefilm
Musepatruljen Bernard & Bianca 1977 Instruktør (danske stemmer) U/Spillefilm
Smølferne og den fortryllede fløjte 1976 Smølferne U/Spillefilm
Agaton Sax slår til 1976 Stemme U/Spillefilm
Henrik og Pernille 1976 Henrik Tv-film
Blind makker 1976 Kasper DK/Spillefilm
Evighedens frø - H.C. Andersens sidste år 1975 Medvirkende Tv-film
Den meget talende barber 1974 Gert Tv-film
Fra poetens pen 1974 Cecco Tv-film
Engang bli'r Danmark frit 1974 Drengen Tv-film
Jullerup Færgeby 1974 Stemme, Manus Tv-serie
Prins Piwi 1974 Prins Piwis stemme DK/Spillefilm
Vinterbyøster 1973 Sigurd M. Stempelkvist, Melbjerg/Julius¿ far/Alfred m.fl., Manus Tv-serie
Robin Hood 1973 Nutsy - en grib U/Spillefilm
Bennys badekar 1971 Haletudsen DK/Kort fiktion
Søndagen og Benny 1971 William Tv-film
Den fine mand 1971 Covielle Tv-film
Guld til præriens skrappe drenge 1971 Telegrafbestyrer DK/Spillefilm
Revolutionen i vandkanten 1971 Minesprænger DK/Spillefilm
Det 1970 Colin Tv-film
Svend, Knud og Valdemar 1970 Direktør Ferdinand Piper Tv-film
Aristocats 1970 Sagfører George Hautecourt, Onkel Vralte U/Spillefilm
Cirkeline: Klodsmus 1970 Bedstefar DK/Kort fiktion
Black-out 1970 Medvirkende, Musik DK/Spillefilm
Præriens skrappe drenge 1970 Art Ericson DK/Spillefilm
Hvorfor bliver alting anderledes altid anderledes? 1970 Musik DK/Kort fiktion
Karrig niding 1969 Knep Havrekage Tv-film
Sonja på Bornholm 1969 Hr. Christian Kragemose, Sonjas ven Tv-serie
Farlig sommer 1969 Musik, Ung mand med skrivemaskine DK/Spillefilm
Balladen om Carl-Henning 1969 Carl-Henning DK/Spillefilm
Kameldamen 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Eftermiddagsgæsten 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det kære legetøj 1968 Nysgerrig knægt DK/Spillefilm
Dumbo 1941 Tim, Instruktør (dansk version) U/Spillefilm
Pinocchio 1940 Slaphans (1978-vers.) U/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 Flovmand (1982-vers.) U/Spillefilm
Lad os tage pulsen på DSB 0 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.